Träning 40 plus

Använder du träning som kompensation?

Den här veckan har bjudit på hela tre kalasdagar och det får jag ändå se som ett oerhört exceptionellt inslag i mitt annars ganska så vardagliga liv. Först blev jag firad i dagarna två med pompa och ståt … och igår var vi på Henrik Fexeus och Linda Ingelmans bröllop på Kastellholmen …
Foto. Katriina Mäkinen

På bröllopet tog jag det lugnt med vinet men onsdagen och torsdagen var desto “yvigare” … och festmat på det.

Det är lätt att känna att man vill kompensera för sina utsvävningar … när man ligger där bakis i sängen dagen efter och summerar alla kalorier man fått i sig i samband med festmat och alkohol. Men viktigt är då att komma ihåg att några festdagar då och då, gör inte så jättemycket för formen och hälsan – förutsatt att man snabbt återgår till normala vanor och inte fortsätter en orgie i dagen efter-mat och kommer av sig med träningsrutinen i allt för många dagar. En eller två vilodagar kan behövas, men sen är det snabbt upp på “hästen” igen.

Men det där med att tänka att du ska in i gymmet, bakfull (eller för att du bara ätit mycket) och “kompensera för dina synder” är verkligen ingenting jag rekommenderar för träningsmotivationen  … Träning ska vara någonting positivt och en boost för kroppen och knoppen –  inte ett straff.
Dessutom är det inte nyttigt att utsätta hjärtat för onödig belastning innan alkoholen har gått ur kroppen. Det är ju en sak att yoga eller ta en lugnare joggingrunda om du känner att du orkar … men att riva av ett hårt pass som kräver både styrka, uthållighet, fokus och koordination kan du gott vänta med tills kroppen är återställd igen. Och ju äldre vi blir, desto längre återhämtning behöver vi. Vet att vissa (yngre) verkar finna en stolhet i att “leva hårt och träna hårt” men det är ett rättså kortsiktigt resonemang tycker jag.

När jag skriver det här inlägget är jag nyss hemkommen från en svettig joggingrunda runt Råstasjön och Lötsjön och kan bocka av den som gjord, men inte skön. Mårten jobbar i Norrköpping i dag med Stadium Sports camp och jag har en trevlig dag som började med picknick i Hagaparken med Sanna och hennes hund Freja … Därefter har jag småpulat hemma, tvättat och börjat packa inför veckan nere i Skåne. Ser så mycket fram mot att få komma ner dit och umgås med familjen, njuta av stranden och havet samt att kunna låta Nitro få springa fritt utomhus.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply