Okategoriserade

Tidsbrist! Då är prioriteringar en nödvändighet för välbefinnandet

Tidsbrist! Då är prioriteringar en nödvändighet för välbefinnandet

Tid är det jag saknar mest just nu. Jag önskar att jag hade mer tid till att träna, mer tid till att umgås med vänner, mer tid till att blogga, mer tid att lägga på matlagning etc. Med tiden som bristvara så måste man prioritera det som är viktigast för att orka. Just nu prioriterar jag familjen, mitt jobb, att laga hälsosam mat samt att träna minst 4 gånger per vecka. På foten får dessvärre allt annat annat däremellan. 

Tidsbrist! Då är prioriteringar en nödvändighet för välbefinnandet

Prioritering i tidsbesparingssyfte! Träning på hotellet (innan hemfärd till familjen) samt frukost på rummet istället för i den knökfulla restaurangen.

Good-enough är tillräckligt

Men, istället för att pressa mig till att hinna med alla de där sakerna som jag inte hinner så försöker jag tala om för mig själv att lagom är good-enough! Hinner jag bara blogga en gång i veckan så får det vara ok just nu. Hinner jag inte träna oftare än 4 ggr/vecka så är det ingen som klandrar mig. Har jag inte ringt tillbaka till min föräldrar nere i Spanien på hela veckan så tror jag ändå att de förstår att min tid inte riktigt har funnits (samt att jag förmodligen har somnat på soffan). Hinner jag inte fixa en mer avancerad lunch-låda än en halvtorr kycklingfilé serverad med en trist grönsallad så är det ingen annan än jag själv som lider. Sänka kraven och förväntningarna på sig själv är A och O.

Tidsbrist! Då är prioriteringar en nödvändighet för välbefinnandet

Inget sexigt över den lunchtallriken direkt…men gott och mättande var det iaf!

Det här blev ett “själv-hjälp-inlägg”, men jag vill tro att det är fler än jag som önskar att de hade mer tid samt känner en stress i att inte kunna göra allt som man vill och borde. Mitt råd till dem (och mig själv) är som sagt; fundera ut vad som är viktigt i livet just nu och prioritera det! Min erfarenhet är att så småningom så kommer det ett tidstillskott eller en lucka där man kan peta in något som man inte har haft tid för innan.

Tack vare mina prioriteringar och min beslutsamhet så är 4 av de där “jag myser för mycket på soffan och äter för mycket godsaker”-kilona ett minne blott. Så, kämpa på och prioritera det som är viktigt för dig, då ökar det mentala (och det fysiska – beroende på vad man prioriterar) välbefinnandet.

mat

Blomkålstabbouleh – ett nytt nyttigt favvorecept med blomkål!

Blomkålstabbouleh - ett nytt nyttigt favvorecept med blomkål!

Nu adderas ännu ett recept till favoritsamlingen, nämligen blomkålstabbouleh. Grundreceptet är en tabbouleh, utan bulgur, men med blomkål. Jisses vad gott det blev, utan tvekan en utmanare till min andra blomkålssallad 

Blomkålstabbouleh - ett nytt nyttigt favvorecept med blomkål!

Tada! Enkel och snabb att tillaga samt grymt god.

Ingredienser

Ca 300 g färsk blomkål

1 gul lök

2-3 tomater

100 g bladpersilja

1/2 citron

Salt, peppar

Gör så här

Riv blomkålen på den grova sidan på rivjärnet. Släpp ner i kokande vatten i ca 30 sekunder och häll sedan av i ett durkslag.

Finhacka löken och bladpersiljan (använd ej de grova stjälkarna) och tärna därefter tomaten. Blanda detta med den avsvalnade blomkålen. Pressa en halv citron över salladen samt krydda med salt och peppar. Färdigt!

Till denna sallad serverade jag grillad kyckling och en vitlöks- och yoghurtsås

Blomkålstabbouleh - ett nytt nyttigt favvorecept med blomkål!

Innan blomkålen adderades

Blomkålstabbouleh - ett nytt nyttigt favvorecept med blomkål!

Blomkålen rivs på den grova sidan och bildar ett “blomkålsris”

Okategoriserade

Vecka 1 är avklarad och det med ett fantastiskt resultat – på alla nivåer!

Vecka 1 är avklarad och det med ett fantastiskt resultat - på alla nivåer!

Då var vecka 1 avklarad och det med väldigt positiva resultat! Av de “myskilon” som jag har lagt på mig så försvann 2,5 kilo denna första vecka! Allt jag gjorde var att sluta äta snask, börja äta nyttigt och regelbundet samt att återinföra motionen. 

Vecka 1 är avklarad och det med ett fantastiskt resultat - på alla nivåer!

No more! Gött är det, men jag har låtit bli!

Veckans viktigaste lärdomar

Det är gott med vatten

Alltså; det är viktigt att dricka mycket vatten och adderar man citron, gurka, grapefrukt etc så blir det ännu godare.

Det är halt ute och det är då lätt att stå på öronen under promenaden

Alltså; promenader räcker faktiskt, man behöver inte träna mer eller hårdare än så om man inte kan/vill, men ha broddar eller liknande på er!

Det är gott och trevligt att dricka te/kaffe på kvällen istället för att äta snask

Alltså; det går att låta bli godiset/snasket, man måste bara hitta något annat att se fram emot och som skänker lust.

Att gå på toa regelbundet är nice för då får man fler tillfällen/minuter för sig själv

Alltså; min mage mår så mycket bättre av regelbunden och nyttig kost samt av motion vilket avspeglar sig i att besöken på toa ökar.

Jag ser någon annan i spegeln än den som jag har sett där tidigare

Alltså; den där 38-åriga kvinnan som tidigare stirrade med ihålig blick mot mig har bytts ut mot en person som ler och som har något gnistrande i blicken.

Summasumarum så är detta mina tydligaste reflektioner från vecka 1, och även om informationen kring toabesöksfrekvensen var TMI (to much information) för vissa, så bjuder jag ändå på det. Av någon oförklarlig anledning så får jag Arja Saijonmaa´s låt “Jag vill tacka livet” (på underbaraste och bredaste finlandssvenska) på huvudet när jag tänker min mentala position i detta nu. Jag känner mig så mycket gladare, piggare och sprudlande…just like back in the days:-)

Nu mot vecka 2 med samma energi och pepp!

Vecka 1 är avklarad och det med ett fantastiskt resultat - på alla nivåer!

I´m back on track, både bildligt och bokstavligt talat!

mat Träning

Fem dagar utan godsaker och onyttigheter – I´m back on track!

Fem dagar utan godsaker och onyttigheter - I´m back on track!

Fem dagar utan snask och godsaker må låta lite, men för mig är det en enorm seger! Jag kan utan bekymmer byta ut dygnets alla måltider mot godsaker, onyttigheter och snask. Men no more! Att ha fem snaskfria dagar är den grund som jag ville få innan vardagen med dess svårlagda pussel kickar in. Men, helt ärligt så har det faktiskt inte varit särskilt svårt att låta bli gotterierna. Jag var så fast besluten och motiverad kring detta så något annat alternativ fanns inte. Det handlar bara om att bestämma sig!

Fem dagar utan godsaker och onyttigheter - I´m back on track!

Från en näve julgodis till frukost så fick min favvofrulle göra come back!

Fokus denna helg är att upprätta ett träningsschema samt att planera veckans måltider. Jag är (som jag har beskrivit tidigare) ett kontrollfreak av rang och trivs därför allra bäst när jag har styrt upp den kommande veckan. På måndag så ska jag dessutom införskaffa mig ett träningskort på någon lokal relativt nära mitt jobb i Uppsala. Dock ska Google konsulteras först för att veta vilket av dem som skall sätta fart på denna superpeppade lagom-motionären. På något vrickat sätt så ser jag fram emot att med mitt högröda ansikte och med min genomblöta (läs: svettiga) lugg springa där på löpbandet eller puscha mig själv till några extra plankan-sekunder.

Fem dagar utan godsaker och onyttigheter - I´m back on track!

Bild från i somras (efter ett hårt träningspass) som visar på mitt så alltid högröda plyte och den svettiga luggen i sidoposition.

Peppen är som sagt på topp och jag ser fram emot den kommande veckan då träningen blir regelbunden, matlådorna går från obefintliga eller kvarglömda till att vara medtagna och hälsosamma samt då de snaskfria dagarna fortsätter att öka!

LET´S DO THIS!

Okategoriserade

Mitt 2018 – Var det BRA eller ANUS?

Mitt 2018 - Var det BRA eller ANUS?

P3 hade förr ett programinslag där det diskuterades huruvida ett dilemma eller en situation var bra eller anus. Jag har anammat detta uttryck och ställer mig (och andra) ofta frågan om något är bra eller anus. Var maten bra eller anus? Var filmen bra eller anus? Var resan bra eller anus? Var dejten bra eller anus osv. De som har lyssnat på p3 förstår, men de som är novis kan studsa till och fundera vad sjutton jag säger. Anus? Kan man verkligen säga så?

Branus

Så hur var då mitt 2018? Bra eller anus? Det var både och skulle jag vilja påstå. Vad blir det, Branus eller? Jag var med i “Kom i form på 90 dagar tillsammans med Mårten Nylén och Viktklubb” och gjorde ett resultat som jag är väldigt stolt över. Jag gifte mig, jag bytte jobb och jag har haft förmånen att få resa både inom och utanför Sverige. Det var det som var bra.

Det som var anus var att jag tappade en del av mig själv här i höstas. Jag tappade också mina hälsosamma vanor och den inre styrka som jag hade byggt upp. Jag har känt mig ensam, sårad och förkrossad med flertalet tårar strömmandes nedför kinderna. Men för att använda sig av en välanvänd och urtvättad klyscha;

What doesn´t kill you makes you stronger

Mitt 2018 - Var det BRA eller ANUS?

En av de saker som var bra! Bröllopet och alla de fantastiska bilder som finns att beskåda. Foto: Maria Wadelius

Etikett för 2019

Och apropå klyscha så kommer jag osökt att tänka “Carpe diem” som skulle passa nu inför 2019, men jag ogillar denna floskel starkt, så jag tänker inte sätta den som etikett för kommande år. Snarare kommer jag att vara realist och hävda att 2019 kommer bli Branus. Vissa anus-inslag går liksom inte att komma ifrån. Dock kommer jag göra allt vad jag kan för att det ska bli så bra som möjligt! Om jag väljer att betrakta mig som ett offer så kommer förmodligen anuset ta över och dominera året och det tänker jag då bannemig inte tillåta!

GOT NYTT ÅR ALLES!

Mitt 2018 - Var det BRA eller ANUS?

“Vid framgång förtjänar du den, vid nederlag behöver du den” – Winston Churchill

Okategoriserade

Omtag! 45 dagars hälsosamt leverne is coming up!

Omtag! 45 dagars hälsosamt leverne is coming up!

Under “Kom i form på 90 dagar med Mårten Nylén och Viktklubb” så lärde jag mig bl.a. om viken av fysisk aktivitet för ett mentalt välbefinnande. Nu när jag känner att jag är på rätt köl igen så tänker jag återta kontrollen över en inte alltför hälsosam livsstil. Klarade jag 90 dagars strikt och hälsosamt leverne så fixar jag att göra en liknande omgång, men denna gång i 45 dagar. Som jag skrev på bloggen i november så planerade jag en hälsospurt inför jul. Men, livet och svackan kom emellan. Så, fr.o.m. 1/1-19 (och 45 dgr framåt) övergår jag till att äta hälsosamt och regelbundet (var tredje timme) samt återgår till att träna/promenera/springa.

Omtag! 45 dagars hälsosamt leverne is coming up!

Bild från i somras då såväl styrkan som glädjen i träning fanns där!

Omtag! 45 dagars hälsosamt leverne is coming up!

Goals! Bortsett från solbrännan så är målet att bygga upp samma styrka som jag hade på båda dess bilder!

Bryta negativt mönster

Varför så strikt och varför i 45 dagar? För att bryta ett negativt mönster samt för att åter hamna i goda rutiner så behöver jag göra en aktiv insats och en någorlunda strikt period. Regelbunden träning och nyttig mat ska såklart vara ett regelbundet inslag. Men i och med att jag hamnade ur fas och därigenom föll ur mina goda rutiner så måste jag göra ett extra krafttag för att återställas till den hälsosamma livsstilen.

Omtag! 45 dagars hälsosamt leverne is coming up!

Healthy breakfast coming up!

Mitt upplägg

Min plan är att hålla koll på kalorierna med hjälp av Viktklubbs matdagbok/loggbok samt att använda mig av deras recept. Träningen kommer främst bestå av promenader/springturer i kombination med det styrkeprogram som Mårten hjälpte mig att sätta ihop, det hittar du här. Min träning kommer främst att utföras hemma, med undantag för ett och annat lunch-spining-pass. Jag har relativt långa arbetsdagar och då är suget på att ta sig till ett gym om kvällningen inte särskilt stort. Däremot ska jag undersöka vilka/vilket gym som jag har i närheten av mitt jobb i Uppsala som kan erbjuda lunchpass när andan faller på.

Första januari

Jag skulle tro att det är fler liksom jag som planerar ett omtag den första januari. Inte nog med att det förmodligen är pizzeriornas bästa försäljningsdag på hela året, det är också den dagen då de allra flesta gör en livsstilsförändring. Så, om ni är fler där ute, låt oss hjälpas åt samt stötta varandra. Jag kommer i alla fall att dela med mig (här, på min instagram och i min facebook-grupp) av hur det går för mig och jag skulle tycka att det vore jättekul att få ta del av andras resor/utmaningar/tips/do´s/dont´s också.

Let´s do this – För att jag kan, för att jag vill och för att jag vet att jag kommer att må bra av det!

Omtag! 45 dagars hälsosamt leverne is coming up!

I am ready!

Okategoriserade

Efter-jul-strategi: Tänk positiva tankar och blicka framåt

Efter-jul-strategi: Tänk positiva tankar och blicka framåt

Har som jag nämnde i tidigare inlägg haft en tuff tid de senaste veckorna/månaderna och då behövs det väldigt lite för att det ska bli en dipp igen. På julen förväntas det dessutom att man ska vara lycklig samt tycka att livet är “on top”, vilket kan tillföra ytterligare påfrestning och press.

Ambivalens

Upplevde en ambivalens inför denna jul då jag kände mig ensam samt kände en press att tycka att livet var på topp utan att egentligen känna det. Min ambition var dock att julen skulle bli mysig, positiv och en energibringare! Resultatet blev istället en kombo av något glatt/trevligt och en gnutta besvikelse. När man då är låg från början så är det väldigt lätt att hänga upp sig på det där som gjorde en besviken och som till viss del förstärkte känslan av ensamhet.

Efter-jul-strategi: Tänk positiva tankar och blicka framåt

Jag och Jr på självaste julafton

Keep a positive mind

Jag har lätt för att stötta eller tala om för andra hur de ska göra för att tänka positivt eller förändra sin situation. Dock kan jag ha svårt för att tala samma språk till mig själv när jag känner mig nere! Men, om jag kliver utanför mig själv och betraktar min situation med objektivitet så skulle jag säga åt mig själv att fokusera på det som är positivt och som jag ser fram emot. Så, istället för att sitta här och hänga läpp över sådant som är utom min påverkan så ser jag till att fokusera på det som jag kan påverka och på kommande trevligheter:

Jag ska få fira min bästa vän på hennes 40-årsdag med bortavistelse (läs: hotellövernattning) och vinprovning.

Jag, kasper och barnen ska åka till fjällen i mars.

Jag ska planera in en helg i Norge för att träffa min bror med familj.

Jag har trevliga aktiviteter inbokade med vänner och med jobbet etc.

Nu klär jag av mig offerkoftan och skakar av mig det pms-mood som jag tycks ha drabbats av. Nu är det dags för tant att fokusera på annat än det som bringar besvikelse och ledsamhet, så det så!

Snart så kommer dessutom mina tre äldsta barn kommer hem. Sätter därför på mig mitt happy face och laddar inför traditionsenlig “efter-jul-mys” med noggrann genomgång av alla fantastiska klappar<3

Over and out for now!

Okategoriserade

Jul – den tid då saknaden av familjen är som störst

Jul - den tid då saknaden av familjen är som störst

Nu kommer en tid, d.v.s. jul och nyår, då jag saknar min familj ännu mer än vad jag gör annars. Mina föräldrar bor i Spanien och min bror bor tillsammans med sin familj i Norge. Detta gör att vi sällan träffas vilket blir kännbart vid familjehögtider som jul, påsk, midsommar, födelsedagar etc. Naturligtvis vet jag att det finns de som har det värre med avlidna föräldrar och syskon. Men man kan inte hela tiden förringa sin egna saknad eller sorg genom att tänka att det finns de som har det värre. Jag saknar att ha min familj nära, så det så!

Jul - den tid då saknaden av familjen är som störst

“Asså vad är det där för filur? Hårig är han också…” – Mille 1 år

Nya familjer

Jag har kommit att tycka att familjehögtiderna är jobbiga och ledsamma eftersom det då blir så uppenbart att jag inte har min familj här. Men, om det inte vore för mina “nya” familjer så skulle jag kunna hoppa över dessa högtidsdagar helt och hållet. Jag har åtminstone tre andra familjekonstellationer (förutom min egna lilla familj bestående av man och barn) som jag inte skulle vilja vara utan och som fyller tomheten.

Den ena familjen är min mans familj och släkt. De har alltid värnat om högtider, om vikten av att fira tillsammans samt har släppt in mig i deras familjetraditioner med öppna armar. För det är jag oändligt tacksam och lyckligt lottad. Min andra familj består av min f.d. man (pappa till min tre äldsta barn) och hans sambo. Vi har en fantastisk relation och firar födelsedagar och andra övriga högtidsdagar tillsammans. Inledningsvis var det främst för barnens skull, men nu är det minst lika viktigt för oss vuxna för vi gillar att umgås.

Den bästa vännen

Sist men inte minst så har jag min viktigaste familj i min fantastiska väninna Ingalill. Hon är min förälder, mitt syskon, min särbo, min bästa vän och min bättre hälft. Vi hörs varje dag och träffas flera gånger i veckan. Vi saknar varandra när någon av oss är bortrest. Vi kryper upp i varandras soffor när vi är glada eller ledsna. Vi äter enkel yoghurtmiddag eller lyxiga tapas tillsammans. Men, det viktigaste med oss och vår familj är att vi kan prata om allt, men vi kan också finnas för varandra utan att säga ett endaste ord till varandra.

Jul - den tid då saknaden av familjen är som störst

En av de viktigaste som jag har

Så, vad vill jag säga med detta inlägga? Jo, det finns säkert fler likt mig som inte är tillsammans med sin ursprungsfamiljen så här på familjehögtider. Men, familj måste inte vara ursprungsfamiljen, det kan lika gärna vara andra viktiga som har kommit att bli familj. Så, även om jag saknar mina föräldrar och min bror oerhört, så är jag ändå lyckligt lottad över att ha mina andra familjer. Jag älskar er alla!

God Jul

 

Okategoriserade

Livet, svackan och att studsa tillbaka från botten

Livet, svackan och att studsa tillbaka från botten

Den här hösten har inte varit skimmrande i praktfulla färger för mig. Jag har haft mitt livs höst, ur ett kämpigt och inte alltför positivt perspektiv. Utan att gå in på detaljer så kan jag säga att jag har flugit ner mot botten. En klok man sa dock till mig (läs: Mårten Nylén):

“När man far ner mot botten så ska man med samma styrka ta fart och studsa uppåt igen”

Livet, svackan och att studsa tillbaka från botten

Nu är det slut-tittat mot botten! Blicken är lyft och siktar istället mot högre höjder

Jag är en sådan person som försöker se glatt och positivt på det mesta. Jag har också haft ambitionen att alltid förmedla något glatt och peppande här på bloggen. Men under denna höst så har jag insett att så är inte livet! Man är inte alltid glad och pepp, och man behöver inte alltid vara det. Jag har under min svacka haft svårt att finna inspiration till att blogga eftersom jag har känt mig allt annat än pepp och positiv. Men, som en annan klok person sa till mig:

“Måste du vara så pepp hela tiden då, var bara dig själv” – Malin (den fantastiske) Nylén

Studsar tillbaka

Så med alla dessa visdomsord och med det stöd som jag har fått den senaste tiden så har jag sedan ett par dagar känt att nu vänder det! Jag tar sats från bottenläget och skjuter mig upp mot nya höjder. Jag har i och med detta även återfunnit glädjen i att blogga. Vem vet, det kanske finns fler där ute som likt mig har haft en tuff tid och som kan behöva se att de inte är ensam samt att det är en del av livet.

Som min dotter säger till hennes lillebror när han är arg eller frustrerad; “Andas”

Jag har haft en andningspaus, men nu har jag tagit några djupa andetag och fyllt lungorna med luft samt är redo för att fortsätta där jag tryckte på paus.

Livet, svackan och att studsa tillbaka från botten

Peppande ord som jag snubblade över inne på en restaurangtoalett för några veckor sedan. Just då kändes de allt annat än överensstämmande… men idag säger jag tack och “i FEEL fine”!

Okategoriserade

Hälsa: Omtag och spurt inför jul med bättre kost och mer motion!

Hälsa: Omtag och spurt inför jul med bättre kost och mer motion!

Den senaste 1,5 månaden har varit guldkant extra allt på tillvaron. God och relativt onyttig mat, godis samt fika har förgyllt tillvaron i kombination med minimalt med motion. Men med julklänningen och den där ärtiga nyårsblåsan nalkades så kommer jag att göra en hälsospurt de kommande 30 dagarna.

Hälsa: Omtag och spurt inför jul med bättre kost och mer motion!

Denna spurt innebär kalorisnål och hälsosam kost i kombination med regelbunden motion. Ambitionen avseende motion ligger på dagliga promenader, men eftersom min kropp har en förmåga att sända tydliga signaler på om det blir för mycket/för lite träning så lägger jag ribban på motion om 4 ggr/vecka. Sen får kroppen tala om det är lagom eller ej. Till följd av den operation som jag gjorde för fem veckor sedan så är jag aningen begränsad i vilka fysiska aktiviteter som jag får utföra. Jag får ej blasta muskler ovan naveln de närmsta 5-6 veckorna vilket gör att löpning och armhävningar och liknande är uteslutet, till förmån för spinning, promenader och styrkeövningar för rumpa, ben och lår.

Så, med nalkande adventsfika, julbord och hala promenadstråk så ställer jag in siktet på de nyttigare alternativen och promenadskorna med dubb.

Vill du haka på min 30-dagars utmaning? Do it! Jag kommer att uppdatera här på bloggen samt i min facebook-grupp: ”Pepp och prepp med Ingela Laméus”. Där kommer jag att dela med mig av mat- och träningstips samt andra råd som jag har fått under min tidigare 90-dagarsresa tillsammans med Mårten Nylén och Viktklubb.

Häng me´