Mårten Nylén:”Det handlar om att ta sig tiden att lära känna sitt barn”

En av de stora anledningarna till att Mårten valde att medverka i Ninja Warrior som programledare och expertkommentator, var att försöka skapa mer rörelseglädje för barn och unga.

Inaktivitet har blivit ett växande problem bland barn och unga i dagens it-samhället.
Utmaningen ligger i hur man som förälder kan motivera barnen till att röra på sig mer, men utan att skapa negativ press. 


– Det handlar om att ta sig tiden att lära känna sitt barn, säger hälsoprofilen Mårten Nylén som själv är förälder till dottern Juli 12, och ambassadör för Generation Pep samt medverkat som konferencier på Stadium Sportcamp under sommaren.
– Fråga dig vad barnet tycker är roligt och satsa på det! Det är det bästa sättet att skapa en hållbar livsstil, då vi bygger grunderna tillsammans med barnen då barnen är små.

Enligt studier sitter barn i Sverige cirka 9 timmar varje dag, samtidigt som rekommendationen för barn är att röra på sig minst 60 min varje dag med någon form av pulshöjande fysisk aktivitet. Dessvärre är det flertalet barn som inte lyckas röra på sig tillräckligt. [källa]
– Då samhället i dag har blivit mer stillasittande så behöver vi balansera det med mer aktivitet. Jag tror verkligen att vi behöver se till att sätta mer fokus på den yngre generationen, då barnen av i dag växer upp i ett digitaliserat samhälle. Jag anser att vi vuxna behöver axla rollen som förebilder bättre och själva visa vägen då barn sällan gör som vuxna säger men allt som oftast som vuxna gör, poängterar Mårten.

Juli tycker det är roligt att jogga tillsammans med pappa.


Mårten säger att han tror att det handlar mycket om att satsa på enkelhet och att skapa ”rörelseglädje”. Det vill säga, att få barnen att tycka det är naturligt kul att röra på sig. Han påpekar att det inte handlar om att skapa en hets utan mer om att skapa ett intresse, balans och en sund livsstil vilket är faktorer som leder till friskare och gladare barn.
– Barn som rör på sig regelbundet, skapar inte en friskare grund utan får också att får också lättare att koncentrerar sig i skolan, fyller Mårten i.
Hur kan man som förälder ”träna” ihop med sina barn, och vad anser du är lämplig motion för barn som fortfarande växer?

–  Det gäller att satsa på något som barnen tycker är roligt. Sen är det ju alltid kul med utmaningar men det handlar om att välja utmaningar som barnen klarar av. Många gånger är en lek i verkliga livet så mycket roligare än ett tv-spel, när man väl får uppleva leken i praktiken.
Jag tror att en bra ingångspunkt är att tänka funktionalitet och göra sånt som bygger kroppen och som gör att vi håller den frisk, stark och funktionell. I dag handlar det mycket om att förebygga ohälsa, avrundar Mårten. 

Både Mårten och Juli tycker det är roligare att umgås utomhus, än att sitta och uggla framför tv:n. Tipsa gärna på Mårtens Instagram @martennylen om aktiviteter som vuxna kan göra tillsammans med barn, men utan att det kostar skjortan. 

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.