Hälsa 40 plus

Låt oss rocka här och nu!

Hormonerna lever sitt eget lilla rock n´roll- liv. Det fick jag bekräftat i går. ”Tillfälligt tillbaka på ruta 1”, sa min läkare.

Det visade jag sig att jag hade dubbelt påslag med östrogen, både av min egen produktion som kickat igång. Plus östrogenet från Novofem. Samtidigt som jag har underskott av gulkroppshormonet progesteron, då jag fortfarande inte får ägglossning på naturlig väg.

Med andra ord var det inte konstigt att jag har känt mig sänkt ett tag. Jag som bara alldeles nyss kände mig orubblig på topp. Ironin i det?

Ja, vad kan man säga om det, vi är alla offer för våra hormoner. Är inte de i balans funkar ingenting särskilt bra.

Så nu har jag fått ta ett uppehåll med Novofem och kalibrerar mig själv med en karta Provera, dvs progesteron. Sen ska jag återgå till att ta mina Novofem-tabletter.

Det här är ju bara början på en lång bergodalbana mina vänner … ”Du är ju fortfarande rätt ung, inte ens 50”, säger min läkare Hilde och berättar om sin egen mamma som har levt dubbelt så länge som jag, i samband med att vi pratar klimakteriet, kroppen och hormonförändringar.

Så är det ju … allting är relativt. Vem som är ”gammal” eller ”ung” beror ju på vem man jämför med. Det vill säga om man jämför med de unga snygga modellerna på magasinen eller med yoghurttanterna i Grekland. Och i en femårings ögon är jag förmodligen vääääldigt gammal. Nästan döende, skulle jag tro.

Jag har förstått att klimakteriet är en känslig ”nöt” för många att knäcka. Klimakteriet är ingenting man gärna pratar om, eftersom denna fas är ett slags kvitto på att det faktiskt går utför.

Jag tycker inte heller att det är särskilt kul att åldras. Inte ett dugg faktiskt.

Men vad har vi för val, än att göra det bästa av situationen?

Vi kan varken fly eller fäkta det biologiska ”förfallet”. Vi kan bara dansa med. Tänker att alternativet att inte bli äldre är ju inte aktuellt för någon …

Jag har förstått att mina bloggar har hjälpt flera redan … vilket gläder mig! Så om jag, med min lilla blogg, kan hjälpa andra kvinnor i samma sits … tycker jag faktiskt det är värt att offra min egen ”värdighet” och dra mitt åldrande i gruset för dig. ”Why not?!

Vi kvinnor som har levt ett tag har så mycket potential och erfarenheter att dela med oss av. Och jag tycker det är oerhört synd om den här fasen i livet, den ”oundvikliga omvända puberteten”, ska behöva hämma oss från att blomma fullt ut.
När det bevisligen finns så bra hjälp att få.

Så med den lilla avslutningspiruetten, ta dina hormoner under armen och låt oss rocka är och nu! Låt oss skita i alla sunkiga värderingar och knäppa normer och istället börja leva livet för oss!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply