Det är okej att vila

Det är viktigt med återhämtning och det är således en myt att man måste träna flera timmar varje dag för att inte "tappa" formen. Faktum är att det är mer troligt att man faktiskt tappar formen om man övertränar och inte låter kroppen vila.

I dagen samhälle ska man hinna med så mycket som möjligt i livet. Det ska hinnas tränas, arbetas, gå i skolan, umgås med vänner, bilda familj, sköta om ett hem och någonstans däremellan ska man ha tid för sig själv.

Att vila har aldrig varit viktigare, men det är svårt för många att komma till ro och känslan av att man borde göra något annat är vanlig.

De som tränar på elitnivå vet hur viktigt det är för kroppen att varva ned. Dels är det viktigt för att musklerna ska få en chans att återhämta sig, samt för att man fortfarande ska tycka att träningen är rolig. Och om man tränar utan avbrott finns det en risk att man tröttnar på träningen helt och hållet.

Fördelarna är många

Det finns flera fördelar med att vila och faktiskt bara ta det lugnt! Dessa är såväl fysiska som mentala, och precis som med mycket annat påverkar de varandra. Om man inte vilar från sin träning, eller vad det än är man behöver vila från, riskerar man att överträna det centrala nervsystemet samt att man riskerar att skada sig och bli sjuk. Immunförsvaret är i genomsnitt mycket sämre hos personer som är stressade och övertränade, jämfört med de som har en balans mellan träning, arbete och vila. Trots att man kan känna sig stressad av att vila och att göra ”ingenting” ska man definitivt inte skippa den. När vi tar det lugnt minskar nämligen stresshormonet kortisol, vilket gör att vi känner oss lugnare och mer harmoniska.

Njut av din vila

Många förknippar vila med att rulla tummarna eller att sova, vilket är väldigt tråkigt. Att vila kan innebära så mycket mer, och man kan verkligen göra precis vad man känner för. Det kan vara allt ifrån att ta ett avslappnande bad, läsa en bok eller bara hänga med vännerna. Tycker man om att spela tevespel, som FIFA och Super Mario, eller online spel som slots och bordsspel går det precis lika bra, och det finns flera olika alternativ att välja mellan. Huvudsaken är att man gör något som man tycker är roligt, som man njuter av och som inte är för ansträngande. Och om man verkligen inte kan sitta still kan man gå en kort promenad eller delta i ett lätt yogapass.

Det är okej att vila
Att vila kan innebära så mycket mer, och man kan verkligen göra precis vad man känner för. Det kan vara allt ifrån att ta ett avslappnande bad, läsa en bok eller bara hänga med vännerna. Foto. Shutterstock

Viktigt med återhämtning

Det är en myt att man måste träna flera timmar varje dag för att inte tappa formen. Faktum är att det är mer troligt att man faktiskt tappar formen om man övertränar och inte låter kroppen vila. Oavsett vilken typ av träning du utövar, måste kroppen få återhämta sig. Balans är oerhört viktigt när det kommer till träning, och det gäller även för arbets- som privatlivet. Att vila ska vara avkopplande, och märker du att stressen kommer krypandes över att du inte gör något – då är det är ett tecken på att du behöver vila mer.

 

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.