Hälsa 40 plus

Alla hjärtans dag-överraskningen som uteblev med en ”vit ruta”

I dag är det alla hjärtans dag och jag tänkte tillägna det här inlägget till alla kvinnor som vill, men av varierande skäl, inte kan få barn. Jag är en av er som med största sannolikhet aldrig kommer att få lägga upp min babybula och jubla på Instagram – “Två ska bli tre!!!” … (eller fyra, med bonusdottern) Vi är många därute som delar sorgen över att aldrig få uppleva vår nyfödda på bröstet … Aldrig få uppleva den gränslösa kärleken till ett litet barn, bevittna hen ta sina första steg. Aldrig få bli kallad “mamma”…

Alla hjärtans dag-överraskningen som uteblev med en ”vit ruta”

Under det senaste halvåret har min PMS förvärrats och mensen kommer allt tätare och denna gång fick jag PMS-känningar direkt efter avslutat menstruation?! Jag har läst om förklimakteriet, det vill säga förstadiet till klimakteriet och hur det kan framkalla tätare menstruationer (och andra besvär) och har bokat en gynekologtid i dag på S:t Görans sjukhus. Tänker att om det är så, att jag faktiskt är i förklimakteriet, och att alla chanser till att bli mamma är borta? Då kan jag ju lika gärna sätta in en hormonstav eller liknande, för att slippa besvären.

En nära vän i samma livsfas, lyfte möjligheten att jag skulle kunna vara gravid? En tanke som jag vid 43 års ålder nästan helt har slagit ifrån mig. Jag hade på fullaste allvar inte ens övervägt att det skulle kunna vara på det viset. Inte den här gången. Motvilligt tändes ett litet hopp inom mig … Ett hopp som tilltog i styrka under dagen. Alla tecken fanns ju där! Svullna och ömmande bröst och spänd mage, chokladsug och trötthet … Flåsig bara av att gå i trappor …

Med handen på hjärtat, jag hade inte ens tänkt tanken på att det skulle kunna handla om det. Nu?! Tänkte ändå att det var bra att ta reda svart på vitt hur läget låg till innan läkartiden i dag. ”Skuttade” iväg till Apoteket och köpte ett graviditetstest och smygfirade med ett glas vin (“det sista på 9 månader” hoppades jag) undertiden jag läppjade på möjligheten (klokt eller ej?) att bli småbarnsmamma vid 44 års ålder …

Sa ingenting till Mårten utan tassade upp tidigt i morse i smyg och gjorde testet, i hopp om att kunna överraska honom på sängen med ”du (kanske) ska bli pappa”… på självaste Alla Hjärtans dag och allt … Men till min stora besvikelse blev det bara ett blått streck, istället för två. Så istället för att vara mor till ett begynnande litet liv, är jag “bara” en åldrande kvinna med tjock mage och dålig kondis. Ironin.

Jag vill absolut inte ta mammalyckan från någon annan, men tycker att det är viktigt att dela med mig av det faktum att det inte går vägen för alla. Dessutom finns det familjer som förlorar sina barn – den sorgen går inte ens att föreställa sig!

Avslutningsvis, livet är vad det är. Och det är kort! Det är viktigt att vara tacksam för det man har, inte låsa sig vid det man inte har... Man får aldrig bli bitter (fast det kan vara svårt ibland) Men som en annan klok vän sa till mig “Hade vi verkligen velat bli mammor hade vi gjort andra val tidigare i livet” … Man måste försöka undvika att skönmåla andras verkligheter …”  Sant! Det är precis vad livet är, ett resultat av våra val. Och även om det kan vara svårt att sätta sig in i andras livssituationer, finns det plus- och minussidor med allt.

Jag är varken en “levnadskonstnär” eller besitter ett “mindset av stål” …  Jag har mina ljusa och mörka stunder, precis som alla andra… Och jag tror att de mörka stunderna behövs för reflektion och att hämta kraft. För att skapa sig perspektiv och kunna uppskatta allt som är bra. Allt det där ljusa som vi alla har omkring oss.

Men med dessa tankar vill jag önska dig en fin Alla hjärtans dag, oavsett vem som är föremålet för din kärlek … en partner, din familj eller din hund? Och du … glöm inte bort dig själv! <3 <3 <3

Alla hjärtans dag-överraskningen som uteblev med en ”vit ruta”

Glöm inte bort dig själv <3

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply
  Anna
  februari 14, 2018 at 1:03 e m

  All kärlek till dig Malin!!❤️❤️❤️

  • Malin Nylén
   Reply
   Malin Nylén
   februari 14, 2018 at 1:04 e m

   Tack snälla Anna <3

 • Reply
  Lisa / livet från den ljusa sidan
  februari 14, 2018 at 1:13 e m

  Vilket fint inlägg, Malin.
  ❤️
  Hoppas din dag – och alla kommande dagar – blir fyllda av kärlek. Den kommer i olika former.
  Kram!

  • Malin Nylén
   Reply
   Malin Nylén
   februari 15, 2018 at 7:27 f m

   Tack Lisa <3 Och detsamma till dig! Kramar

 • Reply
  Coach Milla
  februari 14, 2018 at 1:37 e m

  Fina Malin ❤️❤️
  Jag vet att det inte finns några ord som hjälper dig. Men du bidrar med så mycket bra saker till alla runt omkring dig, så även om det inte är i dina egna barn så lever dina klokheter vidare hos andra och vi är många som är glada över den värme du sprider.
  Jag gillar dig väldigt mycket och vill skicka dig världens största kram på alla hjärtans dag! ❤️

  • Malin Nylén
   Reply
   Malin Nylén
   februari 15, 2018 at 7:27 f m

   Tack snälla, snälla Milla, jag gillar dig också. Jättemycket! Hoppas vi kan ta en repris på Tjejmilen i år <3 Eller nåt! .-)
   Kramar

 • Reply
  Är du verkligen sådär superduperhälsosam som du vill tro? - Malin Nylén - I am ready
  februari 15, 2018 at 5:40 e m

  […] Alla hjärtans dag-överraskningen som uteblev med en ”vit ruta” […]

 • Reply
  Iveta
  februari 15, 2018 at 7:50 e m

  Fina! Känner så igen mg i vad du skriver! Been there done that, too..! En klok äldre indianman sa till mig, när jag berättade, att jag aldrig fick barn, att vissa kvinnor är som blommor -finns till för att göra världen vackrare ..! Dessa ord gjorde mig glad, för visst är det sant ! Kram till dig, oss vackra blommor emellan 🌸

  • Malin Nylén
   Reply
   Malin Nylén
   februari 15, 2018 at 8:02 e m

   KRAM <3

 • Reply
  Kroppen, förlåt för allt jag inte gjort - Malin Nylén - I am ready
  februari 15, 2018 at 8:09 e m

  […] lyfte livsstilsfaktorer som stress, inaktivitet och matvanor som den primära lösningen på mitt problem med PMS. Nu har jag fått en remiss för att blodanalys så att jag får reda på hur mina […]

 • Reply
  Jessica Sundberg
  februari 16, 2018 at 9:21 f m

  Jag tycker det är skandal att man (läs: mestadels kvinnor) 2018 inte talar mer öppet om barnlöshet. Det är förenat med skam och ska (tydligen) tystas ner. Jag håller också tyst för att “rätta mig in i ledet”, orkar inte vara den som tar strid. Min resa har inte varit lätt. Jag har haft tur, och pengar, och har idag två fina barn. Dina känslor är spot on på hur jag kände och jag känner oerhört med dig. Du är modig som skriver dessa ord och du får både en tröstekram och en kram för att du är en av dom som vågar sjunga ut!

  • Malin Nylén
   Reply
   Malin Nylén
   februari 16, 2018 at 3:08 e m

   Tack snälla jessica <3 Kram (Ja, detta är ju ett problem som många lever med, så varför inte snacka om det?)

 • Reply
  Emma
  februari 16, 2018 at 2:17 e m

  Fin och öppen text❤️

  • Malin Nylén
   Reply
   Malin Nylén
   februari 16, 2018 at 3:07 e m

   Tack Emma <3

 • Reply
  Eva
  februari 17, 2018 at 1:46 e m

  ❤️

 • Reply
  Från dagis till äldreboende - Malin Nylén - I am ready
  februari 18, 2018 at 9:12 f m

  […] mamma i dag som berättade att hon var strax efter 40 när hon själv hade uppsökt läkare för samma symtom och det som händer i kroppen är att den börjar producera mer östrogen, mindre gulkroppshormon […]

 • Reply
  Sommaren då jag upptäckte att diskmaskinen har fler program än "auto" - I am ready
  augusti 9, 2018 at 9:04 f m

  […] här var sommar då jag kom till en vändpunkt när jag bestämde mig för att sluta tycka synd om mig själv och bytte ut ursäkterna mot jogging. En sommar då jag zoomat in tillvaron och vårdat mina få […]

 • Leave a Reply