Coachen Anki Ströms tips för att inte fastna i tvivel-fällan: “Självkännedom är nyckelordet”

Coachen Anki Ström hjälper dig att reda ut livets virrvarr med guidande frågeställningar.

“Utan tvivel är man inte klok”, heter dokumentären till minne av poeten Tage Danielson. Vi tvivlar alla på våra livsval ibland. Det ingår i livspaketet att ifrågasätta sin egen existens och omvärlden, huruvida du valt rätt kurs i livet och utvecklats till människan du vill vara … Om du fortfarande älskar personen du vaknar upp jämte varje morgon, eller om ni tar varandra föregivna? Om du lever livet fullt ut …” Så här skriver coachen Anki Ström på sin blogg: ” Livsfrågor hör livet till! Livsfrågor är inget farligt, fel eller ovanligt. Självkännedom är nyckelordet, för att inte fastna i tvivel eller rädslor eller låta andras åsikter styra ditt liv.”
Foto. Caroline Ettehag

Hur väl känner du dig själv?

Coachen Anki Ströms tips för att inte fastna i tvivel-fällan: "Självkännedom är nyckelordet"
Våga stanna upp och reflektera för att ta reda på dina behov …Foto. Pexels.com

En god självkännedom är något du utvecklar över tid, och som kräver att du ständigt jobbar med dig själv. Ta dig tid för reflektion och våga stanna upp. Ställ dig följande frågor med jämna mellanrum:

Är jag i kontakt med mig själv?
Tillåter jag mig själv att känna saker och uttrycka mina tankar och åsikter samt göra det jag tycker är kul?

Ställ dig frågan “vet jag vad jag vill och kan”? (utan att varken under- eller överskatta dig själv) – har jag koll på mina styrkor och utvecklingsområden?

Får jag energi av mina relationer eller dränerar dem mig – är jag med människor som gör mig till mitt bättre eller sämre jag?

Har jag koll på mina värderingar – vad som är viktigast i mitt liv, när jag väljer jobb, partner eller nästa steg i en förändringsprocess. Går det i linje med mina värderingar?

Kan jag beskriva mig själv för andra utan att behöva fundera en längre stund – kan jag tala om vad jag är bra på och har insikt om mina tillkortakommanden?

Stannar jag kvar i det som är jobbigt och tillåter mig att uppleva och känna eller flyr jag in i jobb, mat, träning eller sysselsättning?

Skriv gärna ner dina svar och gör det återkommande. Jämför om dina svar är dem samma om 1 år, 5 år. Ta fram och läs när du blir vilse och tvekar över vem du är.

Du kanske även gillar Klara färdiga gå! Första steget till motivation är att röra på fötterna

Utvecklingsfaser och kriser

Självkännedom är något du utvecklar över tid och som kräver att du ständigt jobbar med dig själv. En av mina förebilder Mia Törnblom beskriver i en intervju jag gjorde med henne nyligen hur hon varje kväll i över 20 år har gjort samma övning med ett antal frågor. I syfte att behålla kontakten med sig själv och fortsätta utvecklas som människa. Jag har gjort likadant fast med andra strategier och metoder. Det kanske inte känns så viktigt att ha ”järnkoll på sig själv” när livet rullar på, men jag lovar dig att när den första livskrisen knackar på dörren då blir du utmanade vare sig du vill eller inte. Kanske skiljer du dig, byter jobb, blir uppsagd, hamnar i konflikt med en god vän, förlorar en anhörig eller är med om något traumatiskt. Läs blogginlägget i sin helhet HÄR 

Läs intervjun med Mia Törnblom om vikten av ett starkt självledarskap: “Quickfixes är inte vägen till framgång” 

 

1 KOMMENTAR

  1. […] Det är ju poppis att tala om ”kvinnlig styrka” … girl power! Men är ju få som är allt i genom starka …(Får gratulera om du räcker upp en hand nu?) För mig är signalementet på styrka en god självkännedom, det vill säga att man känner till sina styrkor och svagheter för att kunna ta hjälp på de områden där man brister. Men det där med självkännedom tar tid att utforska samt kräver en ständig uppdatering av dig själv. Läs gärna Ankis tips på hur du reder ut livets virrvarr genom att ställa dig själv viktiga statusfrågor Coachen Ank Ströms tips för att inte fastna i tvivel-fällan: ”Självkännedom är nyckelordet” […]

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.