Därför mår du bra av att göra gott för andra

Visste du att det finns en psykologisk koppling mellan att göra gott för andra och utsöndrande av endorfiner? Forskning påvisar nämligen att vi mår mycket bättre när vi gör snälla handlingar i nära relationer men också för helt främmande människor. 

Vi är inne i December och närmar oss julen. En högtid som bör vara fylld med hopp, goa karma och kärlek, en tid på året då vi ger och får. Då det för vissa blir tydligare vad man har möjlighet att ge och vad man faktiskt får av andra. Fysiska handlingar, hjälp, kärlek och omtanke men också gåvor i form av julklappar och traditionell julmat.

En för vissa stressig tid på året. Mycket förväntan och prestige kring allt som har med julen att göra. Om du är en av dem som stressar upp dig i december? Minska då kraven, släpp in kärleken och lägg din energi på att göra gott för andra. För när vi gör gott för andra växer vi som individer.

Att vi lever i ett samhälle där många engagerar sig i välgörenhet och ideella föreningar är alltså inte konstigt…

För du växer som individ när du hjälper andra utan att själv få något annat tillbaka än en bra och endorfinfylld känsla efteråt. När du sätter någon annan i första rum så tar du ett steg bort från ditt ego. Du skapar en god karma runt omkring dig själv. Goda handlingar och lycka kommer dig närmre för det du sänder ut får du tillbaka. Kanske inte direkt men så småningom kommer du uppleva den goda karman som växer vid goda gärningar.

Karma = ”vad vi ger är vad vi får”. Ordet betyder handling.

Det är dock skillnad på att göra gott för andra för att uppnå känslan av egen vinning, den goda karman försvinner direkt när du börjar förvänta dig godhet i gengäld efter en snäll handling.

”Jag gjorde det här för dig så du borde nu göra samma sak för mig” eller ”du är skyldig mig en tjänst tillbaka” eller varför inte ”jag gör den här handlingen för att jag vet att då kommer hen göra samma sak mot mig, det vinner jag ju på”. Karman är som bortblåst och du kommer istället dra till dig människor som kräver saker av dig, svåra situationer och girighet.

Gör gott för andra utan egen vinning så växer den goda karman runt omkring dig.

Hur du kan göra gott för andra människor i vardagen:

Börja håll upp dörren för människor, lämna företräde, le åt personen i kassan, engagera dig ideellt, hjälp utsatta grupper i samhället, köp mat åt en hemlös, bidra i insamlingar till välgörande ändamål, ge människor komplimanger för sånt du lägger märke till, säg tack.

”Den 30:e november fyllde mitt företag 1 år. Vi firade här hemma med tårta och redovisning om årets intäkter. Men jag valde också att arrangera en välgörenhetsyoga – inte för min egna vinning utan helt och hållet för de utsatta människorna i Linköping som inte har råd att fira jul. Detta via gruppen “julhjälpen i Linköping”. Jag brinner för att engagera mig ideellt, det finns så många som behöver vår hjälp. Jag är oerhört tacksam att jag har möjligheten att GE”.

Delad glädje är dubbel glädje. FlowWithFanny fyllde 1 år den 30/11.

Julen är här. Den tiden på året då utsatta grupper kommer i kläm. Kan du göra något den här veckan som hjälper en utsatt människa? Kan du bidra till en förening som faktiskt engagerar sig för att hjälpa utsatta människor i vårt samhälle? Vi kan göra skillnad tillsammans. 

Läs också: https://iamready.se/okategoriserad/kliv-av-det-rullande-stresstaget/ 

https://www.tidningennara.se/artiklar/valbefinnande/10-steg-till-god-karma/

https://fof.se/tidning/2016/2/artikel/hjalp-andra-och-ma-battre

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.