Folkvett

Tummen, vår mest vältränade kroppsdel?

Tummen måste vara vår mest vältränade kroppsdel? Det är egentligen ingen fråga, snarare ett konstaterande. Blev fast 40 minuter i kväll på Odenplans pendeltågsstation, då det var spårfel och trafikstockning. När man är hundägare som jag, måste man låta mobilen stanna i fickan i lokaltrafiken… Åtminstone bör man göra så och istället vara uppmärksam på hundens reaktioner och alla runt omkring sig.

Så vid kaotiska tillfällen som i dag lägger jag automatiskt märke till omgivningen mer än annars.. och hur mobilerna nästan har blivit som ett extra organ. Vi står inte ut med att ha tråkigt en sekund och folk beter sig som om de vore lobotomerade. Läste en samhällsbelysande artikel idag om Wish-appen och hur otaliga spontanköp (flygfrakt ) svärtar ner vår miljö. Hur vi bokstavligen shoppar ihjäl oss för kortsiktig lycka. Det är ett oerhört kontraproduktivt och prylfixerat samhälle vi lever i.

Eller som när modetidningarna bestämde sig för att ha hållbarhetstema exakt samtidigt … Alla skrev om hur Viktor och Rolfs designersamarbete med Zalando av återvunna material. Men svara gärna på frågan, om hur miljövänligt det egentligen är, att bajsa ur sig 30 000-isch lösnummer (för att skriva om det behjärtansvärda miljöinitiativet)? Snacka om att sila mygg och svälja kameler! Just nu är det trendigt att vara miljöhjälte och att lyfta miljöfrågan får oss att se snygga ut i media. Men hur fint än allting verkar på ytan, är det ALLTID någon rik krösus som tjänar på det i slutändan.

Nu ska jag inte kasta sten i glashus, slås ofta av hur min egen “SMS-tumme”, i tid och otid, reflexmässigt swipar över mobilens skärmmeny. Känns så jäkla “hjärnslött” på nåt vis… och nio av 10 gånger är det helt obefogat. Men jag tycker ändå att det är viktigt att reflektera… både över sig själv och saker runtomkring som pågår.

Ber om ursäkt för att vara lite “negativ” i kväll, men i skrivandets stund orkar jag inte ta del av en enda fräsig app eller köpbudskap till!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply