Okategoriserade

Återhämtningens tre nivåer: egentid, tillsammans-tid och vi-tid

Återhämtningens tre nivåer: egentid, tillsammans-tid och vi-tid

De senaste veckorna har varit extremt påfrestande, såväl på jobb som hemma, och då blir vikten av återhämtning desto viktigare. Den semestervecka som vi hade i Turkiet av dessvärre inte tillräcklig utan behovet av nedvarvning och återhämtning har varit fortsatt stort. Vissa saker som stressar mig är utom min påverkan, dock kan jag påverka min lediga tid och det har jag valt att göra denna helg genom att återhämta mig på tre olika nivåer, nämligen; genom egentid då jag bara fick vara Ingela, genom tid tillsammans med familjen samt genom tid tillsammans med mannen.

Den kontroversiella rollen

Egentid är något som är väldigt kontroversiellt att prata om i föräldrakretsar. Många menar att man frånsäger sig rätten till egen tid i samma stund som man får barn. Jag hävdar dock att man kan behöva bejaka den person som man var innan man fick barn. Vi intar så många olika roller men glömmer ofta den egna personen som får stå tillbaka för jobbrollen, mamma-/papparollen, hustru/make-rollen, vän/väninna-rollen m.fl.

I mitt fall så hade jag helt tappat mig själv till förmån för alla dessa roller, men i samband med min livsstilsförändring så lärde jag mig vikten av att prioritera mig själv och de behov som Ingela hade, alltså inte mamma Ingela eller hustru Ingela. Jag bestämde mig även för att detta inte var något som jag skulle ha dåligt samvete över. Kontentan av att jag började prioritera mig själv var att jag blev en gladare, piggare, trevligare, starkare och en mer balanserad mamma/hustru/kollega/väninna.

Återhämtningens tre nivåer: egentid, tillsammans-tid och vi-tid

God mat och ett glas rött kan vara ett av innehållen (bland många andra alternativ) när jag prioriterar mig själv

Egentid

I fredags stod det egentid på agendan då jag och min kompis åkte in till stan tillsammans för att äta middag. Därefter spelade vi mitt absoluta favoritspel, nämligen suffleboard. Det är få sporter/lekar/aktiviteter som jag känner att jag är hyfsat duktig på, men Shuffleboard törs jag ändå hävda att jag har blivit rätt haj på. Största bekymret med denna sport/lek är att jag kan få rejält med prestationsångest när jag spelar med sådana som jag inte känner. Spelet i fredags var dock  väldigt avslappnat då jag känner min motspelerska utan och innan och därav inte behövde känna någon prestationsångest. Efter denna spelomgång så bestämde vi oss för att åka hem eftersom undertecknad är så trött om kvällarna numera samt eftersom jag såg möjligheten till att få ägna lite tid åt familjen också.

Återhämtningens tre nivåer: egentid, tillsammans-tid och vi-tid

Shuffleboard! Så himla roligt och något som alla kan klara av.

Tillsammans-tid

Efter kvällen på stan så sjönk jag ner i soffan, tillsammans med familjen, lagom till sändningen av Idol. Hur trevligt det än var att få egen tid samt att andas stadsluft så var det fantastisk skönt att komma hem till familjen. Mer egentid än så behövdes inte! Jag hade fått ladda de egna batterierna men var nu redo för att ägna resterande återhätmningstid med la familia. Även lördagen gick ut på att göra saker tillsammans. Dagen inleddes med att softa, iklädd myskläder och med ovårdat hår, fram till kl 13 då vi skulle på dop. Därefter avnjöt vi en sen lunch på den lokala bensinstationen. Sällan har väl en korv smakat så gott som när man sitter ute (i lä från stormen) i höstsolen tillsammans med familjen och äter i lugn och ro.

Återhämtningens tre nivåer: egentid, tillsammans-tid och vi-tid

Jr är inte särskilt begeistrad av att vara med på foto tillsammans med sin mor som önskar föreviga det mesta. (Notera även skuggan av faderns huvudskepnad längst ner i bild)

Vi-tid

Minst lika viktigt som egen- och familjetid är tiden tillsammans med sin partner. Lika lätt som det är att tappa sig själv när man får barn, lika lätt är det att tappa relationen till sin partner. Det blir lätt att man ”bara” blir föräldrar och att man tappar de där personerna som en gång förälskade sig i varandra.  Jag och Kasper kan vara rätt dåliga på att priotera vi-tid men ibland glimmar vi till. Så, igår hade jag förbeställt ett skaljdjursfat från en leverantör i Gävle som vi skulle avnjuta tillsammans. Mumma kardemumma vad gott det var!

Egentligen är jag inte så förtjust i skaldjur då jobbinsatsen (skalningen) är högre än det ätbara resultatet. Man måste skala väldigt mycket för att känna tillstymmelse till mättnad, dessutom luktar det illa om fingrarna. Men, jag hade preppat med massor av mättande tillbehör samt även citron som skulle ta bort den illaluktande doften från fingrarna. Middagen blev gudomlig , med mätta magar och utan skaldjursstinkande fingrar. Till detta bjöds två avsnitt av den gemensamma favvo-serien just nu: Suits. (Ja jag vet att vi är sen på den bollen, men bättre sent än aldrig heter det väl?)

Återhämtningens tre nivåer: egentid, tillsammans-tid och vi-tid

En sån där ”dra mig baklänges vad gott”-middag på tu man hand

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply