Mat

Höstinspirerad granola med mullbär och choklad

Den som inte tycker om granola räcker upp en hand? Jag älskar granola på den naturella yoghurten och ännu bättre (både godare och billigare) blir det när du gör den själv! 

Förstagångsinköpet, när du ska göra din egen supermûsli drar i väg lite … Om du inte är kittad med en fröladdning i skafferierna sedan tidigare såklart, men jag antar att det är fler med mig som lever under ”enkla förhållanden”, utan varken eget surdegsbageri eller råpresseri eller egen mullbärsodling i källaren?

När det kommer till granola finn det inga ”rätt” eller ”fel”. Gör din egen favoritblandning efter vad du själv gillar bäst. Men här får du mitt smaskiga recept på granola, inspirerad av hösten med mullbär och choklad.

Höstinspirerad granola med mullbär och choklad

Höstinspirerad granola med mullbär och choklad

Mullbär är för övrigt ett näringsrikt och sött bär med en massa välgörande egenskaper och som bland annat bidrar till både ett lägre och jämnare blodsocker. Läs mer HÄR

Ingredienser

3 dl havregryn
3 dl bovete flingor
I dl linfrön
1 dl skalade sesamfrön
1 dl pumpakärnor
2 dl solrokärnor
1 dl grovhackade hasselnötter
1 del grovhackade valnötter
½ dl flytande honung
3 msk kokosolja
1/2 dl äppeljuice

Gör så här

Ställ ugnen på 175 grader Smält kokosoljan på en plåt med bakplåtspapper Blanda frömixen på plåten och blanda väl. Ringla honung och häll (”skvätt”) äppeljuicen över. Blanda och in i ugnen i ca 25-30 minuter. Rör om med jämna mellanrum så du inte bränner lyxmüslin. När härligheten har svalnat så kan du blanda i ”vad än du föredrar” … Jag blandade i kokosflingor, russin, 85 % mörk ekologisk choklad och mullbär. En riktig energibomb förvisso, men man äter ju inga mängder per serveringstillfälle. Jag tänker att detta kan passa som frukost eller ett tidigt mellis.

Höstinspirerad granola med mullbär och choklad

Jag garnerade med plommon- och goda höstäpplen. Det här med att äta efter säsong är viktigt för miljön.

Nu känner jag att jag kommit igång här hemma i köket på riktigt. Det här är ingen övergående fas. Nitro tycker förmodligen att det är lite konstigt att matte blir så stolt, snurrar runt och tvingar husse att smaka, varje gång hon lyckas med ett nytt ”glansnummer”…  Så beter jag ju mig inte när jag serverar honom hans standardköttbullar (Vom) morgon och kväll, i hans skål. Och tur att jag inte tvingar husse att smaka Nitros ”kladdkaka”,  haha.

Helgens viktigaste inköp, utöver mat, var 6 glasburkar (för hållbar förvaring) en stenmortel och en ny vitlökspress på Clas Ohlson. (Heja mig?)

Men helgens viktigaste handling var att rösta såklart. Klockan 07.55 stod jag och ”köade” utanför vallokalen i morse. Vi var två personer i kön. Nu får vi hoppas att tillräckligt många har röstat. De är de blanka rösterna som är de farligaste rösterna. Det är inte jätteenkelt att hänga med politiskt tycker jag men lite översiktlig partikoll får man ju ändå se till att skaffa sig. Jag är tacksam för att jag har en pappa som är väldigt insatt i samhällsdebatten och som jag kan ställa alla dumma frågor till.

Den här veckan kommer bli en både busy och väldigt rolig vecka med kurstart bland annat. Jag ser så mycket fram mot det och mer om det längre fram. En fin veckostart önskar jag dig så länge!

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Ge bort ett gott bröd i present? - Malin Nylén - I am ready
    september 14, 2018 at 1:16 e m

    […] ett av de godaste bröd jag själv smakat. Speciellt som nybakat. Och att ge bort ett bröd eller en burk granola som du gjort själv och kanske ihop med en blomma, är ju en trevlig gå bort-present till någon […]

  • Leave a Reply