Skönhet 40 plus

Vilken ansiktskräm ska jag välja som 40 plus?

Att börja blogga om livsstilspaketet 40 plus, där skönhet är en del, har visat sig vara mycket mer utmanande än jag först trodde. Jag kan väldigt lite om krämer, dofter, hårfärg och smink… Det fullkomligt kryllar av produkter på skönhetsmarknaden! Och varje gång jag tänker att jag ska ha ett öppet sinne och våga testa något nytt, slutar det ändå med att jag får återfall på någonting jag känner till sedan tidigare. Varför? Av den enkla anledningen att  det är ju så jäkla dyrt med hudvård. Till och med apotekets produkter känns i plånboken. Hur vet jag till exempel att en ansiktskräm är bra? Hur ska jag anpassa för min (ådrande) hy? Vad ska jag gå på? Vet du?

Vilken ansiktskräm ska jag välja som 40 plus?

Till min hjälp har jag engagerat skönhetsproffset Agneta Elmegård som så länge jag har känt henne djupdykt i ämnet på uppdrag av Aftonbladet. Numera sitter hon med i juryn på Swedish Beauty Award och skriver den välbesökta beautybloggen Skönhetredaktörerna.se med kollegan Petra Weiss.

Vad ska jag tänka på i valet av hudkräm?

– Utgå från hur din hud ser ut och känns just nu, idag. Är du torr, livlös, fet eller röd? Börja här och nu utifrån hudens tillstånd, inte vad du vill uppnå om tre månader eller så. Ta hänsyn till hudens grundtillstånd. Då är det lättare att på sikt förbättra hudens kondition och uppnå en bättre hudhälsa. När huden sedan balanserat sig kan man gå på med mer aktiva ingredienser. Lär dig också lite om ingredienser. Karbamid eller mjölksyra är bra ingredienser i en kräm. De binder fukten!

Finns det ämnen i krämer jag ska se upp med?

– Själv har jag valt att gå mer åt det naturliga hållet, men gärna åt det aktiva. Jag försöker välja bort palmolja (palmoil), sulfater (Sodium Laureth Sulfate) och paraffin ( paraffinum liquidum, petrolatum) i krämer, men det gör jag mest av etiska skäl eftersom det är en skitig råvaruhantering i grunden. Ser man till ingredienser så kan aha-syror vara för starka för huden i början om man inte är van. Retinol är bäst att använda tillsammans med solskydd eller på natten, eftersom huden kan bli känslig. Se upp med valet av lösningsmedel i rengöringsprodukter eftersom sulfater kan vara väldigt uttorkande. I schampo väljer jag bort SLS eftersom det finns väldigt bra mer skonsammare tensider nuförtiden.

Hur ska jag välja efter säsong?

– Tänk olja på vintern och fukt/vatten på sommaren. Under vintersäsongen mår huden bra oljor och lite fetare krämer för att stå emot den låga luftfuktigheten. På sommaren kan man använda lite lättare hudkrämer med mindre olja och mer fuktbindande ämnen som hyaluronsyra. En toner eller en essence tycker jag är ett bra komplement i hudvården oavsett säsong. På sommaren väljer jag c-vitaminbaserade produkter eftersom det är bra mot pigmentfläckar och under vinterhalvåret boostar jag huden med A-vitaminkrämer och serum som stärker huden på sikt. Har du oren hud kan du testa ingrediensen niacin (vitamin B3) – året om.

Har du ett bra budgetalternativ du skulle kunna rekommendera mina läsare?

– Gå till Apoteket och fråga efter Calmuril. De har den i kylskåpet bakom disken. Krämen har 10 procent karbamid och 5 procent mjölksyra i sig. Den har gjort under med min hy för 79 kronor tuben. Den svider lite i ansiktet i början men det betyder att man är torr och krämen rättar till det.

Snabbfakta om Agneta Elmegård

Vilken ansiktskräm ska jag välja som 40 plus?

Foto. Sara Arnald

Namn: Agneta Elmegård
Ålder: 54
Gör: Journalist, och skönhetsredaktör på Aftonbladet
Bakgrund: Har arbetat på Expressen och på Aftonbladet sedan 2000. Sitter med i juryn i Swedish Beauty Awards.
Passion: Volleyboll, parfymer, att resa och uppleva naturen.
Hemlig talang: Har hoppat 6 meter i längdhopp.
Motto: Blicka framåt
Blogg: Skönhetsredaktörerna.se som Agneta har med kollegan Petra Weiss.

Du blir bra på det du gör (och tränar på…)

Anledningen till att jag kan så lite om skönhet grundar sig i ett ointresse. Jag går mycket hellre en kurs i rubriksättningar eller wordpress än deltar på ett skönhetsseminarium. Som när jag “lurades” iväg att lyssna på skönhetsinfluenserna Pixi Woo …  Satt och led tyst under tiden, tänkte på all arbetstid jag förlorade där och då, genom att sitta där och höra på när syskonduon berätta om (för mig) oviktiga saker som botox och rougeborstar. Förlåt, men sån är jag!

Vilken ansiktskräm ska jag välja som 40 plus?

Missförstå mig rätt … Pixi Woo är två supersnygga, jätteduktiga och drivna systrar och youtubers inom makeup. Entreprenörskap i alla ära, men samtalsämnena kändes inte relevant för det jag gör.

Brukar råda andra att vara sanna mot sig själva genom att ställa sig själva frågan: “Vem jag innan jag gör? Ägna dig åt sånt som är du, det du brinner för och kliv inte på saker bara för att du kan. “Med andra ord, jag känner mig något motsägelsefull i det här “beautybloggandet”… Skönhet och yta är inte jag. Men tror att min generation behöver en röst och tänker att intresset för skönhet, precis som för yogan, kanske smyger sig på gradvis ju mer jag lär mig om ämnet?

Och jag vill bli bättre på att ta hand om mig själv, både in- och utvändigt. Vill inte du? Är noga med rengöring och krämer för mogen hy och vistas i solen med SPF 50 … Utan att bli en uttalad biohacker, vill jag så långt som det går, på naturlig väg, bromsa det fysiska åldrandet. Varje gång jag duschar med min nya tvål från The Body Shop och smörjer mig med min kroppslotion från Rituals, brukar jag reflektera över att bra hudvård känns bra på huden … Det är STOR skillnad på upplevelsen av att använda en kvalitétsvål än en billig tvål, en pall vara köpt på en stormarknad. Och det är toppen med naturlig, ekologisk hudvård tycker jag av en rad olika skäl. Men det är ungefär så mycket jag förstår om hudvård.

Häng med mig på min strävsamma resa mot ett mer välmående jag! Nästa gång det är dags för skönhetssnack ska vi prata hårfärg och hur du färgar själv hemma.(Jag lärde mig jättemycket nytt under den intervjun) Kram // Malin

Det här är vad som cirkulerar i mitt badrumsskåp just nu …( och som jag gärna rekommenderar vidare)

För min hy: Hudvård som känns! Är jättenöjd med Truth-serien från Ole Henriksen, vilket är aktiva naturliga produkter för mogen hy. Funkar jättebra för min hy just nu (på vintern)

För mitt hår (och hårbotten): Kevin Murphys plumpingserie har jag använt länge. Kanske borde byta under vinterhalvåret, vad vet jag? Leave in-oljan från Lánza fick jag i julklapp av Julis mamma Lisa.

Vilken ansiktskräm ska jag välja som 40 plus?

För min kropp: (Ooops! där slank det visst med en skintoner från Philosophy´s serie Purity, den ska  ju in i ansiktssegmentet) Älskar doften “Bulle Rose”(Amazing Grace) från Philosophy och brukar växla mellan den och doften “Fleurs de l´HIMALAYA” (lilla flaskan) från Rituals som är en parfym. Just nu tvättar jag kroppen med Balkan Juniper Body wash från The Body Shop samt skrubbar mig med “Frensch grape seed scrub” från en annan The Body Shop- serie … Smörjer in mig gör jag med “The Ritual of Dao”, underbar kroppsloation som jag har kvar från Rituals julkalender.

 

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Så lyckas du med att färga grått hår hemma – en guide i 5 steg - Malin Nylén - I am ready
    februari 16, 2018 at 11:35 f m

    […] Vilken ansiktskräm ska jag välja som 40 plus? […]

  • Leave a Reply