Mat

Vegetarisk indisk-inspirerad linsgryta

Tips på goda recept har jag märkt att många uppskattar att få, och därför tänkte jag tipsa om en indisk-inspirerad linsgryta som jag själv har laborerat fram. Så “enjoy”, jag hoppas det ska smaka!

Den här linsgrytan kan du äta som den är eller tillsammans med ris eller nanbröd … (eller äta till kött eller kyckling om du behöver något ännu mer mättande) Du kan även tillsätta koriander, spiskummin och curry för att få den ännu mer “indisk”.

Då min makes smak är relativt ensidig och mina matlagningskunskaper rättså begränsade, är det en utmaning att äta vegetariskt och även fisk hemma hos oss. Men den här rätten tycker han faktiskt om, så jag tänkte ta tillfället i akt och bjuda på receptet på den.

Vegetarisk indisk-inspirerad linsgryta

Du behöver för 4 personer

½ purjolök
40 g ingefära
2 stora vitlöksklyftor
2 stora morötter

2 dl röda linser
1 liten påse babyspenat

1 burk kokosmjölk (400 g)
1 tärning grönsaksbuljong som blandas med 5 dl vatten

I msk ekologiskt osötat jordnötssmör
1 dl rostade jordnötter till garnering
Smaka av med salt och peppar

Gör så här:

Skala purjo och morötter och finhacka/riv. Finhacka ingefäran och finhacka/pressa vitlöken. Fräs alltsammans i valfri matolja (jag använder rapsolja) i en kastrull/panna. När löken har blivit mjuk, rör ner linser och babyspenat och fräs dem tills spenaten blir mjuk. Därefter blandar du ner kokosmjölken och häller på vatten och smular buljongtärningen i härligheten. Blanda i en matsked jordnötssmör och låt koka på svag värme tills linserna har blivit lagom ”al dente”. Jag gillar när det är lite tuggmotstånd. Krydda med salt och peppar och smaka av. Strössla de finhackade/krossade jordnötterna på toppen vid servering.

Fler recept på bloggen “Mallans” matiga morotssallad

Det gläder mig att gårdagens inlägg om vikten av hormonbalans togs emot med sådan stor förtjusning. Min enda personliga vinning i det här  är att kunna upplysa om den hjälp som finns att få… Jag vill inte att någon ska behöva traska omkring och acceptera att inte må bra. Vi är alla för bra för det!

Skönt att det är lördag och helg. Mitt viktigaste “mission” denna helg är att se till att vara aktiv. Känner att jag varit alldeles för stillasittande denna vecka för att det ska vara hälsosamt. Så om en stund ska jag cykla från Solna till Zinkensdamm och införskaffa ett par kamelfärgade cluottebyxor på en secondhandbutik till en fotografering jag ska göra i eftermiddag med Sandra.

Önskar dig en härlig dag!

Därför är linser (baljväxter) en så bra näringskälla

Bönor, ärtor och linser är mycket näringsrika. De innehåller bra protein, har låg fetthalt, komplexa kolhydrater och de är rika på fiber. De innehåller också vitaminer som folsyra, riboflavin, tiamin och niacin. Groddar du dem blir de också rika på vitamin C. Baljväxter är också rika på mineraler som järn, zink, magnesium, kalium, kalcium, fosfor och de innehåller även fytokemikalier. [källa]

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply