Emelie Dahlin, läkarstudent: ”Det man inte har i huvudet får man ha i benen”

"Fysisk aktivitet och speciellt den pulshöjande träningen är i sig som en mirakelmedicin för våra hjärnors välmående. ", Emelie Dahlin, läkarstudent som forskar om hur fysisk aktivitet påverkar minnet. Foto: Privat och pixabey.com

”Det man inte har i huvudet får man ha i benen” Det där tänkte jag för mig själv när jag sprang till affären sjuttioelva gånger häromdagen, efter att gång på gång glömt saker jag borde kommit ihåg. Och där har vi väl alla varit, i en situation då vi önskat att minnet kunde ha samarbetat lite bättre. Uttrycket säger egentligen att kroppen får ta vid när minnet sviker, men tänk om kroppen faktiskt kan påverka hur huvudet och minnet fungerar?

Om man hade lyckats producera ett piller med effekter på vår hjärna och kropp likt de som medföljer fysisk aktivitet så tror jag att det hade ansetts vara ett mirakel. Ett mirakel i den bemärkelsen att fysisk aktivitet påverkar så ofantligt många olika mekanismer att det nästan vore omöjligt att efterlikna. Fysisk aktivitet och speciellt den pulshöjande träningen är i sig som en mirakelmedicin för våra hjärnors välmående. Ett område som påverkas väldigt starkt av träning är minnescentrat hippocampus. Nybildningen av nervceller ökar som konsekvens av träning och kopplingarna mellan nervcellerna blir även starkare, något som brukar vara förknippat med en förbättring av minnesfunktioner. Faktum är att hela minnescentrat ökar i storlek – hur häftigt är inte det!? Tänk att våra minnescentra faktiskt blir större om vi rör på oss! Tvärtom så kan man också se att hippocampus volym minskar vid långvarig stress och att träning kan hjälpa till att motverka de negativa effekterna som stress har på hjärnan.

Jag personligen är fullkomligt fascinerad av fysisk aktivitet och vad vi kan göra med våra egna medel för att må bättre – inifrån och ut! Tänk att vår egen förmåga att röra på oss, utifrån våra egna förutsättningar, kan ge ovan nämnda effekter på minnescentrat tillsammans med flertalet fantastiska effekter på vår kropp och dessutom utan biverkningar.

Kort sagt: Det man inte har i huvudet kan man få från benen, armarna eller någon annan del av kroppen också för den delen. Att detta är coolt är en underdrift.

//Emelie Dahlin, läkarstudent och delaktig i forskning om hur fysisk aktivitet påverkar minnet.

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.