Träningsinfluencern Alexandra Kamperhaug vurmar för en hållbar livsstil

För Alexandra Kamperhaug handlar hälsa om att må bra inifrån och ut. "Mår vi inte bra på insidan, kan ingen träning eller dieter i världen hjälpa oss att trivas med oss själva". Foto. Andrea Sjögren

Det är en blygrå fredagseftermiddag i november. Jag sitter på en bänk på Nytorget, utanför kafeterian där jag har bestämt träff för intervjufika med träningsinfluencern Alexandra Kamperhaug i samband med hennes nya uppdrag som kampanjansikte åt Röhnisch hållbarhetskollektion. Det faktum att alltfler träningsleverantörer vidtar aktiva åtgärder för miljön, är en positiv utvecklingstrend jag mer än gärna uppmärksammar.

Så vem är hon den där Alexandra, när man skrapar på den instaförskönade ytan? Elle-bloggaren med sina hajpade mörklagda boxklasser och det egna hållbarhetskonceptet inom träning vilket hon kallar ”Sustainable Shapes”… Hon som dagligen peppar tjejer till livsbalans och ett sundare tankesätt kring träning och kroppsideal. Tjusiga värdeord om allas lika värden, gemenskap och den inre hälsan – moderiktigt med den rådande girl power-vågen, som just nu är starkare än någonsin tack vare #MeToo-kamanjen. Men är allt det där äkta? Är hon verkligen sådär varm och mysig som hon vill framställa sig på sociala medier? Jag kan inte låta blir att undra, då vi alla väljer vad vi lämnar ut av oss själva på internet.

Jag har bara träffat henne kort, en gång tidigare, på en gemensam pressträff förra hösten. Vid det tillfället var hon för mig ett okänt namn. Men sedan dess har hon hunnit göra avtryck och räknas redan till gräddan av influencers tack vare bloggsamarbetet med Elle och creddigt umgänge och samarbeten med olika klädföretag som adidas, aim´n och Röhnisch.

Läs även Linda Pira om nya singelsläppet: Jag vill förmedla självkänsla och styrka genom musiken.

Ett stort ”leende” på två ben i grön dunkappa kommer småspringandes mot mig. ”Heeeeeej, vad kul att ses Malin!” Utbrister hon på klingande Vätgötskadialekt. Där och då är isen bruten. Vi kramar om varandra med samma hjärtlighet som om vi vore gamla väninnor och stegar in i den varma lokalen. Vi bestämmer oss för varsin kaffe. ”Vad fin du är!” Säger Alexandra när vi slår oss ner vid ett högt bord med höga och lite vingliga stolar. ”Aha, tack, detsamma!” Krystar jag fram, tacksam men något överrumplad. Just i dag är dagsformen inte på topp och jag rusade hemifrån, bokstavligen från duschen och ut genom ytterdörren. Håret, som fortfarande är blött under mössan, lämnar efter sig en hafsig känsla och påminner mig om min stressiga morgon.

På andra sidan kaffekoppen analyseras jag av de kanske mest intensiva hasselnötsbruna ögon jag skådat. Konstaterar att jag har lätt blodsockerfall och borde äta något men tar en klunk kaffe istället. Något trevande börjar jag intervjun. Säger att jag inte kommer skriva så mycket, men gör det ändå. För det finns massor jag vill veta, när vi väl börjar prata.

Du kanske också gillar Tanja Djelivic om tränarkarriären i Hollywood: Jag grät alltid i Biggest Loser.

Inleder med den fråga vi ställer till alla våra intervjupersoner – vad är hälsa för dig? 

– Hälsa för mig handlar om långsiktighet. Hellre träna 2 dagar i veckan livet ut, än gasa fullt ut under korta perioder. För mig är hälsa träning utan hets och mat utan förbud.

Vad tror du är den vanligaste orsaken i vårt stressade samhälle till att människor inte mår bra?

– Hälsa handlar om att må bra inifrån och ut. Mår vi inte bra på insidan, kan ingen träning eller dieter i världen hjälpa oss att trivas med oss själva. Jag tror att många är på tok för fokuserade på ytan och lägger alldeles för lite tid på att jobba på sinnet. Utöver det behöver vi sluta att jämföra oss med ideal som är ouppnåeliga.

Berätta lite om ditt eget hållbarhetskoncept inom träning – ”Sustainable shapes”, hur resonerar du kring där? – Sustainable Shapes är framtaget efter mina egna självupplevda erfarenheter av krav och den ohälsa som allt för högt uppsatta mål skapar. Jag vill stå för en motvikt till prestationshest och quickfixes. Jag gillar inte ”dieter” och förbud. Jag nekar potentiella PT-klienter som jagar snabba resultat. För dem finns det andra tränare som passar bättre för deras behov. Till mig ska man komma om du vill uppnå livsbalans och hitta långsiktigheten i träningen. För att du vill må bra och skapa en positiv känsla inför att gå till gymmet. Kanske ändra tankesättet kring allt vad träning tidigare stått för?

Träningsinfluencern Alexandra Kamperhaug vurmar för en hållbar livsstil
Foto. Pamela Hanne

Vad anser du att vi kan göra, i det stora och det lilla, för att bidra till ett bättre samhällsklimat? – Vi kan bli mycket noggrannare med hur vi handlar och planerar veckans matinköp. Jag tycker vi kan cykla i större utsträckning. Satsa mer på kvalitét och mindre på kvantitet, gällande allt.

Läs mer Hållbart träningsmode för honom och henne

Jag och säkert många andra med mig är nyfiken på din träningsbakgrund, hur ser den ut. Har du alltid varit en ”träningstjej”? – Ja, jag har alltid tränat och tennis var min sport hela uppväxten och fram till gymnasiet. Efter tennisen började jag träna mycket gruppträning och det var allt från spinning, dans och boxercise. Det starka träningsintresset ledde till att jag själv började hålla i klasser på gymnasiet på Tinas Gym, lokalgymmet i min uppväxtstad Ulricehamn.

Så med andra ord är det här med boxning och “Night Fight” inte bara en flashig “PR-idé”, i raden. Kan du berätta lite mer om vad konceptet Night Fight egentligen går ut på?

– Haha, nej jag har ju boxats sedan jag var 17 och boxercisen har alltid legat mig extra varmt om hjärtat. Night Fight är inspirerat av ett koncept i New York som jag gjort om till mitt. Det går ut på att vi tränar med handskar mot säck i ett nedsläckt rum med peppande musik. Musiken är ett väldigt viktigt för mig och jag lägger ner mycket tid på att sätta ihop bra listor. Precis som i yoga när du har din egen matta och träningsutrymme har du i Night Fight din säck och ditt eget personliga space. Hela idén bygger på att du ska känna dig trygg och kunna göra din grej utan att behöva påverkas av de andra runt omkring i lokalen. Det är fokus på dig och du tränar helt utifrån dina egna förutsättningar.

Men du har inte alltid jobbat med träning… eller hur?

– Jag hade från början den felaktiga uppfattningen att man inte ska jobba med sin passion. Jag har alltid varit en ”rådgivare”, den som ”alla” frågat om träning … Jag var väl rädd för att göra träningen till mitt yrke, av den orsaken att jag trodde att jag skulle tröttna. Men så här efter 5 års universitetsstudier inom mediakommunikation och marknadsföring och ha jobbat som PR-konsult på en av Stockholms största byråer och mått dåligt under tiden… och slutligen sadlat om. Eller ”sadlat tillbaka” snarare, kan jag idag se tillbaka på hur fel jag hade. Jobba med din passion. Det är hela grejen för att vardagen ska kännas meningsfull. Men tack vare PR-karriären har jag fått många bra kontakter och även vänner.

Du har nyligen fått igenom ditt första AB, vad fördelarna kontra nackdelarna med att vara egen tycker du? 

Det bästa med att vara egen är helt klart stoltheten det skapar att lyckas med något man tror på och utöver det – friheten. Det vill säga friheten att bestämma över sin egen tid. Det svåra med att driva eget när man brinner för sitt jobb, är att hitta balans och inte jobba för mycket. Under de första åren är det tufft ekonomiskt och själv serverade jag på Urban Deli i början för att få det att gå ihop. Det är även jobbigt ibland att behöva fatta alla beslut på egen hand, utan att ha någon att bolla med. Och det kan vara svårt att prissätta sina egna tjänster och veta sitt eget värde.

Hur viktigt har sociala medier varit för dig?

Jag skulle säga att sociala medier har varit ovärderliga för mig. Nyckeln till framgång.

Snabbfakta

Namn:Alexandra Kamperhaug

Ålder:33 år

Gör: PT, bloggar och driver det kampsportsinspirerade boxkonceptet ”Night Fight”

Aktuell med: Som träningsbloggare på Elle och kommande projekt under våren 2018 tillsammans med bloggkollegan och vännen Anja Forsnor.

Blogg. Alexandra.elle.se

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Din kommentar
Ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.