mat

Middag utan sås är som julafton utan Kalle Anka

Middag utan sås är som julafton utan Kalle Anka

I Sverige är vi vana att alltid ha sås till våra middagar, och jag är utan tvekan en av dem! Jag är så frälst i sås till maten att jag t.ex. alltid erbjöd mig att ta med sås när vi blev hembjuden på middag till mina föräldrar, som en garanti för att jag skulle få detta eftersom de inte lika stora sås-suckers som jag.  Jag lagade alltid mina såser själv, från grunden, och favoriterna var bearnaisesås, pepparsås, rödvinssås och aioli. Sås och viktnedgång rimmar dock inte särskilt bra, så jag var med anledning av det tvungen att tänka om samt modifiera mina recept.

Middag utan sås är som julafton utan Kalle Anka

Denna anrättning hade förmodligen serverats med en remouladsås för några månader sedan. Nu är såsen smalare men fullt lika god

Mina smala favvo-recept

Istället för olja, smör eller crème fraiche som bas så började jag att använda turkisk yoghurt. Den finns i flertalet olika procentvarianter men jag tycker bäst om den som är på 10%. Nedan följer mina favoritrecept och som funkar till såväl kyckling, kött, fisk, korv, tacos, grillat etc.

Vitlökssås

Turkisk yoghurt

Pressad vitlök

Salt, peppar

Ev lite honung

 

Falsk bea

Turkisk yoghurt

Pressad vitlök

Dijonsenap

Färsk eller torkad dragon

Salt, peppar

Ev lite honung

 

Falsk Caesardressing

Turkisk yoghurt

Pressad vitlök

Dijonsenap

Sardeller

Citron

Salt

 

Fisksås

Turkisk yoghurt

Röd stenbitsrom

Finklippt dill

Citron

Salt, peppar

 

Pepparsås

Turkisk yoghurt

Pressad vitlök

Olika sorters mald peppar (t.ex. rosé-, grön-, svart- och vitpeppar)

Ev lite timjan

 

Hamburger-/Kebab-/Grill-/ Tacosås

Turkisk yoghurt

Pressad vitlök

Felix/Heinz chilisås

Ev några droppar tabasco

Salt peppar

 

Senapssås

Turkisk yoghurt

Dijonsenap

Honung

Salt, peppar

Middag utan sås är som julafton utan Kalle Anka

Kidsens favvo! Kycklingkorv med grönsaker och senapssås

Smaklig spis:-)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply