Hälsa 40 plus

1 oktober och mammografi

I dag är det 1 oktober. Kanske kan man tycka att min mammografi sammanföll sig lite väl lägligt med ”kickoffen” för rosa månaden? Fast det var en ren slump – ingenting jag ”iscensatt” för sociala medier.

Att jag fick tid så snabbt var tack vare min supereffektiva sjukvårdsförsäkring med blixtsnabb service. Det var även via den jag kom i kontakt med min gynekolog.

1 oktober och mammografi

Fick ett väldigt trevligt bemötande på Bröstcentrum City.

Anledningen till att jag gjorde mammografi NU, var för att jag hade upplevt en ny sorts stickande smärta i ena bröstet som jag inte kände igen. Och med tanke på att min mamma var 56 år när hon fick bröstcancer …  ”Bara” 12 år äldre än vad jag är nu, är det bra att vara lite extra vaksam på rubbningar. Det är också en av anledningarna till varför jag slutade dricka alkohol. Kanske inte för alltid men för en period. Då alkoholen deklareras som en stor hälsobov relaterat till just bröstcancer. Det är även viktigt att träna (pulshöjande motion) för en bättre ämnesomsättning och hormonbalans – för att att hålla en hälsosam vikt och sänka östrogennivåerna.
Vi kvinnor 40 plus som tillsätter östrogen, bör vara extra uppmärksamma på eventuella avvikande förändringar. Det gäller även dig som ätit P-piller under lång tid.

I oktober och mammografi

Min mamma hade tur som tillfrisknade. I dag är hon 69 och frisk som en lärka!

Vad kan jag mer säga om mammografi? Ett. Mammografi är varken trevligt eller behagligt men undersökningen går tack o lov rätt snabbt och du får resultatet direkt. Jag hade tur. Det var ”falskt alarm”… den här gången.
Mamma tyckte att jag skulle fira med en trisslott efteråt. Glömde det. Kanske gör det i morgon???

I oktober och mammografi

Är det en tidsmaskin? Nej… det är en mammografimaskin. I denna ska dina behag pressas in och röntgas. Erbjuder ingen spa-upplevelse för fem öre men bra att göra. Man ska alltid undersöka sina bröst regelbundet och känner du den minsta lilla oro så kolla dig. Hellre en gång för mycket än för lite.

Under oktober kommer jag hälsopeppa lite extra på bloggen och på Instagram. Med lite mer handfasta tips och recept. Och träning. Just för att belysa hur viktigt det är att vara aktiv och leva hälsosamt för att minska risken för att få cancer och andra livsstilsrelaterade sjukdomar. Jag har även startat en insamling. Den förtjänar ett inlägg för sig!

I oktober och mammografi

Missa inte tävlingen på I am ready´s nya Instagram. I samband med att vi släpper nya sajten på torsdag blev vi tyvärr tvungna att göra ett nytt instakonto.

Missa för guds skull inte tävlingen på Instagram @iamreadyse där du kan vinna PT-träning och träningskläder från SOC, Stadiums eget funktionella och snygga märke. Jag gillar Stadium och SOC av många anledningar. Men bland annat för deras hållbarhetstänk och att de är prisvärda, så att den matchar de flestas plånböcker. Sa jag att de var snygga och funktionella också? Det känns bra i magen när jag plussar för dem.

I oktober och mammografi

Nu har du chansen att vinna de läckra SOC plaggen som jag och snygg-Carro tränade i häromdagen. Är det bara jag som blir mer peppad när jag känner mig fin och bekväm?

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply