Folkvett

En jävligt vänlig människa?

Det är förjävligt tycker jag att samhället är såpass rubbat att “snällhetskalenderar” ska behöva finnas! Själv måste jag vara en jävligt vänlig och unik människa? Jag som refelxmässigt både hälsar på grannen och spontanler mot okända människor på gatan … Lämnar företräde till gravida och äldre på bussen… Pantar brukar och genuint unnar andra människor hälsa och välgång …

Förr fnös jag åt den här typen av ”forcerade påhitt” eftersom jag (“naiva lilla jag”) tidigare såg det som en självklarhet att vara snäll. “Du är alldeles för snäll”, har jag fått höra jättemånga gånger. Att vara snäll var en egenskap som nästan bespottades som en “skällsord” i början av decenniet, när alla skulle vara så militant tuffa, nattmangla och armbåga sig fram i ett stenhårt karriärklimat. Men nu 18 år senare, när utbrändhet och miljöförstöring förgiftar oss långsamt som en smygande gasläcka, tar vi till yttre hjälpmedel som yoga, mindfulness och snällhetskalendrar för att bli skonsammare mot oss själva och omgivningen. Så numera kan jag hålla med om att det är fint att det finns initiativtagare till den vänlighetsvågen. Bara den inte kommit försent?

I mitt kök. Just nu. Klockan är 10.55:Det är dagen efter Lucia och jag öppnar lucka nummer 14 av paketkalendern från The Body Shop, som överraskar mig med en kokosdoftande handkräm och samtidigt uppmanar mig att ”halvera min duschtid för att spara vatten.” Jag, som jobbar hemma i dag och inte duschat ännu (”fräscha jag”) överlägger om jag kanske ska ta detta till nästa nivå och vara en riktigt superdupergod människa och skita i att duscha helt … kanske göra en instastoryserie om min dag som miljöinsats och om alla jag möter?

Avslutningsvis … Jag är oerhört glad för den vändande trenden och att man i dag faktiskt har insett att vara snäll är en styrka, och inte en svaghet. Och jag är tacksam för min egen självbevarelse och själens läkekraft trots allt skit (blandat med bra saker såklart) jag stött på under livets resa.

Note to self. “Keep shining”, låt aldrig “monstret” vinna!

En jävligt vänlig människa

Produktiv i min sunkighet, utan dusch eller deo. Jag som tills i dag, känt mig hedrad och utvald när jag mottagit en massa pressnyheter från olika creddiga skönhetsföretag … börjar ju motvilligt vakna upp ur min yrvakenhet och inser att det är en “Malin-aid kampanj” någon betalar dyra pengar för. Mårten???!

En jävligt vänlig människa?

43 och mitt i livet. Befinner mig i någon slags sentimental tillbakablicks-livsåskådningsfas … Allt känns så starkt just nu … Grät till Luciatåget, var det bara jag?

En eldsjäl som verkligen har gjort det här med snällhetskalendergrejen till sin livsuppgift är bokaktuella välbefinnande-Åsa på ToppHälsa. Nu är vi ju redan inne i halva december och snart är det Julafton, men det finns fortfarande tid att haka på hennes blogg om du vill bidra till ett sundare och vänligare samhällsklimat. Och god ska man ju vara året om, inte bara 24 dagar om året! Följ henne på bloggen och på instagram @asanyvall #engodgärningomdagen

You Might Also Like

2 Comments

 • Profilbild
  Reply
  Eva
  december 15, 2017 at 12:31 e m

  Hej Malin! Vill bara säga att jag tycker så mycket om din blogg, riktig feelgood läsning
  ?

  • Malin Nylén
   Reply
   Malin Nylén
   december 16, 2017 at 9:31 f m

   Tack Eva, vad glad jag blir! <3 Kram

  Leave a Reply