Malin Nylén:”10 anledningar att (försöka) älska november”

Novembermotivationen fixar inte sig själv! Här har jag listat 10 peppigare ord än "-no" att sätta famför ”vember”.

Många klagar i november, på att det är grått och trist samt att ”ingenting är roligt”. Man ojar sig för att det är svårt att komma upp på morgonen och orka träna innan jobbet, och att ”alla andra” är så trista och griniga. Så kan det såklart vara, men en sak är då säker – novembermotivationen fixar inte sig själv! Här har jag listat 10 peppigare ord än “-no” att  sätta famför ”vember”.

10 anledningar att (försöka) älska november

1. “Countdown-vember”. En av de absolut bästa sakerna med november är att det närmar sig december med lucköppning och seriöst julpyssel. För visst är det väl veckorna innan jul som är de allra mysigaste? Själva julafton blir lätt en besvikelse i många hem eftersom många är trötta och förväntningarna på julen är alldeles för stora.

”Countdown-vember”. Räknar dagarna tills jag får öppna första luckan på denna fina, drömmiga julaklender från The Body Shop gör att jag gillar november lite mer.

2. “Choco-vember”. Att man blir glad av choklad är sedan gammalt!
En sak som är skön med november är att det är helt okej att ha så kallade ”chokladdagar” … Eller en så kallad reversed chocolate detox för den som är riktigt sugen. Vem överlever november utan choklad?!
En berättigad vinvecka (“wine-vember”) behöver heller inte vara fel … men är inte för alla. Kan vara bra att komma ihåg att det som får kreativiteten stundom att pika, kan även få den att plana ut vid för långvarigt bruk.

När bonusmamman ätit upp all “snö” (läs non stop-praliner) som legat runtom pepparkakshuset. Tur att man kan köpa nya!

3. “Move-vember”. Novembermörkret skapar mer rörelsefrihet eftersom man inte behöver välja mellan att springa utomhus på morgonen eller på kvällen på grund av dagsljuset. Och att springa med reflexer och pannlampa är inte bara säkert, utan skapar även mysig lussestämning. Det kan aldrig vara för ljust utomhus för pannlampa!

Ingen löptur är för ljus för pannlampa!

4. “Cult-vember”. Sen är ju det här ”the årstid” när det är hundraprocent okej att välja kultur framför brännboll. Det är NU ska frossa i musikaler och teaterföreställningar, konserter och besöka konstutställningar… eller stanna hemma i soffan med Netflix om du så vill. För visst finns det kulturinslag i komediserier som “Modern Family”!

Vi besökte musikalen Snövit på Göta Lejon.

3. “Flex-vember”. Under den här månaden är det också fullt förståeligt om man kommer sent, eftersom vädret är så oberäkneligt, och att det är lätt att försova sig när det är så mörkt på morgonen. Dessutom är det kaos i trafiken då alla bilister är trötta bakom ratten.

4. “Slow-vember”. När det är mörkt är det även viktigt med pauser, det vill säga att man spar på den lilla energi man har. Vet inte om du hört talas om den nya arbetsplattskyddslagen om extra många fikapauser på jobbet under vinterhalvåret?
Nej, inte jag heller. Men jag tycker definitivt att den ska införas!

5. “Blurr-vember”. Vad som också är otroligt fördelaktigt med november är (eftersom det är mörkt från dag till kväll) att det lättar upp pressen att leverera ljusa krispiga instabilder ideligen. Suddiga svartvita bilder är creddiga under november, det bekräftar bara det djup och den intimitet och sinnlighet ni delar.

Blurr skapar mystik.

8. “Sleep-vember”. Slopa alla måsten! Du måste ingenting under november. November(vinter)tröttheten är ju något som tidningarna gillar som tema på löpet och apoteken säljer D-vitamin som aldrig förr. Under den här månaden är det alltså helt okej att nama-stanna-hema och tacka nej till allt du inte vill delta på med ursäkten D-vitaminunderskott och att du ordinerats ”sömn på recept”.

9. “Plan-vember”. November är som en introvert förfest till det nya året. Nu planerar man, i januari presterar man. Känn ingen press på att kasta upp en massa fräsiga idéer whatsoever. Oavsett om det gäller jobb eller träningsplanering. Alla får nöja sig med ”besked i limbo” och att saker och ting är i planeringsstadiet. Om det vill sig otur fasas det ut till ingenting alls.

10. “Bulk-vember”. En annan stor bonus med november (för alla matglada) är att man behöver hålla värmen i vinterkylan med extra “”vaddering” under kappan. Novemberformen är någonting att börja jobba på redan i september. Hello, lufsa runt i pyjamas från morgon till kväll, Lucialinnen och tomtekostym!

Att laga lunch i pyjamas är helt okej i november.

Nu är det i slutet av månaden och du som läser detta är en novemberöverlevare och fighter. Naturligtvis finns det massvis med anledningar att ogilla november, men precis som i alla andra situationer gäller det att bestämma sig för vem man vill vill vara – den som ger upp eller den som håller huvudet högt?
Även när det är mörkt och livet känns som en enda mental uppförsbacke. Den här månaden kräver mycket egenansvar och jag som sitter ensam hemma och jobbar tackar hundsällskapet för alla obligatoriska promenader som boostar energi tack vare det lilla dagsljus jag får.
Man ska heller inte underskatta värdet av umgänge och förmågan att se “skiten” ur en mer humoristisk synvinkel – det ger minst lika stor hälsoeffekt som “burpees och brysselkål”.
Så, no more no-vember .. Yes-vember är roligare!

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.