Mat

Kalassoppa på lax, broccoli och potatis

Jag tycker att man kan ha en odramatisk inställning till soppa. Det är ju egentligen bara att koka sin egen goda kalassoppa på det man tycker bäst om, förutsatt att smakerna inte skär sig så att säga. 

Man har bra och sämre matdagar. I dag är en bra. Och till lunch slängde jag ihop en fisksoppa på bland annat lax, potatis och broccoli.
Jag började med att fräsa en gul lök, 2 vitlöksklyftor med 3 potatisar, delade i tunna fina skivor.När de fräst till sig en stund hällde jag ner cirka 5 dl vatten och slängde ner en tärning fiskbuljong. När buljongen löst sig i vattnet kompletterade jag med 5 frysta broccolihuvuden och efter de kokat till dig (lätt kokning) hällde jag ner lite frusta ärtor och tinad lax. Tillsatte en dl matgrädde, en nypa dill, salt, peppar och citronpeppar.

Tänkte att “nu har jag nog lyckats göra världens äckligaste fisksoppa” men den var faktiskt överraskande god. Nu har jag soppa även till i kväll när jag kommer hem från kursen. Ett litet träningspass på det här så … sen är allting i fas!

Kalassoppa på lax, broccoli och potatis

Man tager vad man haver 🙂 Bilden föreställer en annan soppa som jag gjorde tidigare. Det receptet kan jag bjussa på en anna dag. 

Från soppa till bröst …

Förresten, bokade in en mammografi till på måndag 1 oktober och första dagen på rosa månaden. Har haft ömmande bröst i mer än en månad nu på grund av mina hormonsvängningar. Men jag har känt en ärtstor (eller “ärtliten”?) knöl och en stickande värk just där. Det är säkert ingen fara men dumt att avfärda som “ingenting”.

Man ska ju alltid hålla vakt på sina bröst. Min mamma fick bröstcancer när hon var 56  (och blev frisk) och tyvärr går kvinnor ofta i sina mödrars fotspår.

När gjorde du förresten ett cellprov från livmodertappen? Det ska jag också kolla upp för jag kommer faktiskt inte ihåg säkert när jag gjorde det sist, men det kan ha varit för 3 år sedan …
På kursen var det en ung tjej (alla är unga utom jag) som berättade att hon råkat ut för allvarliga cellförändringar och till och med fått en tumör som togs bort. Hon är alltså frisk nu.
Hennes berättelse fick mig att börja tänka. Man ska inte gå omkring och vara rädd, men man ska heller inte vara nonchalant och tänka att “sjukdomar händer inte mig”.

Med dessa avrundande tanker önskar jag dig en fortsatt toppentorsdag! Lycka till med soppkokeriet!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply