Mobilfri semester? Här är 3 hälsofördelar med en digital detox

Koppla ner och koppla av? Här tipsar Caroline W Söderblom om 3 tydliga hälsofördelar med digital detox Foto. Shutterstock

Vi använder mobilen till allt! Sociala medier i allt större utsträckning såklart, men även för att kanske hålla oss ajour med jobb via mailen, nyheter, hur vädret ska bli och så vidare.
– Det kan vara rätt svårt att slita sig och lägga undan den helt Men det har faktiskt sina fördelar, säger PT:n Caroline W Söderblom som själv bloggar och är flitig på sociala medier. 

Här är 3 hälsofördelar med en digital detox

En digital detox hjälper hjärnan att tänka i nya banor

Utan ständiga digitala intryck ger du hjärnan en chans att omsätta semesterlugnet till bra idéer. När de inte utsätts för konstant stimulering kan våra hjärnor börja sortera och prioritera bland all information och intryck vi tar. Det är då hjärnan kan hitta nya kopplingar och tankebanor som resulterar i små och stora idéer.

Koppla från och koppla av

Studier visar att minskat mobilanvändande kan sänka kroppens kortisolnivåer [källa] Kortisol är ett stresshormon som i sig inte är dåligt. Det hjälper oss hantera svåra situationer och ökar även vid positiva stressfaktorer som till exempel när du blir förälskad. Däremot kan höjda kortisolnivåer under en längre period exempelvis försämra vårt immunförsvar.

Få tid till dem du verkligen bryr dig om

Ibland kan det bästa vara att bara vara med varandra, utan distraktioner eller avbrott. Det är stunderna tillsammans som ofta blir det bästa du får med dig hem från semestern.

Är det nödvändigt att stänga ner helt? 

Det krävs därför en viss självdisciplin för att inte konstant hålla på och kolla sin mobiltelefon. Däremot behöver man måste såklart inte stänga av mobilen för gott! En digital detox ska få dig att må bra och inte blir stressad eller må dåligt. Det finns ju trots allt en hel del fördelar med att vara uppkopplad. Det kanske räcker med att köra mobilfritt en dag under semestern? Eller en halv. Eller endast nyttja hotellets wifi under 1tim per dag? För min del blev den digitala detoxen bara en halvdag och den var varken planerad eller i grunden frivillig. Men inte desto mindre välbehövlig för det!

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.