Mårten Nylén:”Så aktiverar du barnen på sommarlovet”

Sommarlovet är i full gång och det finns en risk att barnen hamnar framför mobilen och läsplattan. Någon som har knepet att få igång barnen i rörelse är Mårten Nylén, personlig tränare.
– Det handlar inte om att träna, det handlar om att aktivera sig tillsammans med barnen.

Sommarlovet är ju då barn borde vara mer aktiva men det visar sig tyvärr i undersökningar att barn sitter still mer än någonsin. Det här är ett problem som vi inte längre kan blunda för och vi behöver skapa mer rörelseglädje bland barn.

– Just det här att aktivera sig tillsammans med barnen är något av det bästa som finns. Att göra rörelse roligt är något av de smartare sätten att få barn faktiskt att göra det, säger Mårten som alldeles nyligen gästade TV4 Nyhetsmorgon där han gav exempel på hur man kan aktivera barnen och ta fokus från digital underhållning.

Mårten är återkommande gäst i Nyhetsmorgon. Här visar han exempel på hur man enkelt kan aktivera barnen och skapa rörelseglädje.

Mårtens bästa tips för en mer aktiv sommar

Mårten som själv är pappa till dottern Juli och farbror till två små flickor försöker leva som han lär.

Rör på er tillsammans
Aktiva föräldrar får aktivare barn. Att röra på sig tillsammans är att skapa kvalitetstid. Att aktivera sig behöver inte vara krångligt. Det kan vara så enkelt som en cykeltur, att man går och badar eller gå ut i skogen på en upptäcksfärd. Smågrejer!

Skapa en rörelsevänlig miljö i hemmet
Ja, vad menas med det? Jo, att man uppmuntrar baren till rörelse Det kan till exempel vara att man har enkla träningsredskap i hemmet som t.ex balansbräda, bollar och hopprep.
Fantasin som barn har som vi vuxna lätt tappar bort, det är den vi ska uppmuntra! Hur kan man balansera på en boll? Det finns massa sätt.
Man kan sitta på bollen, ligga på magen och så vidare. Att förbjuda barn att sitta med en läsplatta kanske inte alltid är det bästa sättet .. men att ha den tillgänglig samtidigt som barnet balanserar på magen på bollen, kan vara ett sätt att försöka förbättra det som går. Och förhoppningsvis kommer barnet tappa fokuset på läsplattan efter ett tag och uppleva att bollen är roligare att leka med.

Lek och utmana varandra
Gör det roligt! Så som enkla balans- och reaktionslekar … utomhus kan man kasta frisbee och spela kubb.
Det finns massa saker man kan hitta på utan att det kostar skjortan.
– I rätt sällskap spelar det inte så stor roll vad man gör, huvudsaken är att man är tillsammans, avrundar Mårten.

Mårten är återkommande konferencier för Stadium Sports Camp – Sveriges största sportläger för barn mellan 11-15 år.

Läs mer Mårten Nylén: “Det handlar om att ta sig tiden att lära känna sitt barn”

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.