Folkvett

Skriv på mot plågsamma djurförsök

Jag och Nitro känner oss lite som självutnämnda ambassadörer för The Body Shops kampanj #ForeverAgainstAnimalTesting och namninsamlingen mot plågsamma djurförsök i samband med framställningen av kosmetik. För mig har inte ambassadörskap med pengar att göra, då jag anser att ett äkta engagemang inte går att köpas för pengar … Ett ambassadörskap går mycket djupare än så, det är ett ställningstagande för en viktig sak, grundat på ett äkta brinn och delaktighet i en fråga … I Sverige och EU är det tack och lov förbjudet sedan 5 år tillbaka att testa på djur. Jag (och Nitro) tycker det är helt sjukt att det fortfarande förekommer på så många platser i världen, 80% av världens länder saknar fortfarande förbud!

Skriv på mot plågsamma djurförsök

HÄR skriver du på listan och när den är uppe i 8 miljoner namn skickas den in till FN´s generalförsamling nästa år. Det kommer då vara det STÖRSTA initiativet någonsin i sitt slag. Det tar någon minut av din tid men kan förhoppningsvis rädda ett djurs liv!

Skriv på mot plågsamma djurförsök!

Jag och Nitro på The Body Shops pressfrukost på Ibeyo Studio förra veckan …

5 år av förbud mot djurförsök

EU firar femårsdagen av förbudet mot djurförsök inom kosmetik Cruelty-free pionjärerna The Body Shop och Cruelty Free International uppmanar FN att stödja ett globalt förbud.

För fem år sedan tog EU – en av världens största kosmetikmarknader, värd 75 miljarder pund 2017 och med runt två miljoner anställda (Euromonitor) – det djärva och progressiva beslutet att förbjuda försäljning i Europa av nya kosmetiska produkter och ingredienser som testats på djur utanför EU. Detta ledde sedan till lagstiftning om förbud i länder som Indien, Nya Zeeland och Sydkorea.

Nya och innovativa alternativ till djurförsök utvecklas ofta, exempelvis djurfria testmetoder för hudsensibilisering. Men trots tillgängligheten av godkända, djurfria testmetoder och ingredienser som inte testats på djur, saknar 80 procent av världens länder lagstiftning mot djurtestad kosmetika.

The Body Shop och Cruelty Free International bidrog stort till att öka medvetenheten om djurtestad kosmetika och att driva lobbyverksamheten för EU:s förbud. Som en fortsättning på denna viktiga framgång startade de kampanjen Forever Against Animal Testing (FAAT) i juni 2017 för att mana fram ett definitivt och globalt förbud mot kosmetikatester på djur. Med 4,7 miljoner underskrifter på mindre än tio månader har FAAT kommit över halvvägs till målet på åtta miljoner underskrifter – och är nu den största namninsamlingen någonsin mot djurförsök!

Europaparlamentet röstar snart om ett beslut som uppmanar alla ledamöter i Europaparlamentet och kommissionen att förespråka ett globalt förbud mot djurförsök inom kosmetikaindustrin. Cruelty Free International har utfärdat en skrivelse, undertecknad av The Body Shop och över 100 andra signatärer, där de uppmanar parlamentsledamöterna att godkänna omröstningen och föra den vidare. En positiv omröstning säkerställer att vi får det stöd vi behöver för att ta denna fråga till FN och kräva en internationell konvention.

Så kan du bli en bättre djurvän i vardagen 

Jag som vet hur rädd en liten hund kan bli av att bara ta ett vanligt blodprov eller undersökas i öronen, ryser i hela kroppen när jag tänker på djurförsök. När jag råkar se videos från djurrättsorganisationer hur djuren hanteras över världen mår jag dåligt i månader efteråt. Jag stöttar ekonomiskt och är medveten. Men det gäller ju inte alla. Alla bidrag till en bättre värld börjar med dig. Tänk på att kolla upp vad det är för produkter du förvarar i badrumshyllan… Köp bara närproducerat, svenskt kött. Och snälla, rid inte på elefanter i Thailand! Köp inte minkpäls när det finns ju så fina fuskpälsmaterial i dag.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply