Malin Nylén: ”2019 var hälsoåret då vi hittade tillbaka till naturen”

Foto, porträtt: Sandra Birgersdotter Natur: Shutterstock

Jag gillar att göra en inramning av “hälsoåret” som varit, och kanske skulle man kunna sammanfatta 2019 som ”året då vi hittade tillbaka till naturen”? Året när vi äntligen förstod att människan inte står över moder jord i rang och slutade betrakta naturen som en underställd leverantör av råvaror. Och då vi började klimatkompensera och semestra på hemmaplan, äta (ännu mer) veganskt, skriva ut natur på recept och kallbada på sociala medier.

“Sent ska syndaren vakna”

Natur på recept:

Det är både fascinerande och skrämmande att människan ska behöva pressas till max för att uppskatta skog och mark, som kan tyckas vara det mest självklara vi har omkring oss. Men nu har vi äntligen fått upp ögonen för den läkekraft och avstressande effekt som vi får av att vistas i naturen. Precis på samma sätt som hjärnan återhämtar sig och föryngras av regelbunden konditionsträning mår vi bra av att varva ner i lummiga lugna grönområden. Fysisk aktivitet på recept (FAR) känner vi till vid det här laget, nu kan du även få natur på recept eftersom det sänker blodtrycket och motverkar depression.

Läs gärna Natur på recept|Själavård i skog och mark

Studier påvisar att naturen stärker immunförsvaret. Kanske vi alla borde bli lite bättre på att ge oss själva natur på recept? Öva oss på att när vi inte mår sådär alldeles bra “skriva ut” en skogspromenad eller en stund vid havet, en fjällvandring eller skidtur. Foto. Shutterstock

Kalla bad (på sociala medier):

Och på tal om natur… och inhemska sjöar. Vad är egentligen grejen med kallbad? Jag kan absolut förstå utmaningen med vinternaturupplevelsen och pirrigheten efter adrenalinkicken (läs: nära döden-upplevelsen) men borde inte allmänna hälsorekommendationer bygga på sånt som alla kan göra? Vi är långtifrån alla som har förmånen att bo i lantidyll med badbryggan runt knuten …
Skeptikern skulle kanske kunna tro att det här med Instagrambad utomhus, mitt i kalla vintern, är en legitim ursäkt för att få visa upp sin vältränade kropp i baddräkt på Instagram året om, eftersom du påvisligen får samma hälsoeffekt av att duscha kallt? Minus frihets- och naturupplevelsen såklart.

Läs mer Minska stressnivåerna- och 7 andra fördelar med en kalldusch

Fokus på det veganska köket:

Fler och fler anammar den gröna livsstilen, vilket är bra för magen, djuren och miljön. Inom unga trendiga kretsar i Storstockholm dricker man inte längre alkohol, vilket är superbra tycker jag. (Däremot verkar drogerna ha ökat om man ska tro statistiken.)
Den veganska livsstilen är som sagt positiv på flera plan, frågan är väl bara hur gemeneman är tillräckligt pålästa för att kunna täcka sitt näringsbehov, det vill säga vitaminer och mineraler, så som till exempel järn, omega-3 och B12. Dessutom kan det vara svårt att få i sig fullvärdigt protein, dvs alla essentiella aminosyror. Närodlat, ekologiskt och säsongsbetonat. Många tänker kanske inte på att man skadar miljön när man importerar frukt. ”Att frysa in svensk frukt och grönt är ett väldigt bra tips om man vill äta hållbart”, säger I AM READY´s dietist Marina Sjögren.

Välkomnat uppsving för inre hälsa:

Under det här året har hjärnan fått mycket fokus tack vare överläkaren Anders Hansens program “Din Hjärna” på SVT Play.
Till min förtjusning tycker jag mig se en generell positiv trend där vi äntligen verkar ha börjat fokusera mer på insidan än på det yttre… Dessvärre tror jag att vi är alldeles för hjärntvättade för att kunna släppa betydelsen av utseendet som drivkraft för träningsresultatet, då vi lever i ett individsamhälle där kristendomen har ersatts av “tro på dig själv-religionen” och yogasalen är nya söndagskyrkan… En tillvaro där vi lever livet för vår egen skull, med lycka, kärlek och personlig framgång som drivkraft. Sociala medier har gjort oss till egodrivna, självbekräftande och omättliga ”monster” där allt går ut på att få flest följare och göra sig hörd genom bruset.
Tekniken, som i mångt och mycket effektiviserar livspusslet har gjort oss både ensammare och mindre empatiska. Vi har även blivit sämre på att kommunicera och tolka varandra i verkliga livet. Här kan jag, tack o lov, se tecken på en vändande trend där alltfler vågar sticka hål på perfektionsbubblan och influencers delar med dig om utbrändhet och tar regelbundna pauser från sociala medier.
Jag är övertygad om att socialt umgänge kommer bli minst lika viktigt som squats för hälsan i framtiden, om inte viktigare!

Hållbarhet och socialt ansvar:

Ett företag är inte starkare än sin svagaste värdegrund och hållbarhetsåtgärd. Under det här året har jag verkligen märkt hur hållbarheten har stått i fokus, både i handling och som PR-strategi. Dessutom vill man gärna baka ihop hållbarhet med socialt ansvarstagande och exempelvis stötta en ideell välgörenhetsorganisation. Att bilda en stiftelse för ett gott ändamål kan vara smart för att komma ifrån det kommersiella “tugget”.

Vi sörjer och saknar Terese Alvén. Foto. jane Haglund

Till minne av hälsoprofilen Terese Alvén

På det personliga planet kändes det oerhört tufft när min vän aka hälsoprofilen Terese Alvén gick bort efter kort sjukdomstid i aggresiv äggstockscancer i somras, blott 38 år. Jag tror att det som skakade om oss mest, utöver det tragiska faktum att Terese lämnade efter sig två små barn och en sörjande make, var nog att hon illusterade hur även superhälsosamma människor kan drabbas av cancer.
Jag och Terese delade inte varandras vardag men vi har samarbetat en del och jag saknar att springa in i henne på pressträffar och andra events. Hon var en vänlig själ som jag alltid blev glad av att möta.

“Medmänsklighet – viktigast av allt”

Sammanfattningsvis har det här året har varit tufft, både ur ett klimat- och samhällspolitiskt perspektiv.

Jag tror nog aldrig att människor har känt sig så rädda och förvirrade som nu på grund av det alarmerande klimathotet (som har gjort Greta Thunberg till ikonisk tonårshjälte och nutidens svar på helgon) och en förvirrad regering som på grund av dess otydlighet gjort att SD fått luft under vingarna. Det är ju dessutom jävligt skevt att svenska pensionärer lever under miserabla ekonomiska förhållanden och inte har råd med tandläkarkostnader medans flyktingar får gratis tandvård!

Människan är väl ändå en egendomligt destruktiv och dum varelse som behandlar sin kropp som en soptunna och sedan förvånas (och blir religiös) när hen blir sjuk… På samma vis som vi under alla år behandlat jorden som skit och står chockade när Antarktisisarna smälter? Jag får inte ihop det.

Det här året vill jag sluta springa och istället sträva efter att bli närmare mitt sanna jag, försöka (i den mån jag kan) vistas i mina rätta element och ta ett större personligt ansvar– både i privatlivet och som samhällsmedborgare. Bli mer medmänsklig– vilket borde vara viktigast av allt.
Jag tror att det här med att försöka hitta tillbaka till grundfundamentet av vad det innebär att vara människa (vilket är så lätt att springa ifrån) måste väl vara essensen av hälsa om nåt? Att uppnå det önskar jag både mig själv och dig inför det nya året.

Så med denna lilla avslutningsknorr… önskar jag alla våra läsare att riktigt gott och hälsosamt 2020!

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.