”Aktiv semester är en bra grej att göra tillsammans med familjen”

Mårten Nylén, I am Ready´s grundare, har skapat sig en gedigen karriär som personlig tränare och gör samarbeten med olika företag som bland annat Aftonbladet och Volvo.

Att åka på aktiv semester har blivit ett modernt sätt att resa på och det finns skräddarsydda paketresor för olika intressen och målgrupper. – Träningsresor är för alla och de flesta träningspassen kan man göra utifrån sina egna förutsättningar, säger Jessica Jörlin 37.

”Aktiv semester är en bra grej att göra tillsammans med familjen”
Clara 8 år tycker det är roligast att dyka efter ringar i poolen men är med på de aktiviteter som funkar för henne.

Jessica semestrar tillsammans med sin mamma Britta Höjvall 64 och dottern Clara 8 med Springtime Travel´s Kropp & själ-resa på Kreta. De är tre generationer som upplever att de fått ut det bästa av veckan som snart går mot sitt slut. – Det bästa med resan är att dyka efter ringar i poolen! Brister Clara ut med livlig entusiasm. – Sen har jag också träffat kompisar! Hela hon skiner som en liten sol när hon pratar.

– Jag upplever att familjer umgås mindre i dag och man gör mer saker på olika håll. Därför tycker jag det är fantastiskt kul att se familjer semestra aktivt tillsammans, säger Mårten Nylén som är tränare på resan.

Både Jessica och mormor Britta har åkt på träningsresor tidigare och blivit inspirerade. Den här gången valde Jessica och Britta att göra en mor och dotter-resa för att boosta relationen. – Att åka på aktiv semester är en bra grej att göra tillsammans, säger Jessica. Vi bokade resan för ett halvår sedan och tre veckor inpå resedatumet kom jag på att det var kul att även Clara hakade på och stämde av med resebolaget att det gick bra. Eftersom Clara ligger bra till i skolan var det inget problem med en veckas extra ledighet.

– Hälsa handlar om att må bra inifrån och ut och jag tycker det är riktigt coolt att man väljer att skapa upplevelser tillsammans på en semester istället för att bara ligga i en solstol på charter, poängterar Mårten.
Britta fyller i. – En delmålsättning med resan var att få rehabilitering för mitt knä och då är känns det tryggt att få hjälp av proffs som Mårten. En annan stor vinst med att åka på temaresa är att man träffar likasinnade. Det är intressant att umgås med personer med samma intresse som du själv och bolla tankar om hälsa och träning samt livsstil i stort.

”Aktiv semester är en bra grej att göra tillsammans med familjen”
Familjen Höjer/Jörlin gillar att umgås under aktiva former. Här busar de loss med vattenkrig efter Mårtens finalpass för resan.

Jessica upplever att hon och hennes bror fått med sig hälsotänket hemifrån sedan barnsben och minns hur deras föräldrar uppmuntrade dem till att bejaka nyfikenheten och utforska olika träningsformer. Familjen hade golfen som gemensam hobby. – Vi åker ofta iväg, min make och jag, på längre golfsemestrar som kombineras med vandring. Golf är bra för mina knän, säger Britta.
– Vår farmor var den som införde goda vanor och peppade oss när hon levde. Hon var en riktig förebild för sin generation som åkte skidor, cyklade och promenerade vart hon än skulle! Menar Jessica och Britta nickar instämmande. – Ja, så var det. Farmor var en riktig förebild!

På tal om förebilder och hur man är en bra förebild för sina barn, svarar Jessica.
– Som mamma försöker jag hitta de rätta verktygen för att skapa balans. Clara är en aktiv tjej men barnen rör inte alltid på sig i skolan som de skulle behöva. Därför det är viktigt att se till att barnen hittar en aktivitet de gillar …
– Kosten är en större utmaning. Här på resan jämför vi buffétallrikarna på skoj … Mormors tallrik är mer färggrann än Claras. Men det är svårt att veta hur mycket man ska pusha som mamma. Jag vill inspirera mina barn att äta hälsosamt men sista jag vill är att skapa fixering kring mat. Gränsen mellan inspiration och press kan ibland vara hårfin.

”Aktiv semester är en bra grej att göra tillsammans med familjen”
Alla sinnen behöver tränas … som här en lek i reaktionsförmåga.

Vad skulle ni vilja säga till andra som tvekar inför att åka på träningsresa?
– Träningsresor passar verkligen alla och de flesta passen kan man göra utifrån sina egna förutsättningar, säger Jessica. – På resorna jag har varit på har det varit en avslappnad stämning … Och man behöver inte vara rädd för att det ska vara några modekrav att ha de senaste tightsen om man är orolig för det, säger Britta. Medelåldern på här på Kreta ligger runt 50 och här ligger fokus på att komma ner i varv och må bra!

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.