Skönhet 40 plus

Så lyckas du med att färga grått hår hemma – en guide i 5 steg

Grått hår, har du som jag testat att färga grått hår själv men givit upp när du fått ett misslyckat resultat? Upplevt att färgen inte riktigt täcker och att den skiftar i fel nyans för din hudton? Just nu får jag min utväxt fixad på salong men det var inte särskilt länge sedan jag hamnade “mellan frisörstolarna” och färgade själv med ett halvtaskigt utfall:  – När färg inte täcker har man antingen tagit en toning eller för ljus färg, applicerat för tunt lager eller suttit för kort tid, säger Tindra Löfgren som jobbar som frisör sedan flera år tillbaka och vars favoritområde är just färg. 

 Jag är kanske tappad bakom en vagn, men jag hade iallafall ingen aning om att jag skulle leta efter gråhårstäckande färg i butik?! Visste du?

Med de här proffstipsen som följer kommer alla misslyckanden och bortkastade pengar snart vara ett minne blott!

Så lyckas du med att färga grått hår hemma – en guide i 5 steg 

1. Ta reda på vad du har för “mörkhetsläge”

– Skalan finns från 1-9 där 1 är svart och 9 blond. Om du är en 5:a och väljer en 7:a i affären kan resultatet bli en för ljus och varm/röd ton för utväxten. Om din frisör av förståeliga skäl inte vill guida dig, ta hjälp av butiksbiträdet! På Åhléns brukar de ha både ton och hårkartor samt utbildad personal.

Praktiskt exempel. Jag är en femma säger Tindra. (Åhlénsbiträdet sa 2 =brunsvart eller 3 = mörkbrun) Om vi tar färgkoden 5/21 som exempel …  Första siffran är hur mörk färgen är (ljusbrun) 2= iriserande, d.v.s. att den skiftar i nyans och ettan, ”ask” betyder att den är kall.

Läs även Vilken ansiktskräm ska jag välja som 40 plus? 

Så lyckas du med att färga grått hår hemma

Så lyckas du med att färga grått hår hemma – en guide i 5 steg

2. Se till att färgen täcker grått hår (!!!)

– Vissa intensivtoningar täcker bara till 30-70% och då kan det gråa skina igenom. 100% eller färg för grått hår. En bra färg kostar cirka 150 kr … Applicera mer än vad du tror du behöver. Har du mycket hår behöver du köpa två förpackningar.

Och om man vill blondera och slinga på egen hand?

– Blondera ALDRIG eller experimentera med slingor hemma, då du inte har den kemiska kunskapen. Det blir sällan snyggt!

Så lyckas du med att färga grått hår hemma

3. Köp en pensel för bättre precision

– Lägg färgen bara i hårbotten … Tycker du längderna är dassiga, lägg färgen på längderna de sista fem minuterna.

Tips! Smörj in tinningarna med vaselin och placera en handduk på golvet och på axlarna för att undvika spill.

Så lyckas du med att färga grått hår hemma

4. Använd färgbevararande schampo och balsam

– Utöver dyrare märken som t.ex. Björn Axén, finns det bra budgetalternativ från Wella och Lóréal.

Läs om fler skötseltips för 40 plus-håret

5. Hur ofta behöver jag färga?

– Det varierar såklart från person till person, beroende på hur snabbt just ditt hår växer. Men var tredje- var fjärde- eller var sjätte vecka?

Snabbfakta om Tindra

Så lyckas du med att färga grått hår hemma

Namn. Tindra Löfgren

Ålder. 34

Jobbar. Salongen Råsunda Oas samt frilansar för Frisörtidningen och skriver frisörbloggen hairbytindra.com

Bästa budget beautytips?

– Matt foundation oil-free från Lumene (ca 151 kr) och matt löst puder (Transculent hi-definition invisible powder) från H&M´s eget märke ( ca129 kr)

 

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Mellofinal och 75-års baluns på LÁvventura - Malin Nylén - I am ready
  mars 11, 2018 at 5:34 e m

  […] har också hemmafärgat håret alldeles själv. Det gick rätt bra tycker jag … ända tills jag kom till ”fartguppet” att dela in håret i […]

 • Profilbild
  Reply
  Andrea
  januari 7, 2019 at 7:25 e m

  Hej. Jag var hos frisören och kom ut därifrån med ljus brun när jag sa att jag ville ha brun kall ton, jag själv är mörk men inte för mörk, dom gjorde det i balayage. Vet du vilken färg jag kan ta för att mörka ner det, men ändå få kallt?

  • Malin Nylén
   Reply
   Malin Nylén
   januari 8, 2019 at 6:18 e m

   Hej du, jag är ju ingen frisör själv men mejlade min väninna (Tindra i inlägget) som är. Hon skriver så här: “Oj, det är jättesvårt. Eftersom hon är mörk och färgades ljusare kommer varma pigment på köpet. Har de gjort balayage så har de sannolikt blekt, vilket skapar ännu mer värme och de kanske inte nyanserade håret tillräckligt “kallt”. Jag skulle råda henne att gå tillbaka och få det fixat, börjar man laborera själv kan det lätt bli fel (mest sannolikt att man väljer för mörk färg) Men vill hon inte gå till frisören skulle jag råda att vända sig till t.ex. Lykos butiker och be om råd. De säljer t.ex. Wellas färg “color touch” för hemmabruk som även används på salong.”

   Hoppas svaret hjälper. /Malin

  Leave a Reply