Oroande trend bland unga tjejer: “De gör skönhetsingrepp för att bli snygga på selfies”

– Många tjejer kan gilla sin spegelbild men inte sig själva på selfies, säger legitimerad sjuksköterska som dagligen i sitt arbete som injektionsspecialist möter unga tjejer som vill förändra sina utseenden. Foto. Shutterstock

Det finns en ny skönhetsgeneration och stereotypt ideal i dag inspirerat av influencers som Kardashians. Nyligen listade tonårsmagasinet Seventeen de 6 mest övertygande Kylie Jenner-kopiorna på Instagram. Precis som inom mode- går det trender inom skönhetsindustrin och unga tjejer lägger massvis med pengar på skönhetsingrepp för att likna idolerna och bli snygga på selfies.
– Många tjejer kan gilla sin spegelbild men inte sig själva på selfies, säger Lena Lind, legitimerad sjuksköterska och injektionsspecialist, som dagligen möter unga tjejer som vill förändra sina utseenden.

Vill se ut som influencerstjärnorna”

När man söker på “makeup” på youtube hittar du klippet “MY LOOK FOR SELFIES” med nästan 8 miljoner visningar. I videon får du följa hur den tyska influencern Dilara Özcan med makeup-tekniken counturing gör om sig själv till en “Kylie Jenner look alike”. Men det är inte bara sminket som gör henne lik den amerikanska dokusåpakändisen. Det är tydligt att Dilara även har förändrat sitt utseende rent estetiskt. Söker du på hennes namn på nätet får du fram bilder på henne som yngre. Och på den tiden utan varken jätteplymer till fransar och med naturliga läppar. Även näsan tycks ha fått sig en smalare form?

Den unga influencern Dilaras makeup turtorial har nästan 8 miljoner visningar.

Sociala mediers inverkan på unga tjejer

Jag som tillhör en äldre generation och som vuxit upp på den tiden då inte sociala medier fanns, kan tycka att det är sorgligt att unga tjejer vill göra om sig till någon “annan”– istället för att framhäva sitt unika jag.
I dag erbjuds vi nya möjligheter att förändra våra utseenden med botox och fillers. Skönhetsingrepp som ger resultat som kostar väldigt mycket pengar att underhålla. Det kan vara svårt för en utomstående att förstå varför unga tjejer över lag väljer att lägga så mycket pengar på skönhet?

– Jag tror att sociala medier spelar en stor roll. Vi finner inspiration därifrån och vill hela tiden förbättra oss på ett eller annat sätt, säger Lena Lind ägare av den medicinska estetiska kliniken Your Clinic som ligger i hjärtat av Odenplan.

Ungdomsmagasinet Seventeen listar de 6 mest övertygande Kylie Jenner-klonerna.

“Gillar sin spegelbild men inte sig själva på selfies”

– Unga tjejer har oftast en önskan om att förändra och förstärka sina ansiktsdrag och de vanligaste fillers-behandlingarna hos yngre i dag är läppar och käklinje och markerade kindben. Det är alltid tråkigt när idealen blir för “starka” att det präglas i någons liv så pass mycket. Många tjejer kan gilla sin spegelbild men inte sig själva på selfies.

Här har jag en viktig roll som sjuksköterska att fånga upp och se vad som står för vad och att kunna vägleda eller neka en behandling som jag vet inte främjar kunden på bästa sätt. Att oron över sitt utseende blir till ett hinder i vardagen med ångest som följd.

Fakta om botox och fillers

Vad är egentligen botox?

– Botox innehåller en aktiv substans botulinumtoxin och är ett muskelavslappnande läkemedel. Det innehåller ett protein som injiceras ner i den muskelgrupp som man vill reducera mimiken i och minska rynkorna.

Finns det någon medicinsk risk med botox?

– Det finns ingen medicinsk risk med botox behandlingar såvida du inte lider av någon muskel eller nervsjukdom, är gravid eller ammar. Däremot föreligger stora risker om kunden blir felbehandlad eller använder sig av billiga produkter , därför är det viktigt att välja en certifierad klinik och behandlare som är legitimerad sjuksköterska , läkare eller tandläkare med många års erfarenhet och har hög kompetens och specialist utbildning inom filler och botox för en lyckad och säker behandling.
Olyckligtvis kommer det in kunder till Your Clinic som har blivit felbehandlad och fått komplikationer efter en behandling på andra kliniker och önskar korrigering eller borttagande av ev lagd filler vilket inte alltid går att göra då det är en billig filler som inte går att ta bort, eller en felbehandlad botox som kund måste vänta ut effekten till minst 3 -4 mån.
Jag välkomnar varmt socialstyrelsen utredning för en säkrare skönhetsbransch där endast Läkare, sjuksköterskor och tandläkare får utföra dessa behandlingar!

Läs mer Botox – vanligt men inte riskfritt

För vem kan botox vara bra?

– Botox läggs oftast i argrynkan mellan ögonbrynen, i pannans horisontella linjer, minimera “kråksparkar” kring ögonen. Minimera sura mungipor, apelsinhud på hakan eller starka band på halsen. Men kunden kan även bli av med tandglissning eller få bukt med spända käkmuskler, spänningshuvudvärk, armsvett, hand- och fotsvett.
Rekommenderad behandling är var 3:e – 4:e månad om man vill bli fri från sina besvär.

Vad är fillers?

– Botox och fillers skiljer sig åt eftersom de används på olika områden.
Fillers är en hyaluronsyra, en gel som finns naturligt i människans kropp, som stimulerar kroppens eget kollagen. Den används för att fylla ut en rynka, återskapa förlorad volym på önskade ställen som kinder, läppar eller linjer från näsa till mun och sura mungipor. Förstärka konturerna i käklinje och haka eller föryngra din hud genom fukt under huden för att hudkvaliteten gradvis byggs upp.

Vad är viktigt att tänka på i valet av estetisk klinik?

– Att behandlaren är certifierad inom estetiska injektionsområdet samt specialiserad inom estetiska injektionsbehandlingar.

– Att behandlaren är legitimerad läkare, sjuksköterska eller tandläkare

– Se till hur lång erfarenhet samt hur många utförda behandlingar som är gjorda

– Att kliniken har medicinsk ansvarig läkare , pateintansvarsförsäkring, samt är godkänd av IVO ( inspektionen för vård och omsorg)

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.