Hälsa 40 plus

Gruset i dojan

När man gifter sig lovar man varandra att vara trogna och älska i nöd och lust – tills döden skiljer en åt. Så, tänk om man kunde vara en lika hyvens vän till sig själv, som man är till sin parter?

“Jag ska bli nykterist”

I natt låg jag vaken med tankar som snurrade och i detta virrvarr fattade jag ett livsomvälvande beslut.

– Jag ska bli nykterist!

Det låter kanske överilat, men jag har bestämt mig för att jag har druckit nog med alkohol i mitt liv. Och med tanke på att alkohol är en av våra största hälsobovar när det kommer till livsstilsrelaterade sjukdomar som till exempel cancer … Samt det faktum att jag är 44 och helst vill bli äldre än 60, kommer jag hädanefter byta ut vinet mot grönsaksjuicer, hämta mina välbefinnandekickar från träning och bli ett riktigt “hälsofreak”.
Jag kommer bli superdupertrendig med andra ord! 😉

Att skippa vinet har inte varit ett lätt beslut. Idén att umgås över vin är så romantiserat och emotionellt laddad. Men efter att ha sugit på karamellen under en tid, känns det nu som en lättnad att komma ut ur vinskåpet och göra det officiellt. Mest för min egen skull. Även om jag säkert kommer ångra mig redan i morgon, eftersom jag ska ner till Skåne för vad är en lunch på Lilla Torg i Malmö utan vin? Eller en strandpicknick nere vid havet?
Ärligt talat kan jag faktiskt inte komma på något som kommer kännas trevligare utan vin? Det skulle väl vara att jogga möjligtvis. Brukar gå bättre nykter. Har i och för sig inte testat att jogga onykter. “Jogga och grogga” skulle kanske annars kunna bli ett framgångsrikt träningskoncept? Tänker på att Champangeyoga verkar ha blivit en trend. Har bara inte förstått om man smuttar skumpa under själva passet eller bara efteråt?

“Gruset i dojan”

Alla har vi våra akilleshälar och för mig har det varit vinet. Det så kallade “gruset i dojan “, det enda hindret, mellan mig och superhälsan. Och för att du ska kunna leva ditt drömliv, behöver du först tömma skorna på grus. Min utmaning de senaste åren har inte varit festerna, för i så fall hade vinet verkligen inte varit ett problem – det är snarare så att jag har utvecklat en talang för att hitta alla möjliga anledningar till att ha vin hemma. Med ursäkten att det “bara” är vin, inte sprit. Och jag dricker mig inte berusad. Lite lustigt är det allt att det ska vara så svårt att stå emot impulsen att ta ett glas? Men faktum är  att man kan ju knappt längre scrolla på sociala medier eller slå på en brittisk deckarserie utan att bli sugen på vin.

Gruset i dojan

Vad är ditt “grus i dojan”? För att leva det drömliv du förtjänar, behöver du först tömma skorna på grus.

“Generation X  och lådvinsskammen”

Jag har funderat mycket på varför det ligger så mycket skam i ett beteende som vi tränats till sedan tidiga tonåren? Hur vi 70-talister (generation X) med handen för näsan TVINGADE  i oss billigt kissljummet tetravin (eller ännu värre) på förfester, bara för att bli accepterade i gänget. “Ingen vill ju vara en trist “partypooper”! ”

Men sen, när vi blir vuxna och gillar “skiten” lite för mycket, ja, då ska vi skämmas och åka på “hälsohem” i smyg. För en” sådan där” alkoholist är det bara andra som blir. Vi är ju bara så “Dolce vita” och har så mycket som är värt att firas i våra liv!

Så mycket sups det i Sverige

Samtidigt som vi blir allt mer hälsomedvetna och unga dricker mindre än tidigare, vet jag att det är en stor andel män och kvinnor (pensionärer är en stor riskgrupp) som tagit den kulturella och kontinentala livsstilen snäppet för långt. Statistiken säger att genomsnittet kvinnor dricker mer än standardmåttet 9 glas i veckan, och många (även yngre) dricker som självmedicinering för att dämpa oro och stress. Inte du såklart, men många andra gör det.

Dock har svenskarnas alkoholkonsumtion minskat med 10% under de senaste 13 åren och vi dricker mer vin än sprit. Det måste ju ändå anses som positivt?!

Naturligtvis kan man både vara hälsosam OCH dricka vin (men med måtta)

Men om man inte är ett måttlig person, eller av andra varierande orsaker, ser alkohol som ett problem (utan att behöva vara fullblodsalkoholist för det) är det anledning nog att sluta dricka. Var och en bestämmer ju själv vad man vill fylla sin kropp med – den enda kropp du har att leva i.

Avslutningsvis, det  finns inget ”dom” och ”vi” när det gäller alkohol. Vi sitter alla i samma båt och det är det som gör det så intressant och svårt på samma gång, i ett samhälle där vi inte spottar i glaset, åtminstone om vi utgår från Systembolagets alkoholrapport.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Drömmare eller doer – vem av dem är du? - Malin Nylén - I am ready
  oktober 16, 2018 at 7:31 f m

  […] är numera mitt ”gruset i dojan” …  bromsklossen mellan mig och mitt ”strukturerade idealliv” med tidiga […]

 • Reply
  Helgen i Skåne - Malin Nylén - I am ready
  november 29, 2018 at 12:52 e m

  […] vitt vin” , var det enda jag längtade efter där och då. Och ja, jag tillåter mig själv att dricka vin igen, fast mindre ofta nu än tidigare. Konstaterade rätt fort att livet som fullblodsnykterist inte […]

 • Leave a Reply