Hälsa 40 plus

Kan man lura hjärnan att tycka att broccoli är belöningsmat?

Har du tänkt på varför viss mat är förknippad med belöning och mys och inte annan, som till exempel broccoli?

Foto. Sandra Birgersdotter

Ja, det finns flera förklaringar till det. Dels är vi programmerade att gå efter socker då det inte finns någonting i naturen som är sött och giftigt. Och vi lär oss, från det att vi är små, att en viss typ av ”mat” som pizza, godis och chips är mer högbelönande än grönsaker.

Hade vi bara kunnat hålla oss till naturens naturliga socker i form av honung, frukt och bär hade sockret inte varit ett problem i samma utsträckning. Men vi ska ju överdriva allt och lösgodis innehåller ju inte bara socker utan en massa kemikalier. Och när vi utsätts för smakkombinationen fett, salt och sött fullkomligt exploderar det i skallen på oss.

Men det går (om man verkligen vill) att bana om hjärnan att åtminstone långsiktigt tycka att broccoli är kalasmat och godis mindre gott. Men det krävs hårt arbete för att komma dit om du är en inbiten sockerråtta.

Tips för att minska på sockersuget

Träna – när vi rör på oss regleras aptiten bättre och då det är samma belöningshormon som utsöndras vid träning som när vi äter socker eller dricker vin.
Gör det lätt att äta rätt – Skit i att handla hem en massa saker som frestar dig. Och handla inte hungrig, eftersom det är lättare att falla för frestelser då.
Ät regelbundet – undvik att bli för hungrig och få blodsockerfall.

Så varför inte bjuda på broccolibuffé nästa gång du och dina väninnor ska ha en tjejkväll? 😉

Viktklubbs duktiga dietist Josefin Jonasson utsåg 10 oktober till ”Broccolins dag” på skoj för att kontra till kanelbullens dag. Men nu har vi bestämt att den ska in i kalendern. Visst har vi Josefine?

På tal om belöning. Efter en trög start på veckan med två kurskvällar på raken med InDesign (intressant men krävande)  har jag en mer lättsam dag i dag med spännande morgonmöte och plåtning med Team I am ready på Fotografiska med Olympus Sverige. (Mer om detta i nästa inlägg) DESSUTOM ser vi ut de lyckliga vinnarna av SOC kläder och PT-träning i morgon. Du kan fortsätta tävla dagen ut på vår instagram @iamreadyse  Önskar dig en fin onsdag!

Kan man lura hjärnan att tycka att broccoli är belöningsmat?

Tävla om PT-träning och kläder från SOC på vår instagram!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply