Okategoriserade

Att falla tillbaka till gammal livsstil är lätt – Bryt innan det går för långt!

Att falla tillbaka till gammal livsstil är lätt - Bryt innan det går för långt!

En skada, influensa, en kris i livet, brist på tid, hösttrötthet etc. kan lätt påverka en hälsosam livsstil.  De onyttiga valen, såsom soffan och godispåsen, riskerar då att vinna framför för den nyttiga kosten och kvällspromenaden. För mig så har tiden efter den operation jag nyligen genomgått varit en tid då jag har reflekterat kring vad lätt det är att falla tillbaka till sin gamla livsstil. För ett år sedan så hade jag stannat kvar på soffan med mina onyttiga snacks istället för att bryta det illavarslande beteendet! Det här tror jag inte att jag är ensam om. Därför vill jag dela med mig om hur jag gör för att bryta beteendet samt för att hamna på rätt köl igen.

Att falla tillbaka till gammal livsstil är lätt - Bryt innan det går för långt!

Dags att ändra riktning och blicka framåt!

10 dagar på soffan

Jag opererades för 1,5 vecka sedan och har sedan dess främst legat på soffan eller ovanpå sängen. Detta har delvis varit smärtrelaterat men också berott på ren lathet. På soffan har jag intagit merparten av mina måltider som dessutom inte har varit de allra nyttigaste alternativen. Utöver detta så har det bjudits många mysiga hemmakvällar som har inkluderat fika. Detta har varit jättemysigt och mycket gott har inmundigats. Men huja vad fel det skulle kunna bli om jag tillät det att fortsätta! Skillnaden från förr är att jag nu är medveten om de val jag gör samt vilka konsekvenser det kan få. Så med en pistagebulle i magen (gårdagens fikarester som jag åt till frukost!!) så beslutade jag mig för att bryta mönstret!

Att falla tillbaka till gammal livsstil är lätt - Bryt innan det går för långt!

Lite av det götta som hushållet har bjudit på under den senaste tiden

Bryta mönstret

Det första jag gjorde var att skicka ett sms till maken med uppmaningen om att INTE köpa hem godsaker. Jag informerade honom även om att det ljuva sofflivet är ett minne blott. Därefter lade jag upp en planering kring vad vi ska äta till middag idag (ett nyttigare alternativ än hämtmat från thai-vagnen). Till kvällen ska hela familjen skriva mat- och inköpslista så att vi kommer på rätt köl avseende måltiderna och de råvaror som kylskåpet ska ges möjlighet att erbjuda. Sist men inte minst så “bokade” jag in vilken tid jag ska ge mig ut på min första post-operation-promenad.

Apropå motionen. Där har jag min största ursäkt till att låta bli men också det som motiverar mig mest till att åter komma igång. Jag får nämligen inte springa eller styrketräna på 8-9 veckor. Den enda motionsform som jag får ägna mig åt är promenader. Promenader är väldigt enkelt att få till och fordrar varken gym eller snabba skor. Jag behöver heller ej känna mig pressad att träna och/eller prestera hårt eftersom jag inte får göra det. Jag får bara promenera! Och är det något som jag har lärt mig under min 90-dagars resa (tack vare Mårten Nylén) så är det att det räcker med promenader!

Att falla tillbaka till gammal livsstil är lätt - Bryt innan det går för långt!

Dags att återgå till de där friska promenaderna i fantastisk miljö!

Gällivare eller Ystad

Jag tror att det är viktigt att bryta innan det går för långt och det kan man bara göra genom att bli medveten om vart man är på väg. Pistagebullen till frukost blev min väckar- och varningsklocka och då insåg jag att det var dags att sätta stopp. Som fantastiska Josefin Jonasson (dietist på Viktklubb) säger; “När du är på väg mot Ystad men råkar köra mot Gällivare, vänd! Fortsätt inte färden i riktning norrut utan vänd tillbaka, mot Ystad, när du inser att du färdas i fel riktning”. Tillsammans med pistagebullen så insåg jag att det fanns en risk att jag skulle börja köra mot Gällivare. Men icke! Jag bröt mönstret, ändrade färdriktning mot Ystad, och gjorde upp en plan för att åter komma på rätt kurs.

Over and out. Mot Ystad!

You Might Also Like

1 Comment

  • Profilbild
    Reply
    Inger
    29 oktober, 2018 at 22:22

    Håller med att det är så lätt att falla tillbaka till det gamla.

  • Leave a Reply