5 tips för en hälsosammare ekonomi

Foto. Shutterstock

Många känner sig stressade av sin ekonomi och det finns ingenting värre än att inte veta om pengarna kommer räcka till. En balanserad ekonomi gör att vi känner oss lugnare och kan släppa tankarna på pengar för att fokusera på något roligare.

Det behöver inte vara svårt att balansera ekonomin, men det kan vara svårt att veta var man ska börja. Genom att göra ekonomi roligt och planera den genom lite smarta knep kan du börja ta de första stegen på resan till ett mer balanserat förhållningssätt till pengar. Här kommer våra bästa tips:

Gör budgetering kul

Appar för budgetering gör det roligare att planera hushållskassan. En budgeteringsapp gör det hela mer överskådligt och kan spåra saker som du kanske inte kommer ihåg när du budgeterar manuellt. En bra budget gör att du vet exakt vilka summor som kommer in och vilka summor som går ut. Genom att använda en budget kan du snabbt se om du spenderar pengar på något onödigt och vad du kan dra ner på.

Lär dig investering

Genom att investera kan du låta pengarna växa istället för att låta dem sitta på ett sparkonto. Har du pengar över kan du lära dig hur man investerar i aktier, börjar med P2P-lån eller kanske hur en Bitcoin revolution kryptorobot fungerar. Det kanske verkar svårt i början, men du kommer snart in i det och det finns mycket intressant information att ta del av. Investering blir snart en hobby som du håller på med för att det är roligt.

Sätt upp sparmål

Att spara pengar är lättare om du har specifika sparmål som du vill uppnå. Du kanske vill åka på en resa, köpa någonting dyrt eller så kanske du sparar för att köpa en bostad. Om du har specifika mål är det motiverande att se hur du kommer närmare och närmare. Skriv därför upp vad det är du vill spara till och budgetera sedan för att nå ditt mål.

Tävla med vännerna

Är du tävlingsinriktad och motiveras av att jämföra dina resultat med andra? Då kan du tävla med dina vänner eller kanske din partner för att se vem som kan spara mest. Det är kul att utmana varandra och när någon annan är involverad brukar man anstränga sig lite mer.

Konsumera mindre under en period

Utmana dig själv att konsumera mindre eller smartare under en period. Du kanske kan ta en månad där du inte köper någonting alls utöver det allra nödvändigaste? Det behöver inte vara en lång period för att göra skillnad i plånboken. Ett annat tips är att handla allt second hand under ett helt år. På så sätt sparar du både pengar och gör miljön en tjänst.

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.