Malin Nylén:”Pippi Långstrump har haft en viktig roll i jämställdhetsdebatten”

Vi behöver fler bra förebilder för att söndra stereotyper och ändra på mediabilden av kvinnan. Därför har Pippi Långstrump har haft en viktig roll i de svenska stugorna.

Vi är så privilegade i Sverige på ett sätt som jag tror att de flesta av oss tar föregivet. Vi kan gå i skolan och studera till vad vi vill. Och de flesta av oss växer upp i trygga hem i en familj som inte gör skillnad på söner och döttrar. Men så är det inte för alla tjejer i världen och vi har fortfarande långt kvar i kampen för ett jämställt samhälle. Även i Sverige. För oss har Pippi Långstrump haft en viktig roll i jämställdhetsdebatten.

Gårdagens konferens inför den Internationella flickdagen 11 oktober var en riktig tankeväckare. Både för mig och säkert även för de flesta andra som satt i publiken. Den globala jämställdhetsdebatten om “flickors lika värde” ifrågasätter bland annat samhällets stereotyper och bilden av kvinnan i media. Och det ansvar vi alla har för att förändra den.

Orsakerna till att samhället ser ut som det gör i dag är naturligtvis många. Men jag tror att på samma sätt som vi köper allt som våra föräldrar säger till oss när vi är barn, accepterar vi samhällets sterotyper som vi matats med dagligen under uppväxten. Både i vardagen och i media.

När jag växte upp ifrågasatte jag inte till exeempel varför My Little Ponys var i pastellfärger eller varför det var fler manliga skådespelare i Star Wars … Inte heller ifrågasatte jag varför det alltid var den vackra prinsessan som var hjälplös och skulle räddas av den heroiska starka prinsen. Och inte tvärtom.
Därav har Pippi Långstrump haft en viktig roll i jämställdhetsdebatten som en revolutionerande sagofigur i de svenska barnkamrarna. Den kvata snälla fräkniga tjejen med röda pippilotter i udda kläder som bar sin häst på utsträckta armar – starkare än en vuxen karl!

I dagens samhällsklimat har starka talespersoner som Linnea Claéson, Sara Larsson och EU-parlamentsledarmoten Alice Bah Kuhnke (samtidens “Pippi Långstrump-förebilder”) en viktig roll för flickor i media.

Naturligtvis finns det vissa biologiska och fysiologiska skillnader mellan män och kvinnor som jag ibland tycker att vi bortser från i jämställdhetsdebatten. Även om samhället förändrats har vi inte gjort det genetiskt. Som ett exempel av många kan vi kvinnor inte vänta med att skaffa barn tills det passar in i våra kalenderar.
Men när schismer uppstår av av fel anledning och att män inte kan acceptera en kvinna (på grund av hennes kön) som chef, då är det något som är väldigt galet.
(Men som ett instick i debatten har jag personligen tyvärr oftare haft negativ erfarenhet av kvinnliga chefer än män. Kanske för att kvinnliga auktoriteter kanske upplever att de har fått offta mer på vägen mot toppen, vilket gör dem räddare för konkurrens? )

Skillnaderna börjar redan i förskolan


Skillnaderna mellan könen börjar redan på förskolan. När jag var ung fick vi tjejer ta ton från tårna att göra oss hörda i klassrummet. Vi tjejer fick kämpa mer för att ta plats.
Jag vet att i modern tid har det startat en tyst utbildningsrevolution där fler kvinnor i större utsträckning än män vidareutbildar sig – vilket i en nåbar framtid borde leda till ett naturligt maktskifte. Och ett samhälle där kvinnor i allt större utsträckning tar över chefsposter, på vilka det genom Sveriges historia endast suttit män.

Långt kvar till ett jämställ samhälle

Men vi har fortfarande långt kvar på vägen till ett jämställt samhälle. Vi får inte glömma att det inte var länge sedan kvinnor var tvungna att välja mellan karriär och att skaffa barn.

Ingen av karriärtjejerna i sex in The City hade inledningsvis barn. Foto. Shutterstock

Ta den episka serien Sex in the city från 1998 som ett exempel i vilken ingen av dessa fåfänga, livsbejakande karriärtjejer på Manhattan hade barn. Men mycket har hänt sedan på 20 år och delvis tack vare sociala medier och influencers – snygga supermammor som jonglerar sina kreddiga uppdrag med att torka snoriga näsor och byta blöjor. Bebisen är fortfarande den ledande modeaccessoaren på Instagram – redan när ungen är ”nyförlöst” börjas det taggas olika modebrands i bebisbilderna.

“Trygga medborgare skapar ett sunt samhällsklimat

Jag hade svårt att undgå att lägga märke till hur stressad Seher Yilmaz var över att debattpanelen drog ut på tiden eftersom hon skulle hämta sitt barn att på förskolan. Vilket var helt förståeligt. Däremot kanske man kan ifrågasätta om det alltid är Seher och andra kvinnor som alltid måste passa förskolans tider – finns det ingen pappa med i bilden som kan dela på ansvaret? Men oavsett hur familjebilden (och världen) ser ut är det ju våra egna barn som alltid behöver komma i första hand – och det är ju även dem vi kan påverka mest i förändringsarbetet av samhällskulturen.

Och som Linnea Claéson så vältaligt formulerade. ”Så länge som det finns en enda utsatt tjej där ute behöver vi fortsätta slåss för henne”… Och ja, visst är det så, vi måste fortsätta kampen! Och just av den anledningen behöver vi vara sunda förebilder för våra barn ( som att hämta dem i tid på dagis) och ge dem bra värderingar som skapar trygga samhällsmedborgare som med en ännu tydligare själklarhet fortsätter strida för ett jämställt och sunt samhällsklimat efter oss.

Läs även Malin Nylén: Vad är ett liv värt?

Om Internationella flickdagen

Flickdagen, 11 oktober, är en av FN:s internationella dagar och initiativet till den kommer ursprungligen från Plan International. Syftet är att belysa hur särskilt utsatta flickor är i världen; de diskrimineras från dagen de föds och färre flickor än pojkar får gå klart skolan. Drygt 30 000 flickor om dagen tvingas att gifta sig och många av dem föder barn medan de själva fortfarande är barn. Läs mer om Plan Internationals arbete för flickors rättigheter på https://plansverige.org/agenda-for-flickor/ eller @plansverige.

1 KOMMENTAR

  1. […] Som direkt koppling till den drömmen var jag på The Body Shops presslansering av årets adventskalendrar och de fina motiven är inspirerade av gatorna från Brigthon i England, där grundaren Anitha Roddick öpnnade den första The Body Shop-butiken 1076. Bakom dörrarna i denna festliga stad av drömmar väntar överraskningar som knyts samman med vikten av drömma stort och att hjälpa barn att förverkliga sina drömmar. På denna pressfrukost fick vi även ta del av The Body Shops globala hållbarhetsarbete samt skåla i smoothies för att de gått samman med Plan International för att boosta flickor i världen och i fredags var det den internationella flickdagen som jag skrev en krönika om. […]

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.