Vem blir du i en parrelation? Jenny Gustafsson hjälper dig att hitta balansen i din tvåsamhet!

Vilken roll får du i en nära relation? Kompromissar du för långt eller tar behovet av att vara självständig lätt över?Det finns ett begrepp inom relations- och anknytningsteorin som förklarar detta och kallas att ”differentiera” sig ...  Här går Jenny Gustafsson till botten med begreppet!

Vem blir du i en parrelation? Kompromissar du för långt eller tar behovet av att vara självständig lätt över? Att hitta balansen i en tvåsamhet är inte alltid enkelt. Och för att du ska kunna ha konstruktiva och trygga nära relationer, är det är viktigt att först bli på det klara med vem du är, samt tydliggöra dina egna behov inför dig själv.

Det finns ett begrepp inom relations- och anknytningsteorin som förklarar detta och kallas att ”differentiera” sig …  Här går Jenny Gustafsson till botten med begreppet!

Vad betyder egentligen att differentiera dig?

Utan att gå för djupt in på dem psykologiska faktorerna som ligger bakom så är att differentiera dig kort och gott din förmåga att balansera dina två mest grundläggande behov i en relation. Behovet av att vara andra människor nära och känna gemenskap men också ditt andra grundläggande behov som människa, nämligen att vara din egen person, att vara åtskild från andra och känna en känsla av självständighet och att du står på egna ben.

Dem här två behoven kan beskrivas som varandras motsatser men är också varandras förutsättningar. För om du inte kan känna dig trygg i den du är och bekräfta dig själv först, är det lätt att du styrs för mycket av andra människors bekräftelse och tappar bort dig själv i nära relationer. Och tvärt om, för att kunna veta vem du är och bli tydlig inför dig själv och känna att du är din egen person, så behöver du andra människors närhet för att kunna åtskilja dig. Det är i kontrasten till dem som du kan se och uppleva dig själv som tydligast.

Vem blir du i en parrelation? Jenny Gustafsson hjälper dig att hitta balansen i din tvåsamhet

Därmed blir din förmåga att differentiera dig i dina relationer, en viktig skicklighet, för den hjälper dig att balansera behovet av att vara andra människor nära med ditt behov av att vara nära dig själv. Denna balans kan illustreras med bilden på vågskålen ovan.

Konsekvenserna av en obalans

Är du inte trygg i dig själv kan det leda till att ditt behov av självständighet får ta över. Egentligen är detta ett sätt att skydda dig själv från att bli sårad av andra människor och kan leda till en brist på närhet och att du upplever en ensamhet som konsekvens.

Det kan också bli en obalans åt andra hållet. Dvs om du har svårt att vara ensam och saknar en stark känsla av vem du är kan behovet av att vara andra människor nära, ta över. Konsekvensen blir att andra människors bekräftelse och gillande blir viktigare än ditt eget vilket i sin tur kan leda till en osäkerhet och ett för stort beroende av andra.

Att differentiera dig är en förmåga du kan öva upp

Börja med att reflektera utifrån frågorna nedan:

Hur bra upplever du att du är på att differentiera dig i dina nära relationer idag?
Hur påverkas du av konflikter och andras åsikter?
Är du bra på att låta din partner ha ”sitt” liv vid sidan om ”ert”?
Upplever du själv att du har en stark känsla av vem du är och känsla av att du lever ”ditt” liv?
Vill du bli bättre på att differentiera dig så handlar det om att bygga upp en stark relation till dig själv. Det är då du upplever en inre trygghet som gör att du både kan stå på egna ben och vågar gå in i relationer till andra för att ge och ta emot deras kärlek.

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.