Folkvett

Midsommar – fest eller ångestfylld pest?

Högtider är laddade dagar då ensamma människor känner sig ännu mer ensamma. I synnerhet barn som far illa i hem där föräldrarna dricker för mycket.

Mammas högljudda skratt och kramar som blir allt mer intensivare. Pappa, som börjar sluddra efter några snapsar och sedan somnar på soffan innan dans runt stången och små grodorna. Ett tänkbart scenario ur vart femte familjehem  enligt Folkhälsoinstitutet (2017)

Själv har jag haft tur som sluppit den här typen av familjedrama under min uppväxt. Men jag kommer ändå ihåg hur lite det behövdes för att jag som barn, skulle tycka att det kändes olustigt när föräldrarna hade fest. Det räckte bara med att mamma blev larvigare och att samtalsnivån ökade – vilket är en naturlig upptrappning av stämningen när kvinnor dricker vin i grupp. När det blir viktigare att få säga sitt än att lyssna.

Olivia Trygg Larsen förlorade sin pappa i sviterna av alkoholism. 2010 startade Olivia och hennes mamma en stiftelse som heter ”Trygga barnen” och som jobbar för att skapa bättre villkor för utsatta barn i familjer där föräldrarna dricker eller tar andra droger. Jag har valt att lyfta deras nya kampanj ”efter nubben”, HÄR kan du läsa om den.

Midsommar – fest eller ångestfylld pest?

Nubben gör sillen … ehe?!

Jag är ingen nykterist, utan gillar att dricka lite vin ibland. För att det är gott, och för att det är mysigt att få landa lite med ett glas, i nära samtal med någon jag tycker om (som omväxling till joggingturerna som ger samma effekt) Men jag har aldrig kunnat förstå varför man väljer att äta något som smakar så pass illa, som t.ex. surströmming, att man behöver skölja ner det med sprit?

Eller, hur man som vuxen, kan supa ner sig till den grad att man däckar eller gör bort sig. Själv har jag valt vid att åka hem tidigare från flera midsommarfester som spårat ur.

I år som de senaste 6 åren blir det ett stillsamt “midsommarfirande” för mig.

Vilken fest väljer du i år, lugnet eller hålligånget?

Visst är det skönt att kunna välja vilken miljö man vill vistas i? Just därför, tänk på dem som inte kan välja. Tänk på barnen (och djuren)!

Skål för en balanserad och lagom regnig midsommar!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply