Låna smart – så undviker du skuldfällan

Få tipsen här på hur du lånar på ett sunt sätt och undviker att dra på dig större skulder än vad du klarar av att betala tiilbaka. Foto. @Ailes/Pixabay

Alla kan behöva låna pengar någon gång, men för att lånet ska hjälpa och inte stjälpa gäller det att hålla koll på lånets villkor. Genom lite grundläggande kunskap kan du snabbt avgöra om ett lån är bra eller dåligt för din privatekonomi.

Ett lån kan inte bara delas upp i dåliga eller bra kategorier. Det är dina ekonomiska förutsättningar som avgör om ett lån passar dig eller inte. Du har säkert hört att snabblån eller smslån är dåliga alternativ och det stämmer ibland, men inte alltid.

 Genom att använda följande kriterier kan du avgöra om ett lån är bra eller dåligt för din övergripande ekonomi:

Ställ alltid dessa 3 frågor

1.Du kanske måste låna för att du inte har tillräckligt med pengar för levnadskostnader. Men behöver du verkligen ett lån, eller kan du ta från sparpengar eller kanske låna billigare från familj eller vänner?

2. Om du måste låna för till exempel en bil eller för att renovera hemmet, fundera på om du verkligen behöver låna eller om du kan köpa något billigare, eller kanske göra förbättringarna i olika steg?

3. Ibland måste man verkligen låna, men det är viktigt att alltid tänka efter om det är rätt beslut.

Bra och dålig skuld

Vissa skulder är bättre än andra och grundregeln är att en skuld ska förbättra din övergripande förmögenhet. Kommer lånet, som ett bolån eller studielån, göra att du tjänar mer pengar långsiktigt? Eller kommer det att leda till att du går med förlust? Tar du ett billån på en ny bil som förlorar i värde varje år går du till exempel med förlust i slutändan.

Det är inte alltid fel att ta ett lån som inte bidrar positivt till din ekonomi. Även om en bil är värd mindre när du har betalat tillbaka lånet kan ett fordon vara ovärderlig hjälp om du måste köra till jobbet eller ta dina barn till skolan. Att tänka mer långsiktigt om lån och ekonomi ger dock ett perspektiv som kan vara bra när du ska avväga om ett lån är bra eller inte.

Ränta – kostnaden för lånet

Ränta är en av de viktigaste sakerna du bör titta på när du tar ett lån. Det är en avgift för lånet och visar hur mycket lånet kommer att kosta dig totalt.

Om du lånar 10 000 kronor under ett år med en årsränta på 10 % kommer du betala tillbaka 11 000 kronor totalt. Det inkluderar huvudkostnaden för lånet och den extra räntan som långivaren lägger på. Med andra ord kostar lånet 1000 kronor.

Kortfristiga lån är lite mer komplicerade och därför kan räntan se mycket hög ut vid en första anblick. Snabblån kan till exempel ha en årsränta på 1000 %, men eftersom du måste betala tillbaka hela beloppet inom 30 dagar behöver du inte betala tillbaka lånet 1000 gånger.

I allmänhet är det alltid bäst med lägre ränta, men man måste även ta i beaktning hur lång tid det tar att betala tillbaka lånet.

Återbetalningstid

Om du behöver ett snabblån är det alltid bäst att betala tillbaka så fort som möjligt. Tar du istället ett större lån kan det vara mer fördelaktigt att betala tillbaka under en längre period. Något som alltid är viktigt är att se hur räntan förändras beroende på hur lång återbetalningsfrist du väljer.

Det är även viktigt att ta reda på om långivaren låter dig betala tillbaka skulden tidigare och om det blir några extra avgifter för det. Kolla upp det innan du tar lånet, för en del långivare tar ut dyra avgifter för tidiga återbetalningar.

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.