Så blir 2020 ditt bästa hälsoår någonsin (tipsen som funkar på riktigt!)

I den här artikeln delar I AM READY´s wellnessredaktör Fanny med sig av hennes bästa tips på hur du skapar ett hälsosamt 2020 på ett långsiktigt och hållbart sätt.

Känner du dig motiverad för en nystart men tillhör den stora delen av oss människor som går ut lite för hårt på alla plan, drar på dig en träningsrelaterad skada eller bara tappar motivationen efter en månad? För många innebär nytt år just nya mål, löften och strikta förhållningssätt till träning och kost. Men hur ska du göra för att faktiskt förgylla HELA 2020 med hälsosamma val? I den här artikeln delar jag med mig av mina bästa tips på hur du skapar ett hälsosamt 2020 på ett långsiktigt och hållbart sätt.

Börja med att göra en check på dina ”huvudområden” i livet inför 2020: HÄLSA, FAMILJ, EKONOMI & JOBB, VÄNNER & SOCIALA STUNDER, FRITID och PERSONLIG UTVECKLING.

Under varje ”huvudområde” skriv ner de saker som får dig att må bra och känna tillfredställelse. Tillexempel:

HÄLSA
– Äta vegetarisk
– Vara fysiskt aktiv
– Yoga

FRITID
– Laga mat
– Vara ute i naturen
– Skapa

När du har en tydlig bild av vad som får dig att må bra så kan du börja skapa mål utifrån de här områdena. Undvik mål som förbjuder eller gör dig stressad, inga mål som gör dig omotiverad och självkritisk. Vi kan lika gärna kalla våra ”mål” för riktlinjer för hälsa. Då det handlar om att balansera dig själv på alla plan i livet.

Hur du gör din ekonomi hälsosammare: https://iamready.se/livsstil/5-tips-for-en-halsosammare-ekonomi/

Balansera dig själv på alla plan för att finna inre balans och tillit till din egen förmåga.

Utan balans är det svårt att uppleva god hälsa. Oavsett om det svajar på jobbfronten eller om du saknar sociala sammanhang så kommer din psykiska hälsa påverkas negativt. När du skapar ett träningsmål som går ut över något av dina andra huvudområden kommer du inte må bra trots att du är mer fysiskt aktivt än tidigare.

Balans är nyckeln till hälsa… Foto. Marcus Järvinen

2020 = feel good year…

På sociala medier blir människor mer och mer medvetna om vikten av VILA, att återhämta sig från alla intryck som dagens samhälle matar oss med. Retreats och hälsoresor där den mentala träningen är en central del syns på våra skärmar. Vilket kan kännas motiverande och lockande…för vissa.

Du kommer troligtvis bli influerad till att testa ”heta hälsotrender” och ”kickstarta-program” men då har du nu möjligheten att kika tillbaka på DINA huvudområden och göra en reflektion över ditt snart kommande val om att hoppa på en ny diet leder dig i rätt riktning för att uppnå hälsa på alla plan. Balanserar det dig eller prejar ditt nya mål ut någon av de andra viktiga huvudområdena i diket?

Att ha koll på dina riktlinjer inom huvudområdena kan vara ett sätt att hålla dig på rätt bana. Så hur stimulerar du dina huvudområde för att uppnå en balanserad hälsa?

Här ovan har du nu årets övning att kicka igång 2020 med, prata med din partner, med familjen och vännerna om det. Hjälp varandra att balansera genom ett hälsosamt 2020 tillsammans.

Behöver du extra pepp inför 2020?
Följ FlowWithFanny och Fannyelgstrand på Instagram.
/Fanny <3

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.