Kom igång med att investera i fonder

investera i fonder

Spara pengar i fonder

2021 har varit ett fantastiskt börsår där många bolag har haft fina uppgångar. Har du inte riktigt kommit igång med ditt sparande? Innan man börjar investera i fonder kan det kännas svårt. Här går vi igenom allt du behöver veta för att sätta igång att bygga en fondportfölj.

Vilka fonder ska man spara i?

En fond äger andelar i flera bolag och har en förvaltare som följer upp och analyserar bolagen. För att täcka förvaltarens arbete tas en avgift på 0,2%-4% ut. Det finns olika typer av fonder:

 • Aktiefonder. Precis som det låter: fonder som investerar i aktier. Risken är lite högre hos aktiefonder men brukar också ha en högre avkastning. Det finns olika typer av aktiefonder med olika inriktningar. Indexfonder följer ett index, till exempel OMXS30 som följer de mest omsatta aktierna på stockholmsbörsen. Enhancedfonder brukar följa ett index men förvaltaren exkluderar en del bolag som de inte vill ha med i fonden. Det kan bero på att de anser att något bolag i indexet har för hög värdering eller att en aktie inte passar i fonden.
 • Räntefonder har en lägre risk än exempelvis aktiefonder. De placerar i räntebärande värdepapper, som obligationer och statsskuldväxlar.
 • Hedgefonder är specialfonder med friare placeringsregler än aktiefonder och räntefonder. Hedge innebär att du skyddar och minskar risken på din portfölj när börsen svänger mycket.
 • Blandfond är en blandning av aktiefonder och räntefonder.

Genom att spara i fonder köper du andelar i fonden. När värdet på aktierna fonden investerat i ökar, ökar också fonden i värde och det är detta vi kallar avkastning. Självklart gäller det motsatta, när aktierna minskar i värde minskar även fondens värde.

Varför spara i fonder?

 • Du får en riskspridning eftersom aktiefonder är investerade i flera olika bolag.
 • Någon annan gör jobbet åt dig.
 • Du får en bred exponering till en låg avgift.
 • Förvaltaren följer bolagen vilket gör att du inte läsa årsrapporter.
 • Det går att köpa för vilket belopp du vill.
 • Går att automatisera med automatisk överföring, vilket gör att du kan tänka på annat.
spara i fonder

Vad ska man tänka på när man väljer fond?

 1. Se till att du sprider dina risker. Investera hellre i breda indexfonder för att sprida riskerna än att investera i en smal branschfond. Vill du investera i mer nischade fonder, se till att de inte utgör för stor del av din portfölj.
 2. Läs fondens faktablad innan du investerar i fonden för att förstå vilken typ av investeringar fonden gör.
 3. Bestäm dig för vilken risk du är villig att ta. Ska du använda pengarna i den närmsta framtiden rekommenderas räntebärande konto istället.
 4. Se över hur stor avgift fonden har. Jämför med fonder inom samma segment. En fond med en stor avgift äter upp en stor del av din vinst och med ränta-på-ränta-effekten kan effekten bli stor med tiden.

Hur vet man när det är bäst att investera?

Det är svårt att kunna tajma marknaden även för erfarna traders. Sätt upp ett automatiskt månadsspar och för över pengarna direkt när du får lön så att det blir av innan du hinner spendera pengarna på onödiga saker. Öppna ett ISK-konto, (investeringssparkonto) hos någon av nätbankerna och kom igång med att investera i fonder redan idag!

Är du nyfiken på att lära dig mer om ekonomi? Ekonomisnack.se är en bra källa om du vill fördjupa dina kunskaper.

Lämna en kommentar