Så tar du makten över mobilen – en praktisk övning i social kompetens

Ta makten över ditt mobilanvänande genom tre enkla praktiska övningar framtagna av författaren och beteendeexperten Henrik Fexeus. Foto: Pexels.com

Upplever du att du har ett överdrivet mobilanvändande – att du “lever livet genom mobilen”? Åker telefonen reflexmässigt fram, även i sällskap med andra, utan att du tänker på det? Är svaret “JA” kan det här vara en artikeln för dig. För att du ska ta makten över mobilen av en rad olika skäl: För att må bra och bli mindre stressad, mer produktiv och social kompetent … för en mer meningsfull samvaro och kvalitetstid tillsammans med andra.

Läs även Henrik Fexeus, expert i mänskligt beteende:”vi ägnar mer tid åt mobilen än våga egna barn”

Här är tre övningar som är framtagna av författaren och beteendeexperten Henrik Fexeus, som i dag släpper podden “Kan själv (– en podcast om mänskligt beteende) med premiäravsnittet, med det passande temat, artikeln till ära – Din hjärna på teknik

Så tar du makten över mobilanvändandet – en praktisk övning i social kompetens

1.Bestäm i förväg din mobiltidsbudget, fyll fickan med lika många ”gem” … varje gång du tar upp telefonen och tittar på skärmen flyttar du över ett gem till andra fickan. När gemen är slut är mobiltiden slut. Reflektion: Om du är medveten om din tid så både värdesätter och ransonerar du den bättre.

2. Varje gång du tar kontakt med någon. Fråga dig om ni faktiskt hade kunnat träffats istället? Eller åtminstone talats vid på telefonen. I den typen av möten får du en mer nyanserad kommunikation än i text.

3.Håll inte på med mobilen samtidigt som du umgås med andra. Dels är det oartigt. Men för din egen skull. Faktum är att du missar värdefull information, fast du inte tror det. Dessutom skapar multitasking en förhöjd stressnivå som tröttar ut hjärnan.

Det skulle vara jätteintressant att få feedback på artikeln, huruvida du upplever att övningarna funkar. Kommentera gärna i direkt på artikeln.

Så tar du makten över mobilanvändandet (en praktisk övning i social kompetens)
Henrik Fexeus är Sveriges mest kända psykologiska manipulatör, mentala illusionist och förmedlare av kunskap inom omedveten kommunikation och påverkan. Henrik har skrivit sju böcker som sålt i över en halv miljon exemplar i Sverige och hittills översatts till 30 språk. Nu startar han podden KAN SJÄLV med det mänskliga beteendet i fokus. Foto: Daniel Stigefelt

Podd: Kan själv – en podcast om mänskligt beteende

Lyssna HÄR på premiäravsnittet “din hjärna på teknik” om sociala medier med Viktor Frisk.

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.