Psykologen: “Ofrivillig ensamhet – lika skadligt som rökning”

Det finns massor av forskning som visar på att den ofrivilliga ensamheten är skadlig och att "socialt nätverk" är en av de stora bidragande faktorer till att vi lever längre. Photo. Pixabay

Ensamheten i Sverige är omfattande och ett allvarligt samhällsproblem. Ungefär var sjätte person i Sverige säger att de inte har någon riktigt nära vän och uppåt fyra procent av befolkningen säger att de är socialt isolerade.

Värst är det under perioder med många täta högtider där man sticker ut och lider av att stå utanför gemenskapen. Ensamhet kan utvecklas till ett svårt handikapp, både psykiskt och fysiskt.

– När du söker på “hälsa” på vårdguiden kommer det kommer upp en massa livsstilsfaktorer som kost, motion, stress, sömn och alkohol. Men det finns ingenting tar upp det sociala nätverkets vikt om ensamhet, när vi vet att det är precis lika farligt att vara socialt isolerad som att röka och farligare än att vara överviktig, säger psykologen Anna Bennich Karlstedt i Nyhetsmorgon, TV4.

Orsaker till ensamhet

Orsakerna till ensamhet kan vara många som till exempel att man har flyttat till en annan stad för kärlek eller jobb och blivit ensam i den situationen. Eller att man är äldre och varken har sin partner eller sitt nätverk kvar. Man kan också ha sociala hinder och har svårt att träffa nya människor, vilket kan bidra till sämre självkänsla och som blir en ond cirkel.

Fysiska symptom

Det är inte meningen att vi ska leva isolerade. Vi har ett biologiskt system som signalerar fara vid ensamhet och som framkallar en stress i kroppen. Långvarig ofrivillig ensamhet tär på kroppen och kan leda till en massa fysiska symptom som ökad risk för stroke, demens, smärtproblematik och hjärt-kärl, aggressivitet, sömnrubbningar, depression och beroende- och missbruksproblematik. Problem som kan leda till energilöst och känslor av hopplöshet och skam.

Det här händer när vi känner skam

– Skam skapar signalen till hjärnan att vi ska ta oss undan situationen fort och isolera oss vilket skapar negativa spiraler. Första steget måste vara att stå över skammen och våga sträcka ut handen till någon. Vi svenskar är sämre än andra kulturer på att interagera och öppna upp våra hem.

Man kan även känna sig ensam i ett sammanhang bland andra. Vilket kan vara nog så tärande. På frågan hur kan man blir bättre på att knyta nära vänskapsrelationer, svarar Anna så här.

–  Våga vara lite personlig, våga visa dig sårbar men  ta det lite stegvis.
Empati och förtroende hos motparten växer fram när du öppnar upp. Verkligheten har inget filter till i skillnad från Instagram där ingen har ångest, sömnsvårigheter eller diarré.

1 KOMMENTAR

  1. […] Vi är inte skapta för att vara ensamma … Jag spenderar alldeles för mycket tid ensam då min kära make, under vissa perioder, är mer på resande fot än hemma. Det finns inte heller så många att slänga käft med vid ”kaffemaskinen” (läs kaffebryggaren ) när man jobbar hemifrån. HAN är min bästa vän, men jag brukar inte få så många svar av honom när jag försöker bolla idéer. Möjligen en svansviftning som en förhoppning på godis. Ja, inte så lätt att få konstruktiva svar av en hund, även om man kommer långt med ordlös kommunikation. ? […]

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.