Svårt komma upp till morgonträningen?

Nya forskarrön förklarar att dygnsrytmen inte bara handlar om beslutsamhet och rutiner. Forskningen har kommit fram till att det finns en biologisk skillnad mellan kvälls- och morgonmänniskan. Foto. Shutterstock.

Är du en kvällsmänniska med ett oräkneligt antal misslyckade nyårslöften om att börja träna innan jobbet i bagaget? Bakslag som gång på gång fått dig att känna dig “lat” och karaktärslös. Ska det verkligen vara så svårt att införa en eftersträvansvärd rutin som verkar vara så enkel för så många andra?

“Dygnsrytmen är nedärvd” 

Hur kommer det sig att somliga skuttar upp tidigt, glada som lärkor i ottan, medan andra känner som de fått en klubba i huvudet när alarmet ringer? Det vet vi nu. Nya forskarrön pekar på att det finns biologiska skillnader mellan nattugglan och morgonmänniskan.

– Det handlar inte bara om rutiner, utan dygnsrytmen är till stor del en nedärvd egenskap precis som längd och ögonfärg, säger hjärnforskaren Mouna Esmaeilzadeh i TV4 Nyhetsmorgon.
Tidigare har man trott att nattugglor varit lite ”latare” och dummare” men ny forskning säger det är fel. Tvärt om, har det visat sig att kvällsmänniskor, i genomsnitt, är lite smartare och lite mer kreativa, lite mer framgångsrika samt många gånger har ett mer aktivt sexliv. 
Den här gruppen påstås också vara något mer extroverta och lite mer ”rock n´roll”.
Men ingen sol utan regn. Nackdelarna med att sova på fel timmar av dygnet och kanske för lite är flera och risken att få sjukdomar som diabetes, astma och psykiska besvär som depression och beroendeproblematik ökar hos den här gruppen. Till skillnad från morgonmänniskor, vilka är kända för att vara mer ordningsamma och ha mer strikta rutiner. Sammanfattningsvis, uttryckt i generella termer, är morgonmänniskan lite hälsosammare och lyckligare än nattugglan. Naturligtvis finns det variationer inom grupperna, ingenting är svart eller vitt!

“Social jetlag”

– Hela samhället är byggt efter morgonmänniskornas rytm och vi vet ju alla hur viktig sömnen är för hälsa och hjärnans funktioner och vårt mentala välmående. Spekulationen är att nattmänniskor helt enkelt lider av kronisk sömnbrist, så kallad social jetlag, då nattmänniskor tvingas prestera på en tid som inte är optimal för dem. Medan morgonmänniskan har dygnet på sin sida, förklarar Mouna vidare.

Med denna nya populärvetskap i bakhuvudet, det vill säga att dygnsrytmen är biologisk, kan man ju fråga sig om man av hälso- och säkerhetsskäl borde anpassa samhället efter de olika dygnsrytmerna? Precis som du anpassar skor efter löpsteget? Eller optikglas efter skiftande synstyrka? Så att alla kan prestera på sina villkor och och må bra.

3 myter att avliva

INTELLIGENS
Nattugglor är varken ”dummare” eller ”latare” än morgonpigga
GENETIK
En människas genetik spelar stor roll
SKALBART
Det är inte svart eller vitt, det finns variationer inom alla grupper.

Det kända talesättet “Earlie to bed and earlie to raise makes a man helathy, wealthy and wise”, sagt av kloka gubben Benjamin Franklin kan vi alltså hiva i papperskorgen! 

KÄLLA. Nattugglor och människor – sanning eller myt? TV4 Nyhetsmorgon 

1 KOMMENTAR

  1. […] Min morgontrötthet … Med en extremt morgonpigg äkta hälft har jag önskat många gånger att jag vore lite mer  som han. Hade ju dessutom varit så himla idealistiskt att ha gjort träningen innan sju. Men jag är en nattuggla och även om jag går och lägger mig tidigare skulle jag inte må bra av att stiga upp klockan 05.00 som Mårten. Vid 06.00 går min gräns. Det har länge ansetts att morgonmänniskor är mer föredömliga och framgångsrika. Nu har forskarna kommit fram till att dygnsrytmen är genetisk och du är varken latare eller sämre för att du är en kvällsmänniska. Tvärt om anses de vara smartare. Läs här Svårt att komma upp till morgonträningen? […]

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.