Livet över kaffe

Prinsessdrömmar och kalasgrodor

Att fylla år är en märklig sak. Av flera anledningar. Dels att självbilden får sig en liten knäck med varje år som plussas på min nacke … blandat med tacksamhet över att få åldras med hälsan i behåll. Och ett vemod, över det faktum att flera kapitel är färdigskrivna – det finns mycket som är oåterkalleligt förbi när du passerat 44.

“Prinsessan och kalasgrodan”

Men faktum är att hur gammal jag än blir, har inte mycket förändrats gällande förväntningarna på födelsedagen sedan jag var 7.
Det är samma självupptagna naiva gamla prinsessdrömmar om att vilja bli satt på en födelsedagspedestal som tar över min kropp (läs mitt bättre vetande) varje år … och samma drömmar som går upp i rök när det inte händer.

Jag vill också sitta i en sådan där prinsesstron som de har på födelsedagskalas på lekland eller Donken! Äta prinsesstårta med marsipan med alla (2) vännerna på små stolar längs bordskanterna – ställa till med efterfest i bollhavet!

Prinsessdrömmar och kalasgrodor

Kalasdrömmen att sitta som huvudperson i prinsesstronen. Bilden föreställer tyvärr inte mig. Jag har alrig, ännu, blivit firad i en sådan här tron. Nästa år kanske? 😉

Notera den återkommande frustrationen över att ingen är hemma under semestertider … Så har det alltid varit, sedan jag var liten.

Och bakslaget, att inte få en present, TROTS att jag avfärdat det som “ingenting viktigt”.

“Äsch, jag behöver ingen present. Vad är 44 för ålder att fira??!” betyder i själva verket “Ja, tack! snälla. Överraska mig! Golva mig med kreativa innovationer!!!”

(*Som vuxen kan du ju, men vill helst inte, köpa presenter till dig själv*)

Födelsedagar är dagar som en “bal på slottet” … Det är en dag som kan få dig att känna dig väldigt påtänkt och speciell … men även bortglömd och oviktig. Beroende på vem som grattar. Eller vem som glömmer bort att gratta.

Förtjusningen (och förvåningen) över att somliga vänner från förr fortfarande bemödar sig att skriva personliga mejl på sociala medier … (*Tack, för att ni hör av er en gång om året*)

Liksom glädjen när en nyfunnen vän tar sig tid att ringa och gratta personligen … och till och med dristat sig till att köpa en liten present! (*Guldstjärna i kanten till henne!*)

Prinsessdrömmar och kalasgrodor

Årets present. Ett armband som ska ge tur … när det så småningom trillar av ska en önskan gå i uppfyllelse. Prinsessdrömmar i all ära … Har många saker att önska mig men vet att de flesta önskningar kräver hårt jobb för att inträffa. Därför har jag svårt att veta vad jag önska mig … vad jag ska tro på ska kunna gå i uppfyllelse?

Existentiella tankar om livet blandas med outtalade förväntningar på dagen, som tyvärr sällan blir så glad och så kul som man hoppats på. Kalasgrodan som jag köper på kondis för 45 kr och  äter med andakt varje år …  Äter den i tre omgångar över flera dagar. Jag har alltid älskat prinsesstårta och den är som allra godast när den fått mogna till sig i kylen någon dag. Eller tre …

Prinsessdrömmar och kalasgrodor

Flagnat nagellack och krackelerade prinsessdrömmar …

Prinsessdrömmar och kalasgrodor

Kalasgroda dag 3 … Ser nu fram mot en lång “grodfasta” till nästa år.

Och … varje år …  det slår aldrig fel …  är det alltid “den där personen” som inte hör av sig och tar udden av dagen. Vännen med stort V, som jag vet är medveten om att jag fyller år, men har huvudet uppe i sin egen semester och förmodligen skyller på radioskugga och besvikelsen sköljer jag ner med födelsedagsvin.

Note to self. Hurra! Det är din födelsedag –  ”Förvänta dig ingenting men var beredd på allt!” (och se till att du har, minst en, hund i knät och en låda vitt vin i kylen)

Prinsessdrömmar och kalasgrodor

Och som så många födelsedagar förut, är det tur att det finns kalasvin!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply