Malin Nylén: “Låt årets påskägg fyllas med empati och omsorg om andra”

Först kom adventskalendrarna med paket – nu kommer påskäggen. Just nu bombarderas jag av nyhetsbrev med shoppingbudskap då alla företag satsar online. Naturligtvis förstår jag att modjekedjorna blir desperata av butiksdöden som direktkonsekvens av Coronapandemin, men det vi behöver investera i just nu inför påskhelgen med strikta virusrestriktioner är inte “home wear” utan empati och omsorg om andra.

Jag lever lite i min egen ”småföretagare-bubbla” och jobbar hemifrån även annars. Jag brukar skämta om att det är på grund av min isolerade (och rättså tråkiga) arbetssituation som jag sällan blir sjuk i förkylningstider. Det ligger stort ansvar på mig själv att jag håller mina “hjulspår” färska med träning och bra mat. Nu i Corona-tider har jag förstått att många som tvingas arbeta hemifrån blir deppiga och tappar sina annars hälsosamma rutiner och just därför vill jag som rutinerad nama-stanna-hemma-jobbare inspirera till att fylla årets påskägg med hälsofrämjande aktiviteter, visad empati och omsorg för dina medmänniskor – hellre det än billigt lösgodis och prylar man inte behöver.

Ser ofta olika personer i personalen på äldreboendet sitta på terassen bolmandes cigaretter. Gravt överviktiga och trötta människor tillsynes, personer som inte ser ut att gilla jobbet de går till varje dag för att ta hand om riskgruppen.

Kan inte låta bli att reagera när jag dagligen passerar ett äldreboende på mina hundpromenader och ofta ser olika personer i personalen sitta på terassen bolmandes cigaretter.

Utöver riskgruppen upplever jag att det finns två tydliga grupperingar av samhällsmedborgarna. Dels de som är jätteoroliga och slukar all information om Corona-statusen de kommer över, oavsett källa. De personer som bär mask och “draperar” sig i plast, aktar sig för allt och är övertygade om att Coronasituationen är mycket värre än vad media rapporterar. Sen har vi det motsatta lägret – “rebellerna”, de som skiter i avståndsrestiktionerna på mataffären och trängs på kvarterskrogen. Samma personer som snörvlar på gymmet och inte torkar av maskinerna. Rebellerna verkar skita totalt i myndigheternas rekomendationer och lever på som vanligt. Både rebellerna och de oroliga är farliga, fast på olika sätt. Det är direkt skadligt med personer som verkar tro att de är immuna. Eller människor som verkar ha så lite att leva för att de inte bryr sig om sin egen eller andras hälsa. Jag är övertygad om att ju sämre man mår desto mindre bryr man sig också om omvärlden. Det är inte heller bra med personer som överför deras egen oro på andra, hamstar toalettpapper och tror på allt som delas på sociala medier.
Jag vill inte vara dömande men kan heller inte låta bli att reagera när jag dagligen passerar ett äldreboende på mina hundpromenader och ofta ser olika personer i personalen sitta på terassen bolmandes cigaretter. Gravt överviktiga och trötta människor tillsynes, personer som inte ser ut att gilla jobbet de går till varje dag för att ta hand om riskgruppen. Jag kan såklart dra förhastade slutsatser här … men kan ändå inte låta bli att undra hur hygienrutinerna ser ut på just detta äldreboende?

Läs mer Malin Nylén: “Vad är ett liv värt?”

Årets påskägg är DU

Det finns många bra gåvor i form utav handlingskraft som man kan skänka varandra. Foto. Pixabay

Medvetenheten och fakta är viktigt men jag tror inte på att ora mig eftersom oro tar energi och är kontraproduktivt. Själv håller jag mig uppdaterad genom att lyssna på Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens kl 14:00 (vardagar) försöker hålla huvudet kallt och tänka så optimistiskt det bara går. Man kan inte gå omkring och vältra sig i denna plågade verklighet och ta del av varenda siffra varje minut – en begränsning av flödet tror jag är mycket hälsosammare.

Vi får inte glömma att vi har det jäkligt bra i Sverige till skillnad från andra fattigare och utsatta länder. När någonting sånt här drabbar oss käkar det upp hela vår värld. Det är lätt att man går upp i sig själv och sin egen situation och glömmer bort hur viktigt det är att faktiskt finnas där för andra. Ofrivillig ensamhet är redan ett samhälsproblem lika farligt som rökning och i dessa isolerade Corona-tider blir redan ensamma människor ännu mer ensamma.
Så ring dina vänner och dina föräldrar regelbundet … berätta att du tänker på dem, även om ni inte kan ses. Hjälp personer du känner i riskgruppen att handla och uträtta ärenden – underlätta för andra så mycket du bara kan. Faktiskt skulle jag vilja påstå att ”årets påskägg” är du själv och ansvarstagandet kring din egen hälsa och andras.

Med dessa avslutande rader vill jag påminna om att det finns många bra gåvor i form utav handlingskraft som man kan skänka varandra. “Påskägg” som inte kostar någonting mer än din tid … men som garanterat kommer skänka stor glädje och uppskattas så mycket MER än quickfixes som prylar och socker.

Du kanske även gillar Därför mår du bra av att göra gott för andra

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.