Okategoriserade

Resa med barn – störst bekymmer för mig eller omgivningen?

Resa med barn - störst bekymmer för mig eller omgivningen?

En medpassagerare sitter och pratar om att mitt barn borde kastas av planet samt sitter och drar fingret över sin hals som ett tecken på att mitt barn borde få huvudet bortskuret. Då brann det till i hytten på den här mamman! Detta hände mig och hans pappa för ca sju år sedan då min näst yngsta son var ett år gammal.

Resa med barn - störst bekymmer för mig eller omgivningen?

Den härliga semesterresan fick ett trist slut tack vare bittra och oförstående människor!

För alla resande småbarns skull

Vi hade varit på semester i Spanien och skulle flyga hem. Tillsammans med oss hade vi även hans storasystrar som då var sex och sju år gamla. Snett framför oss satt ett par i 55-60 års åldern som tydligt markerade vilka bekymmer de hade med att vår son pratade, skrattade och tjoade, precis som ettåringar i allmänhet gör. Sonen var på inget sett arg, ledsen eller skrikig (vilket iofs också är tillåtet för en ettåring att vara ombord på ett flyg). De vände sig återkommande om och stirrade på oss samt gestikulerade kraftigt för att ge uttryck för sin irritation.

Efter landning så lämnade jag barnen till deras far och sprang därefter ifatt paret samt ifrågasatte deras beteende. Jag sa till dem att barn har all rätt att flyga samt att han endast är ett år gammal och att det då är svårt att påverka nivån på ljuden som han avger. Jag sa även att jag hade sett deras gestikulerande samt att jag tyckte att det var fruktansvärt att de ansåg att han skulle kastas av planet. De himla med ögonen samt tyckte att de hade all rätt att bete sig som de gjorde.

Innan jag vände på klacken och gick därifrån så hade kvinnan mage att säga att hon jobbade som förskolelärare och att hon minsann visste hur man skulle hantera en ettåring. Jo tjena tänkte jag och insåg att jag aldrig skulle nå fram till paret, men jag stod i alla fall upp för min son och för alla andra flygande mindre barn!

Stresspåslag

Sedan denna resa så kan jag känna ett lättare stresspåslag om/när barnen låter ombord med rädsla för att medpassagerare skall känna sig störd. Vid de tillfällen som jag flyger utan barn så har jag flertalet gånger erbjudit mig att hjälpa andra föräldrar som t.ex. flyger ensam med barn för att minska på deras eventuella stress. Barn får flyga och får låta, och istället för att bli frustrerad på barnen så är min uppfattning den att man kan hjälpa till!

Nedan följer någon form av beskrivning av hur jag har gjort för att göra resan så trevlig som möjligt för barnen, mig och omgivningen.

Resa med barn - störst bekymmer för mig eller omgivningen?

Sovande barn på en flygning är för mig hyfsat ovanligt men väldans avkopplande…

Min strategi för att optimera resandet med barn

Välj dina konflikter

Jag har rest ensam med barnen flera gånger och för att skapa så goda förutsättningar, både för dem och mig, så har jag jobbat efter devisen ”mista möjliga motstånd”. Jag väljer mina konflikter samt kan låta vissa saker, som jag skulle ha nekat hemma, vara ok. Exempel på detta kan vara att inte behöva äta den torra flygplansmackan och att få äta sig mätt från russinpaketet istället.

Checka in på flygplatsen dagen innan

Jag har också lärt mig (den hårda vägen) att checka in på hotell på Arlanda när man ska flyga med en tidig flight. Vi bor 1,5 timme norr om flygplatsen vilket skulle innebära att barnen skulle behöva väckas kl 03 för att hinna till en flight som går 07. Vid hotellövernattning så räcker det att jag väcker barnen strax före kl 05. Dessutom får vi en avkopplande kväll tillsammans eftersom allt är packat och klart.

Resa med barn - störst bekymmer för mig eller omgivningen?

Incheckade på Clarion Hotel Arlanda samt redo för middag med en hyperaktiv treåring och en badsugen åttaåring

Nödproviant och café-sittning

Jag brukar också noga förbereda barnens handbagage där alltifrån Ipad´s, ritblock och tidningar till nödproviant såsom fruktpuréer (squeeze), russin och majskrokar finns med. Väl innanför säkerhetskontrollen så brukar jag göra taxfree-besöket så kort som möjligt då detta plejs knappast är barnens favvoställe (bortsett från godissektionen). Dessutom kan stresspåslaget öka bland alla hyllor av parfymer eller starkdricka…

Istället brukar jag bege mig till närmsta fik, med kortast kö och där barnen kan ägna sig åt plane-spotting. Där får barnen välja precis vad de vill att äta/dricka, utom alkoholhaltig dryck eller dyr fancy choklad. Då brukar de vara tämligen nöjd i sisådär 5-45 min beroende på om jag reser med treåringen, 14-åringen eller alla fyra barnen. För treåringen dög dock inte mycket idag. Han frågade ”flyga flygplan nu?” från det att han vaknade i morse tills dess att vi gick ombord sisådär 2 gånger i minuten. Alltså 200-300 gånger…

Resa med barn - störst bekymmer för mig eller omgivningen?

Frulle på Arlanda i soluppgången

Bästa köpet

Slutligen, en av mina bästa investeringar är en Bagrider från Mountain Buggy. Det är en kombinerad barnvagn och kabinväska. Den har en sittdel som fästs på handtaget som gör att barnet kan sitta ovanpå väskan lutad mot handtaget. Väskan är grym och har underlättat mina resor med Jr oerhört!

Resa med barn - störst bekymmer för mig eller omgivningen?

Viktigaste prylen för resande småbarnsföräldrar!

Conclusion

Planera och förbered innan avresa

Låt barnen vara barn – det är naturligt att de låter och märks! Bry er inte om omgivningens eventuella suckar och missnöje

Välj dina konflikter, det är semester – jobba efter ”låt-gå-principen” förutom på dina allra mest grundläggande regler.

Koppla av och njut för då gör barnen också det. En glad, lycklig och avslappnad förälder har glada, lyckliga och avslappnade barn.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply