Okategoriserade

Jul – den tid då saknaden av familjen är som störst

Jul - den tid då saknaden av familjen är som störst

Nu kommer en tid, d.v.s. jul och nyår, då jag saknar min familj ännu mer än vad jag gör annars. Mina föräldrar bor i Spanien och min bror bor tillsammans med sin familj i Norge. Detta gör att vi sällan träffas vilket blir kännbart vid familjehögtider som jul, påsk, midsommar, födelsedagar etc. Naturligtvis vet jag att det finns de som har det värre med avlidna föräldrar och syskon. Men man kan inte hela tiden förringa sin egna saknad eller sorg genom att tänka att det finns de som har det värre. Jag saknar att ha min familj nära, så det så!

Jul - den tid då saknaden av familjen är som störst

“Asså vad är det där för filur? Hårig är han också…” – Mille 1 år

Nya familjer

Jag har kommit att tycka att familjehögtiderna är jobbiga och ledsamma eftersom det då blir så uppenbart att jag inte har min familj här. Men, om det inte vore för mina “nya” familjer så skulle jag kunna hoppa över dessa högtidsdagar helt och hållet. Jag har åtminstone tre andra familjekonstellationer (förutom min egna lilla familj bestående av man och barn) som jag inte skulle vilja vara utan och som fyller tomheten.

Den ena familjen är min mans familj och släkt. De har alltid värnat om högtider, om vikten av att fira tillsammans samt har släppt in mig i deras familjetraditioner med öppna armar. För det är jag oändligt tacksam och lyckligt lottad. Min andra familj består av min f.d. man (pappa till min tre äldsta barn) och hans sambo. Vi har en fantastisk relation och firar födelsedagar och andra övriga högtidsdagar tillsammans. Inledningsvis var det främst för barnens skull, men nu är det minst lika viktigt för oss vuxna för vi gillar att umgås.

Den bästa vännen

Sist men inte minst så har jag min viktigaste familj i min fantastiska väninna Ingalill. Hon är min förälder, mitt syskon, min särbo, min bästa vän och min bättre hälft. Vi hörs varje dag och träffas flera gånger i veckan. Vi saknar varandra när någon av oss är bortrest. Vi kryper upp i varandras soffor när vi är glada eller ledsna. Vi äter enkel yoghurtmiddag eller lyxiga tapas tillsammans. Men, det viktigaste med oss och vår familj är att vi kan prata om allt, men vi kan också finnas för varandra utan att säga ett endaste ord till varandra.

Jul - den tid då saknaden av familjen är som störst

En av de viktigaste som jag har

Så, vad vill jag säga med detta inlägga? Jo, det finns säkert fler likt mig som inte är tillsammans med sin ursprungsfamiljen så här på familjehögtider. Men, familj måste inte vara ursprungsfamiljen, det kan lika gärna vara andra viktiga som har kommit att bli familj. Så, även om jag saknar mina föräldrar och min bror oerhört, så är jag ändå lyckligt lottad över att ha mina andra familjer. Jag älskar er alla!

God Jul

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply