Så jonglerar Petter livet som fembarnspappa med karriär och träning: ”Träning behöver inte ta så lång tid”

”Träning behöver inte ta så lång tid” - Sveriges hiphoplegend Petter firar 20 år som artist och delar med sig av sina tips för att få ihop träningen som nybliven fembarnspappa, entreprenör och mångsysslare. Foto. @erikbyerik

Text. Anki Ström

Den välkända artisten Petter har inte bara gjort en häftig resa inom musiken och blivit en legend inom svensk hip hop. Han har även gjort en imponerande resa med träning och livsstilsförändring och bland annat sprungit det utmanande Swimrunloppet ”Ö till Ö” i Stockholms Skärgård. Jag fick en pratstund med Petter som står inför ett 2018 där han både släpper ny musik och firar 20 år som artist.

Vad fick dig att ”ta tag i hälsan”? Var det något speciellt som hände eller inspirerade dig?

– Jag började turnera 1998. Runt 2003 började jag känna att jag behövde göra någon slags förändring rent fysiskt och kom i kontakt med Mårten Nylén. Jag hade egentligen med mig honom som en motivator. Går jag dit så träffar jag honom och vet att jag gör det jag ska under den timmen. Som många andra människor hade jag svårt att fokusera just då men när jag började öppna den där luckan ordentligt och komma igång så blev det en förändring. Jag är en person som lätt tröttnar på det jag håller på med och måste hela tiden hitta nya stimulanser. Det kan väl också vara ett av skälen till att jag gör så många saker. Jag stimuleras av musiken ett tag, sen stimuleras jag av något annat och så håller jag på. Det är därför jag byter jag discipliner inom träningen ganska ofta. I början med Mårten var det ganska mycket gym. Efter det började jag springa och efter att jag hade sprungit ett tag började jag springa terräng och efter att jag sprungit terräng började jag simma så ja – det ena efter det andra.

Hur ofta tränar du en ”vanlig vecka”?

– Det beror lite på. Jag brukar ofta sätta upp vissa mål för att ha någonting att träna för. Jag kan inte bara gå och träna bara för att träna. Jag brukar ofta träna för att jag ska göra någonting, kanske ska springa ett lopp. Men med alldaglig träning försöker jag väl i alla fall röra på mig 3 – 4 gånger i veckan ordentligt.

Vad är hälsa för dig?

– Hälsa, det är ju väldigt många olika delar. Det är många mjuka värden i det. Det är inte bara det att du har bra kondition, att du springer och rör på dig och är aktiv utan handlar också om någon sorts mental hälsa eller vad du stoppar i dig. Jag är också en person som har väldigt svårt för polariserande inom hälsa. Det här när du bara ska vara på ett sätt. Du får bara äta grönsaker. Du får bara göra det där. Jag gillar att äta god mat. Jag gillar viner och är utbildad sommelier. Jag gillar att röra på mig, så jag tror att för mig handlar det mycket mer om balans. Det är hälsa.

Vad är ditt knep för att få ihop träningen med livet som artist, entreprenör och rollen som nybliven fembarnspappa?

– Det handlar om att vika tid för det och hitta ställen där man kan göra det och få in det. Träning behöver inte ta så lång tid. Det är många som tror att det blir värsta grejen varenda gång man ska göra det. Man behöver inte mer än en timme och en timme hittar du faktiskt på en dag, ganska ofta, oavsett om du har min situation eller inte.

Vart hämtar du kraft och energi ifrån, får din återhämtning?

– Jag tror att jag försöker vila så fort jag reser mycket. När jag flyger någonstans eller åker tåg försöker jag vila, ta det lite lugnt och hämta kraft därifrån. Jag får också kraft av att lyckas med att göra mycket. Jag tror att det är det som är grejen. Jag mår bra utav det. Min mentala hälsa stimuleras väldigt mycket när jag känner att jag får mycket gjort. För mig går det hand i hand, att vara aktiv med arbete och familj och allt möjligt som man gör. Skulle jag känna att jag inte fick saker och ting gjort så skulle jag må mentalt väldigt dåligt.

Jag har läst i en intervju att du kallar ”din ADHD” för din Spindelmannenförmåga vilket jag tycker är väldigt fint uttryckt – kan du se att det i kombination med att du har läs – och skrivsvårigheter faktiskt bidragit till att du är där du är idag?

– När man pratar om diagnoser blir det väldigt stigmatiserande. Jag skulle vilja påstå att det finns bra saker i det mesta. Det gäller bara att hitta det. Att hitta rätta verktygen för att hjälpa människor få fram dem här sakerna och sen på något sätt kunna förädla dem. Har du en jädra överskottsenergi och svårt att sitta still kan du säkert på något sätt kanalisera in den där energin i någonting som är vettigt också.

Har du något favoritcitat eller motto som alltid finns med dig eller plockar fram när det är lite extra tufft i livet?

– Jag har alltid försökt leva efter mantrat som jag kallar för ”att ha kul på vägen”. När man läser tidningen idag händer det så mycket tråkigheter i världen, vilket är för jävligt på många sätt. Vi får så mycket information att det nästan blir som att vi ibland slutar bry oss. Det gör inte jag. Jag bryr mig faktiskt väldigt mycket om min omvärld. Hur det ser ut och vad som händer. Samtidigt känner jag att låter jag dem där tankarna ta över helt och hållet blir jag väldigt sorgsen och tappar livslusten litegrann. Och någonstans har jag tänkt att även om det är tufft och jobbigt måste man ändå se något roligt i det man gör och jag kan ändå se att alla saker jag sysslar med är roliga och passionsdrivna. Det är klart att jag har jobbiga dagar som alla andra men jag älskar ändå trots allt det jag håller på med.

Vad har du på gång just nu, är det något speciellt som du har framför dig?

J– ag släpper ny musik 2018 och ska jag fira 20 år som artist. Det är väl dem två stora sakerna. Sen jobbar jag även mycket med ett hotell uppe i Åre som heter Åre Granen.

Så jonglerar Petter livet som fembarnspappa med karriär och träning: ”Träning behöver inte ta så lång tid”
Petter på föreläsningsscenen, en av hans många skepnader. Det är viktigt att “ha kul på vägen”, vilket är ett motto han själv efterlever. Foto. Gustav Kumlin

3 KOMMENTARER

  1. […] Nästa vecka ska jag intervjua en färgstark kvinna jag sett upp till länge och som gjort en enorm livsresa. Den artikeln får ni inte missa. Jag gillar verkligen att möta människor med starka storys eller personligheter och det är en av fördelarna med att vara skribent för team I am Ready. Alla spännande personer jag har förmånen att få samtala med.  Gå gärna in och kika på min intervju med Petter som exempel. Inte nog med att han är en baddare på att göra grym musik. Han är en hejare på att jonglera sin vardag som fembarnspappa också.  […]

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.