Folkvett

Fyrverkerier på Nyårsafton, är det verkligen nödvändigt?

Hoppas du hade ett fint nyårsfirande? Själv spenderade jag tolvslaget på en rosa IKEA-puff på toaletten, med Modern Family på högsta volym, med min skotträdda hund Ninja i famnen. Som taget ur “När livet händer-reklamen”. Nyårsraketer, ett svindyrt, kortvarigt och miljövådligt “nöje”. Djur som skräms och sliter sig och dör för att människor ska ha lite roligt i en halvtimme. Är det verkligen nödvändigt?

“Se på oss, vi med största fyrverkerirampen på balkongen! Titta så många tusenlappar vi bränner upp!”Kan förstå att barn tycker sånt som smäller är fascinerande, men fyrverkerier för vuxna??? Jämförbart med att vaska skumpa.

Och om det ändå bara hade varit själva nyårsaftonen det smälldes …  Det börjas ju flera dagar innan och skjuts även på nyårsdagen och då man som djurägare inte är lika beredd.

Filmen du ser här föreställer Ninja på promenad runt lunch på Nyårsafton, innan smällarna ens kommit gång på allvar … Ändå är han rädd så att han skakar.

Nej, mycket hellre ljusspel! Som jag vet att bland annat min hemstad Västrås arrangerade med 3D film på stadshuset förstärkt av dämpade fyrverkerier och pyroteknik. Har aldrig varit så stolt att vara Västeråsare som nu! Och tänk vad coolt det hade varit att arrangera ljusspel i mer bortglömda ytterområden i Stockholm, som Hagalund (“blåkulla”) och i förorterna? Hade ju ungdomarna känt att kommunerna satsade på dem, hade de säkert känt mer respekt för området… och då tror jag att behovet av bus hade tonats ner … Men det är ju bara vad jag tror 😉

&nbsp

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply