Livet över kaffe

Livet över kaffe

Livet är kaffe … kaffe är livet? Vin är till för att skålas, tårta för att delas men kaffe kan du dricka alena. “Singelkaffet” har normaliserats i vår digitaliserade tillvaro, där det är mer vanligt att fika med laptopen som sällskap, än tillsammans med en vän.

Kaffe – så mycket mer än bara en dryck?

Kaffe förenklar umgänget. Du kan bjuda på kaffe utan att det medföljer en lång “fritt från livsmedel-lista”. Fast det är klart … allting går att komplicera om vi verkligen vill, i ett idealistiskt samhälle där maten gått från att vara en byggsten för kroppen till en byggsten för identitet. 

Kaffe är den del av immigrationen som vi gjort till vår tradition. När jag reser längtar jag alltid hem till min hund och vårt “svenska kaffe” – Skånerost, handplockade bönor från Östafrika, Brasilien och Latinamerika.

För mig står kaffe för paus och prestation, kreativitet, drömmar och äventyr på en och samma gång. En take away-kaffe på språng, förväntningar vad som komma skall och pirret av att vara på väg!

För mig representerar kaffe värme och barndom. Doften av kaffebönor och det puttrande trygga ljudet hemma hos mamma av en kanna som bryggs. Mamma, omhuldande och varm med båda fötterna djupt i den skånska myllan. Mamma är kanelbullar och Skånerost. Pappa är Finger Marie och Gevalia. Eller Löfbergs Lila. En puttrande akademisk brunn av filosofisk melankoli – självklar och oförutsebar på en och samma gång.

Själv tar jag den skånska traditionen till Solna och dricker mitt kaffe svart. Att hälla mjölk i nybryggt kaffe vore lika vådligt som att göra en “dagens” på Champange.

Kaffe är jag. Jag är kaffe.

Sanningen är att min mest kreativa och lyckligaste stund på hela dagen, är när jag får dricka mitt morgonkaffe i lugn och ro – gärna undertiden som jag petar med en text.
Och faktum är, att de flesta texter jag skrivit producerats över kaffe.

Även nu.

 

Livet över kaffe

Kaffestund har guld i mund. <3 Foto. Jenny Unnegård

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply