Därför köper du julklappar i sista minuten (så funkar hjärnan)

Hur kommer det sig att du väntar med att ta tag i olika göromål in i det sista, trots att du vetat om sedan länge, att det måste blir gjort? Till exempel som att handla julklappar den 23:e. Klassikern: Svetten lackar… det är trångt och pulsen hög… och allt på din inköpslista är slut. Du står där och bannar dig själv för att du är ute i sista stund. I år igen. Det mänskliga fenomenet. Varför gör vi så? Vad händer i hjärnan och vad kan du göra för att undvika att hamna i sista minuten-fällan gång på gång?

En person som sitter på svaret är författarinnan och tidscoachen Dorotea Pettersson som dagligen hjälper stressade människor att strukturera och planera sin tid bättre:
”Det finns en universal regel som säger att oavsett hur mycket tid du har att disponera, har du alltid 100 % tid i potten att lösa uppgiften på. Upplevelsen av situationen kan naturligtvis vara annorlunda, men verkligheten är bestämd. Det man har märkt är att man gör 50 % procent av jobbet på 80 % av tiden. Det betyder att du har bara 20 % kvar att utföra resterande femtio procent på. Inte konstigt med andra ord, att du upplever att du ”alltid är stressad”, menar Dorotea som talar utifrån klienterfarenhet.

Vad händer i hjärnan?

Därför köper du julklappar i sista minuten (så funkar hjärnan)

”I grund och botten handlar prokrastinering (ett uppskjutande beteende) om vår beslutsprocess… Vi skjuter upp någonting som vi (mer eller mindre omedvetet) känner rädsla eller stark ovilja för. Det kan vara allt från att föreläsa, en dragning på jobbet eller att köpa julklappar i julstressen.
Amygdalan (reptihjärnan) går in och talar om att uppgiften är en fara. Hjärnan tycker inte om obehag … hjärnan vill ha belöning. Vi reagerar på obehaget … vi tar det till oss … vi väljer att inte överbrygga den. Vi rationaliserar … Vi har fakta framför oss och tar ett objektivt beslut utifrån det. Därför kan du övertyga dig själv om att det är ett fantastiskt idé att ligga i soffan och kolla Netflix istället för att ta tag i julklapparna. Vi blir så bra på att ljuga att vi tror på oss själva.

Därför är det så viktigt med delmål och belöning – vi behöver behandla oss själva som vi behandlar små barn. ”

Få verktygen här Så slutar du skjuta på viktiga saker 

 

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.