Hundliv

Vad gör du om hunden blir akut sjuk?

Vad gör du om hunden blir akut sjuk – vet du det? En smart grej är att ta reda på var närmaste akutvård finns och spara ner numret i mobilen. Blir djuret allvarligt sjukt eller skadats förlorar du värdefull tid på att köra till fel djurklinik som saknar den typen av beredskap. Dessutom kan det vara smart att alltid ha ett första hjälpen-kit hemma tillsammans med övriga krisberedskapsprodukter och en bra hundförsäkring, då dyra veterinärkostnader inte är något man skojar bort.

Jag är hemma och “vavvar” (vård av vovve) I söndags när jag och Mårten var i Göteborg på föreläsningsturné blev Nitro allvarligt magsjuk och fick åka in akut och röntga magen. Tur i oturen var Nitros hundvakter Tindra och Martin hundvana och vakna på hans mående (symptom) samt visste vart de skulle vända sig. Utöver att veterinären kunde konstatera att Nitros tjocktarm var svullen med luftfickor, visade röntgenplåtarna ingenting ovanligt.

När vi kom hem var det en eländig liten Nitro som mötte oss med en matt svansviftning. Trött av flera dagars diarré och kräkningar samt den jobbiga upplevelsen av djursjukhus och röntgen.

Vad gör du om hunden blir akut sjuk?

I Stockholm är det Anicura Djursjukhuset Albano i Danderyd eller Regiondjursjukhuset i Bagarmossen som gäller.

Eftersom Nitro är en liten hund och att det har varit oerhört varma sommardagar är risken större för akut vätskebrist. När hunden dricker måttligt och inte äter samt bajsar löst stup i kvarten, behöver man vara extra vaksam på hälsotillståndet. Jag såg till att han åtminstone drack vatten och tvingade i honom receptbelagd Losec gömd i kokt torsk (milt för magen) i förhoppning att dämpa kräkningarna.

I går var tredje dagen för Nitro på tom mage och nu började jag bli lite orolig. Därför hade jag regelbunden telefonkontakt med Albano Djursjukhus i Danderyd. Tydligen går det magsjuka bland hundar just nu. Egentligen är det inte märkvärdigare att en hund blir sjuk än att vi råkar ut för magdänga. Vi får ju inte heller någon vidare matlust när vi mår illa och kräks. Skillnaden är att det är svårt att bedöma HUR sjuk hunden är, eftersom den inte kan tala.
Det är inte heller helt enkelt att ge en rättvis bild av en hunds allmäntillstånd över telefonen. I går kväll, när Nitro fortfarande inte hade ätit, tyckte telefonisten att jag skulle komma in med honom. Men någonting sa mig att han var för pigg för det … Han var inte alls apatisk eller så. Istället testade jag att blanda blötfoder (köpt hos veterinären) med Stomax och vatten som jag sprutade in i munnen på honom. Faktiskt upplevde jag att han blev piggare av det.

Så förstå min stora lättnad när han, efter 4 dagar utan mat, äntligen började äta lite smått igen!

3 viktiga nummer att spara för dig som är bosatt i Stockholm:

Djursjukhuset Albano 08 – 505 304 00
Regionsdjursjukhuset Bagarmossen 08-505 303 00
Djurambulansen, vid akut hjälp ring 08-588 03 112

Tänk på!

Att ALLTID ha med dig legitimation när du åker in akut med ditt djur. Det kan även vara bra att känna till hundens ålder (om den inte är din)

“Tjejkvällen som slutade i dödsdrama”, kommer du ihåg?

Du som följt min blogg ett tag kommer kanske i håg hur jag i början av året var med om en fruktansvärd dödsolycka? En cyklist som cyklade in i ett flexikoppel med full fart… kopplet som gick som en osynlig lina över vägen. Den traumatiska upplevelsen fick mig att vässa säkerhetstänket kring mitt eget hundliv  … Läs här om du vill om Tjejkvällen som slutade i dödsdrama

Läs mer Hur reagerar du i en nödsituation? 

Vad gör du om hunden blir akut sjuk?

När hunden själv får välja!

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Profilbild
  Reply
  Alejandra
  maj 30, 2018 at 8:11 e m

  Jättebra tips!
  Alla djurägare borde vara förberedda, för att man vet aldrig när olyckan är framme.

  • Malin Nylén
   Reply
   Malin Nylén
   maj 30, 2018 at 8:14 e m

   Tack Alejandra! Det tycker jag med att man borde men tror tyvärr att det är långtifrån alla. Tack för feedback! Kram /Malin

 • Profilbild
  Reply
  Ellen
  maj 31, 2018 at 6:29 e m

  Kul att läsa ett inlägg helt i min smak 😀 och skönt att Nitro äntligen är på bättringsvägen!

 • Leave a Reply