Söndagskrönikan: Vad gör man när rädslan tar över?

"När rädslan sköljer över mig blir jag paralyserad, även om mitt logiska sinne vet att känslan inte har någon substans. Alla har någon gång känt rädsla, vad jag är rädd för är ingen hemlighet."

Söndagskrönikan: När jag var liten var jag väldigt mörkrädd, jag kan fortfarande minnas hur öronbedövande högt pulsen slog när jag skulle gå hem ensam. Min bästa kompis bodde bara några hundra meter bort, men den där mörka skogsstigen uppfyllde alla mina mardrömmar. Min rädsla för mörkret försvann när jag blev äldre, idag är jag rädd för helt andra saker. Rädsla är vår naturliga reaktion på fysisk fara, men känslan kan också komma inifrån i form av rädsla för att misslyckas, göra bort sig, eller ha fel. Vad är du rädd för?
Söndagskrönikan skrivs av Alexandra Öhrlund

Fear = false evidence appearing real. När rädslan sköljer över mig blir jag paralyserad, även om mitt logiska sinne vet att känslan inte har någon substans. Alla har någon gång känt rädsla, vad jag är rädd för är ingen hemlighet. Jag är rädd för att släppa människor nära, samtidigt som jag är rädd för att vara ensam. Jag är rädd för att bli sårad, bortvald och bortglömd. Jag är rädd för att allt som är jag inte ska räcka till.

Vad gör man när rädslan tar över?

Våga

Våga vara rädd och bjud in känslan.

Andas

Ta ett djupt andetag och släpp taget. Vissa situationer kan du inte kontrollera, men din reaktion kan du alltid påverka.

Läs mer Lugn och ångestfri på 5 minuter med andning

Konfrontera

Lär känna din rädsla – varför reagerar du som du gör?

Du kanske också gillar Hjärnforskaren Katarina Gospic om att fatta svara beslut-varnar radslan dig eller far den dig att fega ur?

Ändra tankesätt

Byt samtalsämne och starta en ny konversation. När du agerar, pratar eller tänker utifrån en negativ utgångspunkt attraherar du ytterligare negativitet i ditt liv. Börja med din inre dialog och fortsätt därifrån.

Skriv

Skriv av dig och skriv ner allt. För dagbok för att få ur dig dina känslor, eller varför inte starta en blogg?

Jag förstår att det kan verka kontroversiellt att erkänna för alla med en internetuppkoppling vad jag är rädd för, men min strävan efter att vara äkta är mycket starkare än min rädsla. För vet du vad? Ibland är jag så jävla rädd, men framför allt är jag mest trött på att låtsas vara orädd.

Läs även Communicera.se/Allt om rädslor

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.